Inkubátor: Irányelvek (Incubator:Policy/hu)

This page is a translated version of the page Incubator:Policy and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.
Ez a lap az Inkubátor egyik irányelvének magyar fordítása. Az eredeti és a fordítás bármely különbsége esetén az angol változat az irányadó.
Jelen irányelvet a közösség megvitatta és jóváhagyta, s az mindenkire nézve kötelező. A lap szerkeszthető, de a jelentősebb változtatások előtt kérjük a vitalapon kérd ki mások véleményét is.

Ezek az Inkubátor jelenleg érvényben lévő irányelvei.

Ezeket kiegészítik még:

Milyen projektek indíthatóak a Wikimédia Inkubátorban?

Új nyelvi tesztprojekt indítása

Bővebben lásd a kézikönyvben.
 • A fent felsorolt hat projektből indítható új nyelvi változat itt, függetlenül attól, hogy a Metán van-e ehhez kapcsolódó projektélesítési kérelem, vagy sem.[1] A tesztindítás előtt érdemes a véleménykérés projektindításról című oldalon kikérni a közösség véleményét.[2] (Megjegyzés: a metás kérelem a tesztprojekt elindításához ugyan nem kell, de annak későbbi élesítéséhez már igen.)
 • A következőket kell tenned:
 • A tesztprojektnek meg kell felelnie a következő, metás irányelvben megfogalmazott legfőbb feltételeknek: valódi nyelven íródjék, a nyelvnek legyen érvényes nyelvi kódja, és az adott nyelven még ne legyen élesítve az adott projekt.

Projektek bezárása és törlése

A lehetséges okok

 • Ha egy tesztprojekt nem rendelkezik a megfelelő ISO 639-es nyelvi kóddal, akkor törlésre kerül.
 • Csak olyan tesztnyelv jelölhető törlésre, amellyel kapcsolatban nincs beadvány (kérelem) a Nyelvi Bizottság előtt, vagy az azon való projektindítást a bizottság korábban elutasította.
  • Ha a projekt élesítését nem hagyták jóvá, akkor ha a projekt később teljesítheti a feltételeket, akkor megtartandó – ha nem, akkor törlésre jelölhető.
 • Ha az élesítést jóváhagyták, akkor a tesztprojekt lapjai importálással átkerülnek az új aldoménre (azaz az új wiki címére). Az Inkubátorból a projekt lapjait töröljük, kivéve a teszt adatlapját, amit frissítünk (bővebben: Inkubátor:Irányelvek/Tesztprojekt adatlapok).

A törlési eljárás

 • Projektet törlésre az Inkubátor:Törlési igények oldalon jelölhetsz.
  • A folyamatról bővebben ott olvashatsz.
 • Ha szükséges, akkor a projekt egy XML fájlként exportálható. (Mikor szükséges? Ha a teszt tartalma nem vandalizmus vagy halandzsa – ez józan belátással megítélhető.)
 • Igény esetén a projekt exportálható az Incubator Plus oldalra.

Az Inkubátorban

Elnevezési szabályok

 • A cikkek és szócikkek címei előtaggal kell, hogy utaljanak a tesztre, amihez tartoznak. A címek formátuma: projekt/nyelv/cím. A magyar Wikihírek esetében például így nézne ki egy cím: wn/hu/cím.
 • Az Inkubátor nem fogad képeket, de a Commonsba feltöltött állományok elérhetőek itt is. (A feltöltés az Inkubátorban nincs engedélyezve.)
 • A sablonok és a kategóriák is előtaggal kell szerepeljenek, akár a szócikkek.
 • Minden teszthez tartozik egy információs lap projekt/nyelv címen, ahol nyilvántartjuk a projekt állapotát. (Ez nem azonos a kezdőlappal.) Részletek: Inkubátor:Irányelvek/Tesztprojekt adatlapok.

Tesztadminisztrátorok

 • Az Inkubátorban Te is jelentkezhetsz tesztadminisztrátornak – ez egy korlátozott adminisztrátori jogosultság, amivel egy adott tesztprojekten belül lapokat törölhetsz és szerkesztőket blokkolhatsz.

Részletek az adminisztrátori irányelvben.

Tesztprojektek adatlapjai

Adminisztrátorok

Az adminisztrátorokra, bürokratákra és egyéb tisztségviselőkre vonatkozó irányelveket külön lapon találod.

Viselkedési útmutató

 • Megfelelő indokkal (például vandalizmus esetén) az erre jogosultak az eset súlyosságának függvényében a saját belátásuk szerinti időre blokkolhatnak.
 • Több felhasználói fiókot használni az Inkubátoron tilos, kivéve a botok, és a bizonyos szerkesztési feladatokra létrehozott (és így megjelölt) külön fiókok esetét.

Névterek használata

Main (+ talk) Magyarul: a főnévtér és vitája. Csak a tesztek lapjai vannak ezekben a névterekben, ezért mindegyik neve előtt ott kell, hogy legyen az előtag.
Template Magyarul: Sablon. Az egyes tesztekhez tartozó sablonokat el kell látni a megfelelő előtaggal. Az általános célokra, az egész Inkubátoron használt sablonok (mint mondjuk a Template:Policy) előtag nélküliek.
Module Magyarul is Modul. Az egyes tesztekhez tartozó modulokat el kell látni a megfelelő előtaggal – néhány sablon kivétel, amiket általános célokra, az egész Inkubátoron használunk (ilyen mondjuk a Module:Test wikis).
Category Magyarul: Kategória. Az egyes tesztekhez tartozó kategóriákat el kell látni a megfelelő előtaggal. Az általános célokra, az egész Inkubátoron használt kategóriák (mint például a Category:Maintenance:(all)) előtag nélküliek.
Incubator/Help Magyarul: Inkubátor/Segítség. Az Inkubátor – mint projekt – saját névterei, ezekben helyezzük el a segítség- és az általános inkubátoros lapokat.
 • Ha a tesztprojektedben szeretnél saját segítség- vagy projektlapot csinálni, az elnevezésben a névter az előtag után kell álljon (projekt/nyelv/névtér:lapnév). A lap itt gyakorlatilag főnévtérben lesz, de a megfelelő helyre kerül majd, ha a projektet jóváhagyják és élesítik.
File Magyarul: Fájl. A feltöltés ugyan le van tiltva az Inkubátorban, de a Wikimedia Commons állományai ezzel a paraméterrel használhatóak.
Translations Magyarul: Fordítások. A Translate kiterjesztés használja a fordítások tárolására.

Lásd még

Jegyzetek

 1. Lásd a Meta kapcsolódó irányelvében.
 2. Lásd a korábbi megbeszélést/konszenzust
 3. Lásd a korábbi megbeszélést/konszenzust