Incubator:Laman Utama

This page is a translated version of the page Incubator:Main Page and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
You can read this page in other languages. The language menu is here.
Yayasan Wikimedia

Selamat datang ke Wikimedia Incubator!

Ini adalah Wikimedia Incubator, tempat di mana wiki-wiki projek Wikimedia yang berpotensi dalam versi-versi bahasa baru bagi Wikipedia, Wikibuku, Wikiberita, Wikipetikan, Wikikamus dan Wikivoyage dapat diatur, ditulis, diuji dan terbukti layak untuk dihoskan oleh Yayasan Wikimedia.

Walaupun wiki-wiki percubaan dalam Wikimedia Incubator tidak mendapat domain wiki mereka sendiri, mereka dapat dibaca dan disunting seperti wiki projek Wikimedia yang lain.

Versi bahasa yang baru bagi Wikiversiti hendaklah dirujuk ke Wikiversiti Beta. Bagi Wikisumber pula, mereka harus ke Wikisumber Lama.

Anda tidak boleh memulakan projek yang baru dari mulanya di sini. Anda hanya dibenarkan untuk memulakan sebuah versi bahasa yang baharu bagi sesebuah projek yang sedia ada.


Bagaimana hendak memulakan wiki percubaan yang baru?

Jika Anda di sini untuk memulakan edisi bahasa baru dari sebuah projek, Anda dapat mendapatkan semua maklumat di Bantuan:Panduan. Mohon membaca terlebih dahulu dasar.

Terdapat beberapa peraturan-peraturan yang penting:

  • Anda memerlukan kod bahasa yang sah (diterangkan di Bantuan:Manual). Jika anda tidak memilikinya, sila pergi ke Incubator Plus 2.0.
  • Dengan memulakan sebuah percubaan wiki di sini, ia tidak bererti bahawa wiki tersebut akan diterima oleh pihak Wikimedia secara automatik dan anda perlu mengusahakannya supaya ia boleh diusahakan oleh jawatankuasa bahasa terlebih dahulu. Lihat laman permintaan bahasa baru untuk maklumat lebih lanjut.
  • Sila hormati konvensyen penamaan untuk percubaan bahasa bagi membantu penghijrahan laman untuk projek wiki sebenar pada masa hadapan. Semua laman percubaan anda (termasuk templat dan kategori) perlu dinamakan secara unik (dengan awalan — paling tidak kod bahasanya; lihat di atas) dan konsisten.

Bagaimana untuk menyumbang kepada wiki percubaan di Incubator?

Jika anda memiliki pengetahuan tentang suatu bahasa yang sekarang ini memiliki laman percubaannya di sini, anda sangat diharapkan untuk menyumbang.

Sila berikan semua laman yang anda buat dengan awalan yang betul. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai awalan, sila lihat info tentang awalan.

Hal semasa


Hubungi/Bantuan:

Projek saudara

Yayasan Wikimedia menguruskan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain dan projek berkandungan bebas:

Wikipedia Wikipedia
Ensiklopedia bebas
Wiktionary Wikikamus
Kamus dan tesaurus
Wikisource Wikisumber
Perpustakaan kandungan bebas
Wikiquote Wikikutipan
Koleksi kutipan
Wikibooks Wikibuku
Manual dan buku teks bebas
Wikinews Wikiberita
Berita berkandungan bebas
Wikiversity Wikiversiti
Bahan dan aktiviti pembelajaran percuma
Wikivoyage Wikivoyage
Panduan kembara bebas
Wikispecies Wikispesies
Direktori spesies
Wikidata Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Simpanan media bebas
Meta-Wiki Meta-WikiPenyelarasan projek Wikimedia

You can also read this page in: