Pengeram:Laman Utama

This page is a translated version of the page Incubator:Main Page and the translation is 100% complete.
You can read this page in other languages. The language menu is here.
Yayasan Wikimedia
Yayasan Wikimedia

Selamat datang ke Pengeram Wikimedia!

Inilah Pengeram Wikimedia, tempat di mana wiki-wiki projek Wikimedia dalam gubahan bahasa baharu Wikipedia, Wikibuku, Wikiberita, Wikipetikan, Wikikamus, dan Wikikembara dapat diaturkan, dituliskan, diujikan, dan dibuktikan layak untuk disemangkan oleh Yayasan Wikimedia.

Walaupun wiki-wiki ujian dalam Pengeram Wikimedia tidak mendapat domain wiki tersendiri, ia boleh dibaca dan disunting seperti wiki projek Wikimedia yang lain.

Gubahan bahasa baharu Wikiversiti hendaklah dihantar ke Wikiversiti Beta, dan milik Wikisumber ke Wikisumber Nekabahasa.

Anda tidak boleh memulakan projek penuh yang baharu di sini. Anda hanya dibenarkan memulakan gubahan bahasa baharu bagi projek yang sediada. Jika anda ingin memulakan projek baharu, pergilah ke meta:usulan projek baharu, atau lihatlah Wikispora jika anda ingin mencipta ujian.


Cara memulakan wiki ujian baharu

Jika Anda di sini untuk memulakan edisi bahasa baru dari sebuah projek, Anda dapat mendapatkan semua maklumat di Bantuan:Panduan. Mohon membaca terlebih dahulu dasar.

Beberapa peraturan penting:

  • Anda memerlukan kod bahasa yang sah (diterangkan di Bantuan:Manual). Jika anda tidak memilikinya, sila pergi ke Incubator Plus 2.0.
  • Dengan memulakan sebuah percubaan wiki di sini, ia tidak bererti bahawa wiki tersebut akan diterima oleh pihak Wikimedia secara automatik dan anda perlu mengusahakannya supaya ia boleh diusahakan oleh jawatankuasa bahasa terlebih dahulu. Lihat laman permintaan bahasa baru untuk maklumat lebih lanjut.
  • Sila hormati konvensyen penamaan untuk percubaan bahasa bagi membantu penghijrahan laman untuk projek wiki sebenar pada masa hadapan. Semua laman percubaan anda (termasuk templat dan kategori) perlu dinamakan secara unik (dengan awalan — paling tidak kod bahasanya; lihat di atas) dan konsisten.

Cara menyumbang kepada wiki ujian di Pengeram

Jika anda memiliki pengetahuan tentang sesuatu bahasa yang kini mempunyai wiki ujian di sini, anda sangat digalakkan untuk menyumbang kepada wiki ujian tersebut.

Sila berikan semua laman ciptaan anda awalan yang betul. Maklumat lanjut tentang awalan.

Hubungi/Bantuan:

Yayasan Wikimedia menguruskan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain dan projek berkandungan bebas:

Wikipedia Wikipedia
Ensiklopedia bebas
Wiktionary Wikikamus
Kamus dan tesaurus
Wikisource Wikisumber
Perpustakaan kandungan bebas
Wikiquote Wikipetik
Himpunan petikan
Wikibooks Wikibuku
Panduan dan bukuteks percuma
Wikinews Wikiberita
Berita kandungan bebas
Wikiversity Wikiversiti
Bahan pembelajaran dan kegiatan percuma
Wikivoyage Wikikembara
Panduan kembara percuma
Wikispecies Wikispesies
Direktori spesies
Wikidata Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Wikimedia Commons Laziman Wikimedia
Simpanan media kongsian
Meta-Wiki Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia