Инкубатор: Главна страница

This page is a translated version of the page Incubator:Main Page and the translation is 57% complete.
Outdated translations are marked like this.
You can read this page in other languages. The language menu is here.
Фондација Викимедија
Фондација Викимедија

Добредојдовте во Викимедија инкубаторот

Ова е македонскиот Викимедија инкубатор, каде што потенцијални Викимедија проекти во нови јазични верзии на Википедија, Викибукс, Бикибести, Викицитати, Викиречник и Викивојаж можат да бидат уредувани, пишувани, тестирани и одобрени како важни од домаќинот Фондација Викимедија.

Иако овие тест-викови се уште немаат свое вики, тие можат да бидат употребени вистински како секој друг Викимедија проект вики.

Новите јазични верзии од Викиверсити треба да одат во Бета Викиверсити, и оние од Вики-изворот во Стар Вики-извор.

Не можете да започнете цел нов проект, можете само да започнете нова јазична едиција на веќе постоечки проект.


Како да почнете ново пробно вики

Ако сте овде за да почнете нова јазична едиција на проект, сите информации можете да ги најдете во Помош/Рачно. Ве молиме бидете свесни за локалната Полиса.

Некои важни правила:

  • Ви треба валиден ИСО-639 код (објаснет во Помош/Рачно). Ако немате, можете да аплицирате за истиот или да одите на Инкубатор Плус.
  • Започнувањето на вики-тест овде не значи дека подоцна истиот ќе биде прифатен од Викимедија; прво треба да биде одобрен од Јазичниот комитет. Види Барања за нови јазици за повеќе информации.
  • Ве молиме почитувајте ги наведените конвенции за тест-јазикот, за да се спречат идни миграции во страници на актуелен вики-проект. Сите ваши тест-страници (вклучувајќи извадоци и категории) мораат да бидат уникатно именувани (користејќи префикс- најмалку јазичниот код) постојани.

Како да придонесите кон пробно вики на Инкубаторот

Доколку имате познавања од јазик кој во моментот има вики-тест овде, силно Ве охрабруваме да придонесте кон тој вики-тест.

Ве молиме на сите страници кои ги креирате дајте им точен префикс.

Contact/Help:

Фондацијата Викимедија оперира со неколку други проекти со повеќејазичност и слободни содржини:

Wikipedia Википедија
Слободната енциклопедија
Wiktionary Wiktionary
Dictionary and thesaurus
Wikisource Викиизвор
Слободна библиотека
Wikiquote Викицитат
Збирка на цитати
Wikibooks Викикниги
Слободни учебници и прирачници
Wikinews Викивести
Слободни вести
Wikiversity Wikiversity
Free learning materials and activities
Wikivoyage Wikivoyage
The free online travel guide
Wikispecies Wikispecies
Directory of species
Wikidata Wikidata
The free knowledge base
Wikimedia Commons Заедничка ризница
Складиште за споделени медиуми
Meta-Wiki Мета-Вики
Усогласување на проектите на Викимедија