Wn/hu/Wikihírek:Most érkezett hírek

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Most érkezett hírek
Ez a lap a magyar Wikihírek egyik útmutatója, ami az esetek nagy többségében követendő, de a józan ész szerint, indokolt esetekben el lehet tőle térni.

Az oldalt csak akkor szerkeszd, ha a változtatással a többi szerkesztő egyetért – előtte kérd ki mások véleményét a vitalapon vagy a társalgóban.

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A rendkívüli hírek hamar elvesztik hírjellegüket, ezért gyorsan kell feldolgoznunk őket. A teendők, ha:

Első pillanatok

edit

Hozd létre a cikket

edit

Fontos: hozd létre a cikket, amint tudomást szereztél a friss hírről, nehogy a háttérben készüljön esetleg több külön cikk külön szerkesztők által, erőforrás-pazarlóan. Ha elkezdted írni a cikket, cseréld le a {{Wn/hu/készülő}} sablont a {{Wn/hu/publikált}} sablonra — ez az egyedüli eset, amikor megengedett a félkész cikkek publikálása.

Add a cikkhez a {{Wn/hu/Most érkezett}} sablont is: ez figyelmeztet, hogy a cikk tartalma gyorsan változhat, ahogy az események kibontakoznak. Ezt a sablont később, amikor már elült az eset, le kell venni a cikkről.

Frissítsd a kezdőlapi cikkeket: tedd be valamelyik helyre az új hírt (vezér-, második, harmadik hely).

Források

edit

A cikk végén listázd a forrásokat, melyekből dolgoztál. Ha élő adásból értesülsz részletekről, add hozzá a {{Wn/hu/saját}} sablont is a Források szakaszban, majd a vitalapon részletezd mely értesülések mely forrásokból valók.

Hogyan fejlődik a cikk?

edit

Keress forrásokat

edit

A források felkutatása égető feladat, amikor az esemény még ködös. Próbálkozhatsz a Google News és a Yahoo News oldalain — az előbbinek 15 perces késleltetése van —, vagy ráhangolódhatsz az élő közvetítésekre/adásokra a rádióban, TV-ben vagy az interneten.

Szerkesztési ütközések

edit

Ha többen dolgoznak egy cikken, előfordulhat szerkesztési ütközés. Két tanács ezek elkerülésére:

  1. fejezetekre osztás: fejezetcímet adni forrásszöveg szerkesztésekor a == Fejezetcím == wikikóddal lehet — ez alá írd az adott fejezet szövegét. Hogy elkerüld az ütközést, csak egy fejezetet, és ne az egész cikket szerkeszd.
  2. külső szerkesztés: a saját gépeden, szövegszerkesztőt használva megírhatod a változtatást. Ha ezután nyitod meg szerkesztésre a cikket, akkor kevesebb idő telik el a mentésig, s az ütközés nagyobb eséllyel kerülhető el.

Új fejlemények esetén kezdj új cikket

edit

Az eredeti cikk szóljon magáról az eseményről. Az új fejlemények — például politikai reakciók, áldozatok számának emelkedése, letartóztatások stb. — legtöbbször új cikket érdemelnek. Tartsd észben: hírszolgáltatás vagyunk, nem enciklopédia: azaz az új eseményeket kell fókuszban tartani.

Átnevezés

edit

Lehetőleg ne nevezd át a cikket, mert az esetleg ránk hivatkozó külső oldalak linkjei akkor megszűnhetnek működni. Már kapásból olyan címet adj, ami specifikusan az adott hírre illik, de ne legyen túl részletekbe menő, mert az eset újdonsága miatt azok még változhatnak.

Néhány óra elteltével, ha az eredeti cím nem tartalmaz tévedést, az új fejleményeket már külön cikkbe ajánlott szedni, hogy ne kelljen a cikket a tartalom változása miatt átnevezni.

Ha az átnevezés mégis szükségessé válik, az átirányításokat tartsd karban, mert lehet, hogy valaki az eredeti címeken keresztül hivatkozik ránk. Az átnevezéssel automatikusan létrejön átirányítás a régiről az új címre. A régi címen ellenőrizd a „Mi hivatkozik erre” eszközzel, hogy van-e átirányítás, ami még a régi címre mutat — ha van, azt javítsd, hogy az új címre mutasson.

Képek

edit

Ha írsz egy eseményről, megadhatod az e-mail címed a cikk vitalapján, ahová a helyszínen lévő emberek esetleg képeket küldhetnek neked az eseményről. A cikkírás után néhány nappal az így kapott személyes adatokat töröld.

Helyszíni tudósítás

edit

Ha az esemény közelében vagy, a helyszíni értesüléseid vázlatszerűen közölheted a cikk vitalapján is. A többi szerkesztő segíthet ellenőrizni, a tévesnek bizonyuló hallomásokat kiszűrni, illetve az anyagot a cikkbe illeszteni.

Ha tudsz, fényképezz, majd töltsd fel a képet a Commonsra! Egy mobillal lőtt fénykép is több a semminél.