Wn/hu/Wikihírek:Szószedet

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Szószedet

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A Wikihírekben gyakran használt kifejezések és rövidítések szójegyzéke.


Gyakori rövidítések

edit
 • WH — Wikihírek
 • WN — Wikinews (Wikihírek, angol)
  • en.wn — az angol nyelvű Wikihírek
  • ru.wn — az orosz nyelvű Wikihírek
 • WP — Wikipédia
  • enwiki, en.wp - az angol nyelvű Wikipédia
  • huwiki, hu.wp - a magyar nyelvű Wikipédia
 • rv - korábbi verzióra való visszaállítás (az angol revert szóból)
 • pov - elfogult, a semlegességről szóló irányelvnek nem megfelelő (az angol point of view kifejezésből)
 • npov - semleges, kiegyensúlyozott, a semlegességről szóló irányelvnek megfelelő (az angol neutral point of view kifejezésből)

Adminisztrátor

edit

(admin, sysop)

A Wikihírek karbantartásával foglalkozó, speciális jogosultságokkal felruházott szerkesztő. A szavazások eredményeként vagy rutinmunkaként végrehajt bizonyos feladatokat, például az egyes lapok törlését.

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Adminisztrátorok

Aláírás

edit

A vita- és közösségi lapokon a hozzászólásunk után feltüntetjük a szerkesztői nevünk és a dátumot/időt. A bejelentkezett felhasználók erre a négy hullámvonalat (~~~~) használják, amit mentéskor a rendszer behelyettesít a megfelelő adatokkal. Az aláírás a szerkesztőablak feletti eszközsorból, gombnyomásra is elérhető. A cikkeket tilos aláírni: a rendszer automatikusan regisztrál minden közreműködést.

Allap

edit

(subpage)

A lapok, amiknek a nevében / (perjel) van. Az ilyen lapok egyfajta csoportosítási funkciót látnak el. Az Inkubátorban a magyar Wikihírek minden fő névtérbeli lapja a Wn/hu/ előtaggal kezdődik, tehát allap.

Lásd még:

Anon

edit

Anonim (névtelen) felhasználó, akire csak a laptörténetben megjelenő IP-címe alapján lehet hivatkozni.

Archivált lap

edit

Olyan régi hír, amit egy adminisztrátor levédett, hogy a további szerkesztéseket megakadályozza. Az archiválást a magyar Wikihírek egyelőre nem alkalmazza.

Átirányítás

edit

(redirect)

Az átirányítás az oldalon belül egy másik oldalra visz át, azaz egy lapra más címekkel is lehet hivatkozni. Ennek — eltérően a többi projekttől — a Wikihírekben csak ritkán van szerepe, mivel a cikkek címei egyediek. Az átirányítás wikikódja: #REDIRECT [[cikknév]], amit a szerver ez alapján elvégez, s erről a lap főcíme alatt megjelenő apróbetűs üzenettel tájékoztat. Példa:

Incubator:Administrators' noticeboard
A Wikihírekből, a szabad hírforrásból.
(Incubator:AN szócikkből átirányítva)

A cím alatti eredeti hivatkozásra kattintva eljutunk az átirányító laphoz, és így az szükség esetén törölhető vagy módosítható.

Átnevezés

edit

Az átnevezés egy cikk nevének megváltoztatása, bejelentkezett szerkesztők számára az „átnevezés” fülön át elérhető. A régi névről automatikusan átirányítás jön létre az új névre.

Belső hivatkozás

edit

(belső link, internal link)

Link, ami kattintásra egy másik Wikihírek-cikkre visz, ellentétben a külső linkkel, mely nem a Wikihírekhez tartozó weblapra mutat. A link normál esetben kék színű, de piros akkor, ha a célpontja (még) nem létező lap. Wikikódja: [[Wn/hu/Link célpontja|szövege]] A belső linkek a nyelvközi linkek és a kategóriacímkék is.

Lásd még: Wikipédia:Hivatkozások (a magyar Wikipédia súgóoldala)

Bevezető

edit

A bevezető a cikkek első bekezdése. Úgy kell összefoglalnia a cikk tartalmát, hogy a tömörített változat egyfajta rövidhírként önállóan is megállja a helyét.

Lásd még a formai útmutató idevágó részét.

Blokkolás

edit

Technikai eszköz, amivel egy adott felhasználó vagy IP-cím letiltható a Wikihírek szerkesztéséről. A blokkolt felhasználó a szerkesztés gombra kattintva a szerkesztőablak helyett egy üzenetet kap, ami értesíti a blokkolásról, és elmagyarázza annak okát.

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Blokkolás

Bizonyos feladatok automatizálására írt számítógépes program.

Bürokrata

edit

(bureaucrat)

Olyan szerkesztők, akik ki tudnak nevezni más szerkesztőket adminisztrátorokká vagy bürokratákká (de nem tudják ezen jogokat elvenni).

Lásd még: Wikipédia:Munkatársak|Wikipédia:Munkatársak (a magyar Wikipédia súgóoldala)

Csonk

edit

Túl rövid cikk, amibe még nem került elfogadható mennyiségű tartalom.

Checkuser

edit

Lásd: IP-ellenőr

edit

Link, ami két különböző lapváltozat eltéréseit mutatja. Lásd még: Laptörténet

Dinamikus laplistázás, amivel többek között az egyes kategóriák legfrissebb cikkei lekérhetők. Gyakran használjuk sablonokban és a kategóriák bevezető szövegében.

Lásd még: Extension:DynamicPageList (Wikimedia) (a MediaWiki oldalán, angolul)

Élesítés

edit

(site creation)

A teszt-projektek fejlődésének legjelentősebb, záró mérföldköve: az Inkubátorban megérett teszt-projekt kiemelése az Inkubátorból, aminek során az saját címet kap.

Lásd még: Incubator:Site creation log (az Inkubátor projektlapja, angolul)

Előtag

edit

(prefix)

Az előtag vagy prefix a cím első két tagja az Inkubátorban. Az első tag (két betű) jelöli a projektet, a perjel után megadott második tag (két vagy három betű) a nyelvi változatot, majd egy újabb per után a harmadik tag a cikk címe. Tehát: projekttípus/kód/név. Például:

Lásd még: Help:FAQ/hu#Előtagok (az Inkubátor súgója)

Felhasználói lap

edit

(user page)

A szerkesztők személyes oldala, amelynek allapjai is lehetnek. Általában bemutatkozást, míg az allapok feljegyzéseket, piszkozatokat tartalmaznak. Az adott szerkesztővel ezen személyes oldala vitalapján lehet kommunikálni. Az Inkubátorban a felhasználói lapok a User névtérben vannak.

Fejezetcím

edit

Egy kiemelt alcím. Wikikódban a címszöveget többszörös egyenlőségjelek közé kell írni:

== Fejezet 1. ==
=== Fejezet 1.2 ===
==== Fejezet 1.2.1 ====
== Fejezet 2. ==

Fejlesztő

edit

(developer)

A Wikihíreket is működtető szoftver, a MediaWiki programozóinak egyike. Közvetlenül hozzáférnek az adatbázishoz, gyakorlatilag bármire képesek.

Friss változtatások

edit

(FV, Recent Changes, RC)

A Friss változtatások egy speciális oldal, ami a legutolsó szerkesztéseket listázza. Az Inkubátorban a lista szűrhető tesztprojektek szerint, azaz megjeleníthető külön csak például a magyar Wikihírek vagy a magyar Wikivoyage friss változtatásainak listája.

GFDL

edit

A GNU Szabad Dokumentációs Licenc (GNU Free Documentation License) rövidítése. A Wikipédia szócikkei és a Wikihírek cikkei korábban ezen licenc alatt voltak. A GFDL-tartalom bizonyos feltételek betartása mellett szabadon másolható, módosítható és felhasználható (akár üzleti célokra is), de az eredménynek is GFDL-licenc alatt kell lennie.

Intéző

edit

(helytartó, steward)

A bürokratához hasonló funkció, de az intézői jog minden WikiMedia-projektre kiterjed.

Interwiki

edit

(iw, nyelvközi link)

Nyelvközi hivatkozás, általában egy más nyelvű Wikihírekben lévő, azonos témájú cikkre mutat, de egy másik Wikimedia-projekt (például a Wikikönyvekben) levő tartalomra is hivatkozhat. Használatát a legtöbb projektben felváltotta a Wikidata, ami központilag tárolja az összetartozó tartalmak listáját, de az Inkubátorban továbbra is az interwikiket használjuk.

A magyar Wikipédia kapcsolódó súgói: Wikipédia:Nyelvközi hivatkozások, Wikipédia:Hogyan használd a hivatkozásokat.

IP-ellenőr

edit

IP-cím ellenőrzési jogosultsággal rendelkező felhasználó a zoknibábok kivédésére és az anonszerkesztések felügyeletére.

Lásd még: Wikipédia:IP-ellenőrök (a magyar Wikipédia súgóoldala)

Kategória

edit

(category)

Témakör, amibe egy adott cikk beletartozhat; például a Befejeződött a szegedi Vértó kotrása című cikkünk beletartozik a Szeged és a Magyarország kategóriákba is. Az adott kategória cikkeiről automatikusan létrejön egy betűrendes lista.

A cikkekben mindig elhelyezünk legalább egy földrajzi és legalább egy témabeli kategóriát. A {{Dátum}} sablon automatikusan kategorizál dátum szerint.

Az Inkubátorban a kategórialapok a Category névtérben vannak: magyar Wikihírek törzskategóriája a Category:Wn/hu.

Lásd még a formai útmutató idevágó részét, illetve a magyar Wikipédia kapcsolódó súgóját.

Kitiltás

edit

(ban)

A szerkesztői jogok megvonása időlegesen vagy véglegesen. Együtt járhat blokkolással, de előfordulhat, hogy a betartatását a közösségre bízzák: a kitiltott felhasználó szerkesztéseit a többiek azonnal visszaállítják.

Komment

edit

(comment)

Rejtett szöveg: olyan szövegrész a cikkben, amely normál olvasáskor nem látható, csak a cikk szerkesztése közben. Wikikódja: <!-- ... --> (a ... a komment szövegének helye). Alkalmazása:

 • megjegyzés későbbi szerkesztők részére adatok pontatlanságáról, bizonytalanságáról, vagy annak megindoklásáról, hogy valami furcsa szövegrész miért került be oda a cikkbe, ahol van;
 • az elfogult nézőpontú vagy bizonytalan pontosságú részek elrejtése, amíg a vitalapon döntünk róla, hogy a rész marad-e vagy töröljük;
 • nyers, még nem lektorált vagy nyomdailag formázatlan (pl. bekezdések nélküli) részeket is lehetséges kommentbe tenni, ha az ilyen részek elrejtése nem sérti a tartalom integritását.

Az angol Wikihírek a vitalapokon túl külön névteret (Comments:) tart fenn a kommenteknek is.

Korrektúrázás

edit

A lektorálás egyik fajtája, amelynek során a korrektor csak a betű- és központozási hibákat, az összetételek és mondatok nyelvtani helyességét vizsgálja és javítja, nem vállalkozik a cikk tartalmi ellenőrzésére, tények áttekintésére, pontatlanságok kiszűrésére. Formái:

 • durva korrektúrázás: a súlyosabb helyesírási vagy nyelvi hibák kijavítása;
 • finom korrektúrázás: apróbb elírások, elgépelések javítása; zárójelezés-helyesbítés.

Laptörténet

edit

(history)

A cikkek tetején látható laptörténet fül választásával megtekinthetjük a cikken történt változtatások minden részletét. Ugyanis a Wikihírekben a cikkek minden szerkesztése külön is dokumentálva van, s a korábbi állapotok így visszanézhetők.

Lektorálás

edit

(review)

A híroldalak legfontosabb funkciója, ami biztosítja a megbízhatóságot.

A lektorálás során a lektor szerepre vállalkozó szerkesztő tartalmilag és formailag ellenőrzi a cikk szövegét, szükség szerint kiegészítve, helyesbítve azt. Beletartozik a tartalmi tévedések, pontatlanságok, kétértelműségek kiigazítása és a semlegesség biztosítása is.

A híroldalakon általában egy szerkesztő ellenőrzi és jóváhagyja a cikkíró anyagát publikálás előtt. Az angol és az orosz Wikihírek erre külön szerkesztői jogot használ, ami lényegében megegyezik a magyar Wikipédia járőri jogával. Az angol Wikihíreken kikötés, hogy a lektor nem módosíthatja jelentősen a cikk tartalmát, hogy az önpublikációt elkerüljék. A cél, hogy az anyagot legalább ketten átnézzék, mielőtt az a főoldalra kerül.

Lásd még:

edit

Hivatkozás, az interneten alapvető szövegtípus, melyre kattintással egy másik, beállított lap tartalma jeleníthető meg. Ezt a tulajdonságot eltérő színnel, néha aláhúzással is jelölik.

Lásd még: Wikipédia:Hogyan használd a hivatkozásokat (a magyar Wikipédia súgóoldala)

Névtér

edit

(namespace)

A lapok osztályozásának egy eszköze. A Wikihírek követi a magyar Wikipédia névtér-felosztását, de az Inkubátor technikai lehetőségei miatt ez sokszor a Wn/hu/ előtag használatával jár, és a névterek neve angol. A névtér a cikk nevében egy kettőspont előtt áll.

A névterek szintjén a cikkek helye a főnévtér (nincs kettősponttal elválasztott rész), a felhasználói lapoké a User: névtér, a speciális lapoké Special:, a vitalapoké a Talk:, a kategóriáké a Category:, a sablononké pedig a Template:.

A magyar Wikihírekhez tartozó kategóriák neve úgy kezdődik, hogy Category:Wn/hu/, a sablonoké pedig úgy, hogy: Template:Wn/hu/.

A Wikihírek működését leíró lapok és a közösségi oldalainkat nevükben a Wikihírek: névtérrel jelöljük, de ez az Inkubátor nyelvi előtagja mögött kap helyet. Például: Wn/hu/Wikihírek:Társalgó.

Lásd még:

NPOV

edit

(Neutral Point of View)

A semleges nézőpont rövidítése.

edit

(interlang, interlanguage link)

Olyan interwiki link, amely a különböző nyelvű Wikihírek-projektek azonos témájú cikkeit kapcsolja össze. Alapesetben a böngészőablak bal oldalán, a más nyelveken felirat alatt jelennek meg.

Összefoglaló

edit

Lásd: Szerkesztési összefoglaló

(Point of View)

A „nézőpont” rövidítése: ezzel jelezzük, ha valami nem semleges nézőpontú.

Prefix

edit

Lásd: Előtag

Primitív szóköz

edit

A forrásszöveg szerkesztésekor a szóközzel kezdett sorok úgy jelennek meg, ahogy beírtad azokat. Káros mellékhatása, hogy nehéz olvasni: a nagyon hosszú sorok megnyújtják a lapot széltében vagy a sor „lelóg” a lap központi mezőjéről. Ezért csak kivételes esetekben használjuk, például informatikai programkódok leírására. A primitív szóköz különböző haladóbb wiki- és HTML-szintaktikai eszközökkel helyettesíthető.

Redirect

edit

Lásd Átirányítás

Reinkarnáció

edit

Egy kitiltott felhasználó által regisztrált új azonosító. Ezek örökre blokkolhatók, és bármely szerkesztésük visszaállítható.

Revert

edit

Lásd: Visszaállítás

Sablon

edit

(template)

Ezek révén előre elkészített feliratokat illeszthetünk be más szövegekbe. A gyakran használt, változatlan (vagy ritkán változó) szövegeket ezáltal nem kell újra és újra begépelni, hanem egy kulcsszóval (a sablon nevével) lehet őket beilleszteni.

Használatuk wikikódban: {{sablonnév}}.

Lásd még: Wikipédia:Hogyan használd a sablonokat (a magyar Wikipédia súgóoldala)

Semleges nézőpont

edit

(NPOV)

A Wikihírek egyik alapelve, amely szerint a cikkeket elfogulatlanul és részrehajlás nélkül, a lényeges nézeteket igazságosan megjelenítve kell megírni úgy, hogy azokat lehetőleg senki ne érezhesse ellenségesnek a személyével vagy nézeteivel szemben.

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Semleges nézőpont

Steward

edit

Lásd: Intéző

Sysop

edit

Lásd: Adminisztrátor

Személyes támadás

edit

(personal attack)

Olyan negatív hozzászólás, amely a cikkek tartalma helyett a szerkesztőket vagy a közösséget minősíti. Kérjük tartsd be az etikettet!

Lásd még: Wikipédia:Kerüld a személyes támadásokat! (a magyar Wikipédia irányelve)

Szerkesztési háború

edit

(edit war)

Két (vagy több) szerkesztő szerkesztési háborút folytat, ha az egyik változtatásait a másik folyamatosan törli vagy átírja, és viszont. Általában vitatott tartalmú cikkeknél fordulhat elő ez a helyzet. Figyelem: egy cikk egy részének törlése vagy átírása még nem szerkesztési háború, bár annak kezdete lehet. A szerkesztési háború a cikket nem fejleszti, hanem az az ellentétes vélemények közt váltakozik, rosszabb esetben személyes támadások színterévé válik. Kerüljük a szerkesztési háborúkat, és véleményünket kulturált módon a cikkek vitalapján fejtsük ki.

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:A három visszaállítás szabálya

Szerkesztési összefoglaló

edit

(edit summary)

A szerkesztésekhez fűzött szöveges megjegyzés, amit a változtatások összefoglalására és/vagy megindokolására használunk. Ezek láthatók többek között a friss változtatásokban és a laptörténetben is.

Szerkesztési ütközés

edit

(edit conflict)

Így hívjuk, amikor valaki el szeretne menteni egy lapot, de mialatt szerkesztette, a lap tartalma megváltozott. Ilyenkor a Wikihírek szoftvere „szerkesztési ütközés” hibaüzenetet küld, és két szerkesztőablakot jelenít meg. Az alsóban az általunk végzett módosításokkal, a felsőben a cikk aktuális verziójával. A módosításokat az alsó ablakból kézzel kell átvezetni a felső ablakba (szövegkijelölés + másolás + beillesztés). Mentés, vagy a böngészőablak bezárása után az alsó ablakban lévő, saját magunk által írt információ elvész! Megelőzhetjük a jelenséget, ha nem kezdünk bele a szerkesztésbe, amikor a laptörténet szerint az oldal nemrég módosult, vagy megjelenik a friss változtatások közt). Ha szeretnénk beleszólni a lap tartalmába, hagyjunk üzenetet az aktuális szerkesztő vitalapján.

Teszt

edit
 1. A Wikihíreket még nem ismerő felhasználó szerkesztése, amikor nyilvánvalóan nem odavaló dolgokat ír egy cikkbe (gyakran egy új lapba), csak hogy kipróbálja, tényleg működik-e a „szerkesztés” funkció.
 2. A tesztprojekt rövidítése: az Inkubátorban működő, még nem önálló Wikimedia-projekt. Ilyen például a magyar Wikihírek és a magyar Wikivoyage.

Troll

edit

Olyan felhasználó, aki a szerkesztőket és a közösség egyéb tagjait próbálja akadályozni, méghozzá szándékos és előre megfontolt módon.

Vandalizmus

edit

Amikor valaki egy vagy több cikkben olyan változtatást, szerkesztést végez, ami nyilvánvalóan nem való a szócikkbe. A szó (értelmetlen) rombolást jelent.

Visszaállítás

edit

(revert, rv, rvv)

A cikk egy korábbi állapotának visszaállítása, ami semmissé teszi a lap későbbi szerkesztéseit.

Az rv a szerkesztési összefoglalókban látható rövidítés, ami visszaállítást jelent. Az rvv jelentése: revert vandalism, azaz a vandalizmus visszaállítása.

Vitalap

edit

(talk page)

Olyan Wikihírek-lap, ami egy-egy cikk vagy lap megbeszélésére vagy szerkesztők közötti kommunikációra van fenntartva. Minden Wikihírek oldalnak van vitalapja, beleértve a személyes oldalakat is, kivéve magukat a vitalapokat.

Vitarendezés

edit

Azon eljárások gyűjtőneve, amik a nézetkülönbségek kezelésére szolgálnak.

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Vitarendezés

Weasel term

edit

(weasel word, menyétbeszéd)

Ködösítés, nem egyértelmű szóhasználat. A Wikihírekben tipikus eset, amikor az információ vagy vélemény forrása nem derül ki a szövegből.

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Hivatkozz egyértelműen!

Wikikód

edit

A wiki jelölőnyelv, segít a lapjaink megformázásában, illetve a linkek és képek elhelyezésében.

Lásd még: Wikipédia:Szerkesztés (a magyar Wikipédia súgóoldala)

Wikisítés

edit

A szöveg átszerkesztése a wiki leíró nyelve (wikikód) szerint, a forma, szövegstruktúra és médiaelemek javítása. Ennek során a szerkesztő egyfajta lektorálást végez, ami lehet:

 • szemantikai lektorálás: linkek, a helytelenül használt HTML-nyelvi vagy wikikód elemek helyesbítése; vagy
 • esztétikai lektorálás: a csúnyának ítélt díszítőelemek és sablonok javítása, a cikk tördelése stb.

Zoknibáb

edit

(sock puppet)

A regisztrált felhasználó második és további regisztrációi; az elsőként regisztrált felhasználói név tekintendő eredetinek. Az Inkubátor szabályai szerint (mivel a tesztprojektek aktivitását mérik) ez tilos. (Más projektekben, például a magyar Wikipédián ez nem tilos, de ellenjavallt.)

Zsákutca lap

edit

(dead-end pages)

Olyan cikkek, melyekre hivatkoznak ugyan, de belőlük nem vezet tovább egyetlen link sem. Jelezheti, hogy a cikk vagy érdektelen, semmihez sem kapcsolható dolgokról szól, de leggyakrabban csak ideje a szükséges hivatkozásokat beleírni.

Lásd még

edit