This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 99% complete.

Ezek a gyakran ismételt kérdések (GYIK).

Ez része a Wikipédiának? Mi a Wikimédia és a MediaWiki?

Vess egy pillantást ezekre a képekre:

 

Az Inkubátor a Wikimédia Alapítvány (angolul Wikimedia Foundation) része, ami különböző projekteket üzemeltet, például a Wikipédiát. Ezek az oldalak a MediaWiki szoftvert használják.

Az Inkubátor működése és a jóváhagyás

Mik a szabályok és irányelvek?

A legfőbb irányelveinket megtalálhatod itt: Inkubátor:Irányelvek. Lásd még az irányelveket gyűjtő kategóriát.

Hogyan tölthetek fel képet?

Regisztrált felhasználóként alapból a Special:Upload (Fájlok feltöltése) menüpont alatt tudnál feltölteni, de az Inkubátoron ezt letiltottuk. A Wikimedia Commons oldalán feltöltött anyagok viszont elérhetőek nálunk is — javasoljuk ennek használatát. Részletek: Incubator:Upload/hu (Inkubátor:Feltöltések).

Első lépések

Kövesd a kézikönyv útmutatásait. A projektindításhoz a kérdéses nyelvnek ISO 639-es kóddal kell rendelkeznie.

Mikor kap a tesztprojekt saját címet?

A Metán benyújtott élesítési kérelem után. Amíg a Nyelvi Bizottság dönt az ügyben, a tesztprojekt az Inkubátoron marad. Az élesítési kérelmek lapján a nyelv mellé írt verified to be eligible (magyarul: megalapozott igény) azt jelenti, hogy a Nyelvi Bizottság nem látja elvi akadályát a projekt létrehozásának. Az innen elérhető allap foglalja össze a teendőket — ha ezekkel megvagytok, és teszt továbbra is aktív, akkor a létrehozást jóváhagyják (approved státusz). Ezután még egy kis idő, amíg elküldik a kérést (angolul: bug) a fejlesztőknek, és a wiki saját címet kap.

Munka a tesztprojektben

Mit írjunk? Miről írjuk?

Lásd még a kicsi és új Wikipédiáknak szánt útmutatót a Metán.
Teszt-Wikipédiáknak:

 • A cél egy minőségi enciklopédia létrehozása. Ha lehet, javasoljunk stilisztikai oldalakat a szerkesztőknek a projekt nyelvén, esetleg linkeljünk be szótárakat és nyelvtani összefoglalókat. Bárminek, ami hasznos lehet a szerkesztőknek, helye van a felsorolásban.
 • A tartalomra nézve iránymutató az Ezer fontos cikk című összefoglaló, illetve ennek frissebb változata angolul a Metán.
 • A térségetekről, nyelvterületetekről szóló cikkek kiemelt figyelmet érdemelnek, köztük:
  • a földrajzi, történelmi, társadalomtudományi, politikai, illetve
  • a természettudományos, technológiai, művészeti, vallási és sport témájú cikkek.
 • You can translate articles from other Wikipedias, so long as you attribute the source of the text that you are translating, to satisfy our licensing requirements. This can be done in the edit summary by including a statement such as "translated from the article [[:en:Title]] on the English Wikipedia".

Miért nem működik a subdomain? Miért nem irányít vissza az URL az Inkubátorba? Hogyan működik az átirányítás?

Az Inkubátorba azok a címek (URL) irányítanak át, amelyek a projekt-nyilvántartás szerint nem léteznek (piros linkként jelennek meg) az adott nyelven. Kivételek:

 • bezárt projektek (áthúzott kék linkek);
 • projektek a nyilvántartásban külön nem szereplő nyelven (főleg Wikipédiák);
 • Wikiegyetem- és Wikiforrás-projektek.

Az URL-címben megadhatsz oldalnevet is, ekkor az Inkubátor megfelelő oldalára leszel irányítva (xyz.wikiprojekt.org/wiki/oldalnév → incubator.wikimedia.org/wiki/Wx/xyz/oldalnév). A paraméterek (például az "action=history", mint laptörténetre való hivatkozás) viszont nem működnek. Az alap xyz.wikiprojekt.org a tesztprojekt főoldalára (Wx/xyz/Main_Page) irányít át, ha az létezik — a preferált nyelv ("uselang") paraméter ekkor használható.

Hogyan használhatom az interwiki hivatkozásokat?

A wikipédiás tesztprojektek az éles projektekben megszokott (hagyományos) módon hivatkozhatnak más nyelvi változatokra. Például: a magyar Wikipédia egy cikkének eléréséhez a ''[[hu:oldalnév]]'' kifejezéssel juthatunk. A Wikidata egyelőre még nem szolgálja ki interwiki terén az Inkubátort, de vannak botjaink (automatáink), amelyek időről-időre frissítik az interwiki-hivatkozásokat. Az éles projektekből nem lehet Inkubátor-lapokra hivatkozni az oldalsávban.

A többi projektben az interwikiket ki kell egészítened a projekt kódjával. Példák:

 • hivatkozás az angol Wikivoyage-ra: [[en:voy:oldalnév]];
 • hivatkozás a francia Wikiszótárra: [[fr:wikt:oldalnév]].

Előtagok

Mi az az előtag?

Az előtag vagy prefix a cím első része. Az oldalsávban levő lap találomra egy véletlen oldalra visz — nagy eséllyel olyanra, amelyik a címében tartalmaz előtagot. Ebből az első tag (két betű) jelöli a projektet, a perjel utáni tag (két vagy három betű) a nyelvi változatot, majd egy újabb per után a harmadik tag a cikk címe. (A formátum tehát: típus/kód/név.) Például:

Élesítés után a harmadik tag lesz a cikk címe — addig a normál cím használata önmagában nem lehetséges.

Az irányelvek szerint a tesztprojektek lapjai minden esetben előtagosak. Például:

 • sablonok esetén: „Template:Wx/xx/Sablonnév”;
 • kategóriák esetén: „Category:Wx/xx/Kategórianév”.

A nyelvkód kisbetűs!

FONTOS: A Help: (súgó) és Incubator: (projekt) névterek az Inkubátor működéséhez vannak fenntartva. Ha a saját projektetekhez szeretnél Súgó: vagy Projekt: (például: Wikipédia: vagy Wikihírek:) névtérben cikket létrehozni, az előtag mögé tedd a névteret. Példák:
 • súgóoldalhoz: Wx/xx/Help:lapnév (magyar projekt esetén: Wx/hu/Súgó:lapnév);
 • projektoldalhoz: Wx/xx/Projekt:lapnév (konkrét példa: Wy/hu/Wikivoyage:Segítség).

Mi a nekem kellő előtag?

Az előtag a lapnév előtti rész: típus/kód

 • Típus: lehet Wp (ha az adott teszt Wikipédia), Wt (ha Wikiszótár), Wq (ha Wikidézet), Wb (ha Wikikönyvek), Wn (ha Wikihírek) vagy Wy (ha Wikivoyage). A Wikiforrás és a Wikiegyetem tesztprojektjei a többnyelvű Wikiszótárban, illetve a Béta Wikiegyetemen találhatók.
 • Nyelvi kód: a speciális nyelvi kódok az ISO 639 alapján kerülnek kiosztásra. ISO-kódra mindenképp szükség van a projektindításhoz (keresés). A magyar nyelvi kód a hu.

Segítség, nincs ISO-kódom!

Sajnáljuk, de ebben az esetben nem indíthatsz tesztwikit itt.

Miért kell minden lapnév elé előtag?

Az előtagokkal lehetővé válik, hogy:

 • megkülönböztessük a különböző tesztekhez/nyelvekhez tartozó lapokat;
  azaz hogy ugyanazon névvel több oldalt is létre lehessen hozni (például egy London című oldalról honnan tudnánk, hogy melyik nyelvhez tartozik, hisz számos nyelvben ugyanígy írják, s bármelyik tesztprojekt írhat róla);
 • exportáláskor, vagyis amikor a tesztprojektet élesítik, egyszerűen kiválogathassuk a projekt lapjait: a megfelelő előtaggal ellátott lapok átkerülnek az új wikibe, a többi nem;
  mert az oldalakat importálással mozgatjuk, nem egyszerű másolással — az előtagok használata nélkül ez meglehetősen nehéz lenne;
 • félautomatikusan elemzést készítsünk a tesztről, ami gyorsíthatja az élesítési eljárást;
  tehát hogy gyorsabban kaphasson saját címet a tesztprojekted.  :-)

Hogyan lehet így hivatkozni a lapokra?

Az AddPrefix segédeszköz alapértelmezetten be van kapcsolva minden felhasználónak (2022 óta). Ennek segítségével a normál, más wikiken megszokott módon linkelhetsz előtagos lapokra – a segédeszköz kiegészíti majd a linkeket az előtaggal. Például az, hogy [[Lapnév]], automatikusan mint [[Wx/xx/Lapnév|Lapnév]] kerül mentésre.

Ha a böngésződben nincs engedélyezve a JavaScript, vagy valami más okból nem használnád a segédeszközt, akkor az előtagokat magadnak kell megadnod a tesztprojekt lapjainak, kategóriának és sablonjainak linkelésekor.

Még mindig nem értem az előtagokat

Tedd fel a kérdésed a közösségi portálon. A lap alapvetően angol nyelvű.

A projektek élesítése

Létrehozták a projekt saját wikijét! Mit tegyek most?

A szerkesztéssel még várj, és ne másolj! Az Inkubátorban létrehozott tartalmat idővel átemeljük a projekt saját wikijébe. Részletek (angolul): Inkubátor:Importálás az Inkubátorból.

A bejelentkezési adataidnak a központi azonosítás miatt működniük kell az új wikin is.

A statisztika adatai nem pontosak!

Ez egy ismert programhiba, ami minden új wikiprojektnél felmerül. A statisztikai oldal számlálói bizonyos időközönként (néhány naponta) automatikusan frissülnek: légy türelmes! Ha a helyzet néhány nap elteltével sem javul, a fejlesztőknek kell karbantartó szkripteket futtatniuk, hogy kijavítsák a hibákat.

Miért nem lett minden oldal importálva?

Valószínűleg a statisztikai adatokból (Special:Statistics) indultál ki, esetleg a {{NUMBEROFARTICLES}} (lapok száma) varázsszót használhattad — sajnos ezek importálás után nem működnek helyesen: ez egy ismert szoftverhiba. A Special:Allpages (Minden lap) oldalon megtalálhatod a teljes laplistát, és az összehasonlítást célszerű ez alapján végezni — bár ez számot nem ad. Néhány korábbi importálásnál valóban előfordult, hogy nem lett minden lap átemelve. Lehet, hogy ezeket azóta pótolták, de ha egyes lapok mégis hiányoznának, kérjük vedd fel a kapcsolatot azzal, aki az importálást (átemelést) végezte.

Saját logót szeretnénk

 • Elsőnek is, a projektetek neve és mottója kerüljön be a saját nyelveteken ebbe a listába — így a későbbiekben, ha szükséges, újra el tudjuk készíteni a logót. Ha a projekt kikerült az Inkubátorból, töröljétek az 5=incubator kódrészletet a projektetek adatai közül.
 • A fenti oldalon (angol nyelvű) útmutatók is vannak a témában — ezek szerint töltsétek fel a logót a Commonsba egy szabványos néven (ez például az angol Wikipédia esetében File:Wikipedia-logo-v2-en.png lenne), és egy adminisztrátorral védessétek le a képet. Ha a logót nem tudjátok magatok elkészíteni, kérjetek segítséget a Wikipedia/2.0 vitalapján.
 • A logó 135 pixel széles és áttetsző (angolul: transparent) kell legyen! Ha mindezzel megvagytok, adjatok be egy fejlesztői kérést a Phabricatoron (segítség) a Wikimedia-Site-Requests címkével, ami alapján beállítják a projekt logóját.

Hogyan változtathatjuk meg az oldal nevét?

Fejlesztői kéréssel a Phabricatoron a Wikimedia-Site-Requests projektcímkével.

Adminisztrátor szeretnék lenni

Ideiglenes adminisztrátori jogkört a Meta hozzáférés igénylési oldalán kérhetsz, megnevezve, hogy miért és milyen időre lenne szükséged a feladat ellátására. Ha az adott wiki közössége megszavazta, hogy adminisztrátor legyél, a jogkör beállítását szintén a Metán kérheted.

Az új wikire mutató interwiki linkek nem működnek!

Ez az élesítés után rendszerint így van egy ideig. Légy türelmes, a hibát nagy valószínűséggel már jelentették, és hamarosan javítják is.

A projektünk nem szerepel a Meta Wikipédiákat összegző listáján vagy más hasonló listákon!

Ne aggódj, hamarosan frissülni fognak az adatsorok. Ha mégsem, akkor még mindig nyithatsz egy hibajelentést a Phabricatoron (a hibajegyen használd ezt a címkét: VPS-project-Wikistats).

Fordítás, kezelőfelület stb.

A kezelőfelület (interfész) angol — hogyan állíthatom át?

Először is be kell jelentkezned. A beállításaidnál aztán már megváltoztathatod a nyelvet. A kezelőfelület fordításáról a kézikönyvben olvashatsz. A kezelőfelület nyelvét úgy is módosíthatod, hogy az aktuális felületnyelv nevére kattintasz az oldal tetején, a felhasználói neved mellett.

A nyelvem nem választható ki a listából a beállításokban / Átállítottam a nyelvet, de a kezelőfelület még mindig angol!

Ez azt jelenti, hogy a kezelőfelület még nincs, vagy nincs teljesen lefordítva az adott nyelvre. A fordítással a Translatewiki.net oldalain foglalkozunk, az ottani útmutató alapján te is bekapcsolódhatsz. Lásd még: Inkubátor:Fordítási feladatok, illetve Translatewiki:Fordítási statisztikák.

Nem kaptam választ a kérdésemre

Fordulj a közösségi portálhoz; a leggyorsabb válaszra akkor számíthatsz, ha angolul kérdezel. Ha releváns, a kérdés-válasz bekerül majd ebbe a gyűjteménybe.