Wn/hu/Wikihírek:Saját tudósítás

< Wn‎ | huWn > hu > Wikihírek:Saját tudósítás
Green check.png Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve, ami minden szerkesztő számára követendő.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye az irányelv vitalapja vagy a társalgó.


Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

Fontos része minden hírportál működésének az anyagkészítés első kézből származó információk, részletek, interjúk vagy fényképek alapján, amiket nem szűrtek meg hírügynökségek – így az adott hírportálnál van lehetőség eldönteni, hogy mi lényeges, és mi nem egy adott történetben. Ennél fogva a Wikihírek is lehetőséget ad erre.

Készíts jegyzeteket!Edit

Mindent, ami a saját tudósításba kerül, bizonyítékkal kell alátámasztani. Ezért is fontos a megfelelő jegyzetelés, és ennek megosztása a cikk vitalapján. A Források szakaszban a {{Wn/hu/Saját}} sablonnal jelöljük az ilyen cikkeket. Amik csak tudsz, tüntess fel: például az interjúk leiratát, illetve az e-maileket. A hanganyagokat a Commonsra töltheted fel.

Jegyzetelés közben használhatsz gyorsírást is, de jelöld a pontos idézeteket. A lényeg, hogy minél több dolgot minél rövidebb idő alatt le tudj írni. Nem szükséges gyorsírónak lenned, elég jó néhány rövidítés, amit magadnak alakíthatsz ki, vagy megnézheted a szokásos rövidítéseket egy szótárban. Udvariasan megkérdezheted a beszélgetőtársad, hogy zavarná-e, ha felvennéd a beszélgetést.

A vitalapi betűzést ne felejtsd el aláírni, hogy a többiek tudják, hogy a cikk állításait ki tudja alátámasztani. A forrás nélküli „jegyzet” nem bizonyít semmit.

Kérjük ne másítsd meg a tényeket, és forrás megadása nélkül ne emelj be ténytartalmat a cikkbe.

EtikaEdit

Az újságírók a munkájuk során az etikai kódexük követik, ami az interjúztatáskor is releváns lehet.

Ha egy tüntetésről szeretnél tudósítani, döntsd el előre, melyik oldalról teszed majd: csatlakozhatsz a tüntetőkhöz, illetve lehetsz semleges riporter is. Ha résztvevőnek mész el egy tüntetésre, ne hivatkozz ott a Wikihírekre!

A viselkedési normák a helyi szokások szerint adottak. Ami a terjedelem miatt nem fér bele az etikai kódexbe, körülményként érdemes feltüntetni. Lentebb megadunk néhány vezetőfonalat, de mindenre kitérni mi sem tudunk.

Beszélgetés az informátorralEdit

A jó cikk ismérve, hogy több cikket is forrásként hoz, de minden cikk szükséges minimuma, hogy a háttérben több forrástól is tájékozódjunk. Nem elegendő, ha az interjúalany azt állítja, hogy „ő az első magyar, aki ezt és ezt csinálta”, vagy hogy „az övé a témában a legnagyobb forgalmú honlap”, vagy hogy „azért rúgták ki, mert kritizálta a miniszterelnököt”. A cikk állításainak igazságáért a riporter felel: már a beszélgetés során igyekezz meggyőződni az állítások helyességéről. Figyelj a „többek szerint”-, „azt mondják”-féle fordulatokra. Egy kijelentést nem szabad abszolút igazságnak tekinteni, hiszen az emberek gyakran azt mondják, amit várnak tőlük, vagy csak azért nyilatkoznak, hogy feltűnjenek a médiában. Érdemes az egyes kijelentéseket összevetni, szembesíteni egymással, vagy más független forrásból ellenőrizni.

A cikkeink nem egy-egy álláspont erőltetnek rá az olvasókra: a célunk az informálás, nem a befolyásolás. Ha A személy azt mondja, hogy B lopás miatt lett kirúgva, beszélj B-vel is, hogy a történet másik oldalát is megismerd. Két oldal vitájában ne próbálj döntőbíró lenni, azaz ne csak a „hihetőbb” oldalról írd le sztorit. Mutasd be mindkét oldal álláspontját részrehajlás nélkül, eközben a stílusod is maradjon semleges. Hagyd, hogy a tények alapján az olvasó maga alakítsa ki véleményét a leírtakról.

A törvények országról-országra változnak, de általában elvárás, hogy a riportalannyal közöld, hogy újságíró vagy. Ennek nem kell formálisnak lennie, beépítheted a bemutatkozásodba vagy a felkérő szövegbe is:

„Üdvözlöm! Korona Sándor vagyok, egy helyi riporter, aki az Önök étterme előtt tegnap történt letartóztatásról ír. Érdeklődnék, hogy feltehetnék-e néhány kérdést?”

Kérd a riportalany engedélyét, ha felvennéd a beszélgetést: a legjobb, ha a figyelmüket az ő érdekükre irányítod. Ha megkérdezik, hogy mire kell a felvétel, ne mondd, hogy „azért, hogy bizonyítani tudjam, hogy mit mondott” – inkább add elő egyszerűen, hogy „ebből indulnék ki este, amikor legépelem az anyagot, és nem szeretném véletlenül hibásan idézni vagy kihagyni valami fontosat”. Ha ismert személyről van szó, otthon is utánanézhetsz, hogy írják az illető nevét… ha viszont nem az, még a helyszínen ellenőrizd, hogy a nevet jól írtad-e le.

Alapszabály, hogy amit a forrás azelőtt mond, hogy felfedted volna magad mint újságíró, az „bizalmasan” kezelendő: azaz nem publikálható, ha a bemutatkozásod után az alany nem ismételte azokat meg. Hasonlóképp, ha az alany közbeveti, hogy valamit „jegyzőkönyvön kívül” mond, azt ne építsd be a cikkbe. Másrészről az emberek sokszor szívesen osztanak meg „háttér-információkat”, de nem szeretnének név szerint szerepelni a cikkben. Ilyen helyzetekben van, hogy megengedik az indirekt hivatkozást (például: „egy a helyszínre kiszálló rendőr szerint…”, van hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy semmilyen módon nem lehet rájuk hivatkozni. Tartsd tiszteletben a döntésüket!

Ha a forrás fotót osztana meg veled, hogy a cikkben felhasználd (például bebörtönzött testvéréről, az apjáról a háború alatt vagy egyéb családi helyzetekről), kérdezd meg, hogy megengednék a feltöltést szabad licenc alatt a Commonsra – így más híroldalak is felhasználhatnák azt, ha az adott személy újra hírbe kerül. Ha a kérés nem hat túl esetlenül, irányítsd az illetőt a permissions@wikimedia.org e-mail címre, hogy az engedélyt azon keresztül megerősíthessék. Ha nem kapsz fotót, de van lehetőséged fényképezni, színesítsd a saját tudósításod képekkel.

Ha bizonytalan vagy valamiben, kérdezz rá.

Ha médiában edződött személy az interjúalanyod, aki gyakran dolgozik újságírókkal, számíts rá, hogy az illető már kitanulhatta, hogy tudja alakítani a riporterek benyomásait. A manipulációs technikákat idővel és gyakorlattal egyre jobban átlátsz majd. Ha a forrásod tapasztaltabb nálad, fontos átgondolnod, hogy milyen irányba akarhatja elvinni a történetet – végső soron te döntsd el, ne a forrás, hogy mely aspektusok relevánsak.

Az interjúk jobban működnek, ha a környezetben az alany otthonosan érzi magát: például az illető munkahelyén készített interjú jobb lehet, mint egy telefonos. A sajtónyilatkozatokból való információkat, illetve a telefonos vagy e-mailes lebonyolítást a vitalapon jelezni kell.

Az interjúkra normál esetben előre rá kell készülni. Egy polgármester esetében például ne kérdezd meg, hogy mikor választották meg – ezt előre ki kellene tudnod deríteni.

Ha a forrásod figyelmezetted, hogy újságíró vagy, akkor minden, amit mond, alapértelmezésben felhasználható és idézhető. Az alanyok gyakran gondolják, hogy egyedüli forrásként csak az interjú formális részét használod majd fel, és meglepődhetnek, ha a cikkbe máshonnan is kerül információ.

A Wikihírek szerzői nem hivatásos riporterek és nem esnek át szigorú akkreditáción. Ezért amikor az informátorokkal vagy interjúalanyokkal kapcsolatba lépsz, ne a Wikihírek képviselőjeként, hanem független újságíróként vagy helyi tudósítóként mutatkozz be. Akkor is ez a helyzet, ha már akkreditált szerkesztő vagy: független vagy szabadúszó újságíróként add elő magad. Természetesen elmondhatod, hogy a tudósításod hol és milyen módon szeretnéd megjelentetni. Ugyanakkor kérjük nyomatékosítsd, hogy a te és a többi Wikihírek-szerkesztő nézetei nem egyek és ugyanazok, és a Wikihírek anyagai sem irányadók arra nézve, hogy te hogyan gondolkozol. A Wikihírek olyan magas sztenderdeket céloz meg, amik megfelelnek a Google Hírek hírforrás-követelményeinek (ahogy teszi ezt a legtöbb fősodorbeli híroldal is), de a cikkek és adatok visszaellenőrzése tekintetében csak egy őszinte önkéntes próbálkozás.

Légy udvarias és részrehajlás nélküli.

Tudósítás a helyszínrőlEdit

Ha szemtanúként tudósítasz egy eseményről, a vitalapon a jegyzeteid mellett röviden magad is mutasd be: Ki vagy? Miért voltál ott? Az eseményre érkeztél-e vagy csak véletlenül jártál arra? Ebben az esetben ugyanis te vagy a hír forrása, és mások joggal tarthatnak igényt további információkra, esetleg egy interjúra is veled.

Lásd mégEdit

Külső anyagok (angol)Edit

A saját tudósítás alapjai
Oldalak az újságírás témájában