Wn/hu/Wikihírek:Tartalmi útmutató

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Tartalmi útmutató
Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve. Az itt leírtak minden szerkesztő számára követendőek.

Az oldalt csak akkor szerkeszd, ha a változtatással a többi szerkesztő egyetért – előtte kérd ki mások véleményét a vitalapon vagy a társalgóban.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye a vitalap vagy a társalgó.
Az eredeti angol változathoz képesti változások:

  • személyes hangvételű írások (personal writing) helyett egyértelműen a véleménycikkeket (editorial) tiltjuk
  • külön kiemeltük, hogy az angol Wikihírekben hagyománya van az interjúztatásnak, tanácsért oda lehet fordulni
  • kihagytuk, hogy a tudósítás (legyen szó akár ipari, akár állami titkokról) a legtöbb országban védett jog

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

Itt meghatározzuk, hogy miről lehet cikket írni, és miről nem. A formai útmutató magyarázza el, hogy hogyan érdemes felépíteni egy cikket.

Cikktípusok

edit

A Wikihírekben alapvetően kétféle cikk van:

  • az összefoglalás a különböző médiatermékek azonos témájú híreiből merít. Mindig több, egymástól független, megfelelően idézett forráson alapul, mert az ellenőrizhetőség és a semlegesség így biztosítható.
  • a saját tudósítás a hírszerző által készített interjú, helyszíni beszámoló, illetve nyomozásának eredménye vagy beszámoló annak állásáról. Készítésének részletei külön irányelvben vannak. A semlegesség itt is elengedhetetlen.

Cikkírás

edit

A Wikipédiával ellentétben a Wikihírek aktuális eseményeket dolgoz fel. Új fejlemény esetén ne a régi (értsd: egy napnál régebbi) cikket frissítsd, hanem írj egy újat, és linkeld abból a régit kapcsolódó hírként. Régi cikket csak akkor módosíts, ha az nem felel meg a tartalmi vagy formai követelményeknek. A nagyon fontos vagy gyakori témák külön kategóriát és infoboxot (témasablont) kaphatnak.

Mielőtt belevágnál, olvasd el, hogy mi nem való a Wikihírekbe.

Mi számít hírnek?

edit

A Wikihírek cikkei az újság vagy a TV híreihez hasonlóak:

  • egy konkrét, aktuális eseményről vagy jelenségről szólnak. Az új fejlemények új cikkbe kerülnek, ne egy régit bővíts velük.
az aktuális esemény nem régebbi egy hétnél, és az elmúlt 2-3 napban volt vele új fejlemény. A tények az idő múlásával is tények maradnak, de a hír nem marad hír.
  • tényszerűek. Ha véleményt tartalmaznak, akkor mérvadó forrást idéznek. Ilyenkor az a hír, hogy azok a bizonyos emberek így és így véleményt nyilvánítottak.
mérvadó forrás az, amely szervezetet vagy személyt a nyilvánosság a téma szakértőjeként fogadja el. Törekedned kell rá, hogy a legmérvadóbb véleményt közöld: például alkotmányos kérdésekben az Alkotmánybíróság véleménye fontosabb, mint egy járásbíróságé. Egy „kevésbé mérvadó” forrás is hasznos lehet, de csak a „jelentősebb” forrással kontrasztba állítva.
  • semlegesek. Minden híradásunk legyen elfogulatlan, és ne rágalmazzon senkit.
  • jelentősek, azaz van hírértékük. A helyi hírek jelentőségét értesd meg azokkal is, akik máshonnan, akár más országból valók. Egy hír akkor jelentős, ha sok ember számára érdekes.
  • de nem sajtóközlemények vagy véleménycikkek. A semlegesség alapkövetelmény.

Interjúk

edit

Ezek túlnyúlhatnak a fenti kritériumokon valamennyire, de igyekezz aktuális eseményekhez kötni őket. Talán a legjobb a társalgóban előre átbeszélni a szerkesztőtársakkal a lehetséges irányokat. (Az angol Wikihíreken az interjúkészítésnek komoly hagyománya van, így az interjúztatás és utószerkesztés kérdéseiben az a közösség is segíteni tud.)

Utánjárás

edit

Használd a hírforrásokat és az internetes keresőket (pl. Google, Yahoo!) az anyag alátámasztására és bővítésére. Jegyezd fel a felhasznált weboldalak címét: hogy a hír hitelessége ellenőrizhető legyen, ezeket fel kell tüntetned forrásként a cikkben — használd erre a {{Wn/hu/Forrás}} sablont.

Másik híroldalról csak akkor másolhatsz, ha az adott anyag felhasználható a CC-BY-SA 3.0 licenc szerint (azaz mások által szabadon felhasználható, beleértve az átdolgozás és a kereskedelmi felhasználás jogát). Az átveendő anyag ugyanúgy meg kell feleljen az érvényben lévő irányelveinknek, mint a saját cikkeinknek.

Forrásolás

edit

Minden állítást forrásokkal támasztunk alá, feltüntetésükről a formai útmutatót szól. Igyekezz megtalálni az állítás eredeti forrását, ami elsőként hozta le az információt.

A hírforrások is tévedhetnek — ennek kivédésére és a semlegesség biztosítására igyekezz több forrást találni, azokat egybevetni, és ellenőrizni állításaikat.

Saját tudósítás

edit

A saját tudósítások forrásai azonosíthatóak kell legyenek: a regisztráció nélküli / titkos informátoron alapuló saját tudósítás nem engedélyezett. Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Saját tudósítás.

A szerzői jogok, törvények és licencek tiszteletben tartása

edit

A törvényi követelmények mellett az udvariasság és a jó kapcsolatokra törekvés végett is szűrjük a Wikihírekre felkerülő tartalmat, és úgy írunk, hogy tiszteletben tartjuk a törvényeket, titoktartási kötelezettségeket és licenceket.

Kiindulási alap, hogy hivatkozz a forrásaidra megfelelően.

Ne másolj egy az egyben jogvédett munkákból — ideértve a legtöbb weblapot, még akkor is, ha nem találsz rajta szerzői jogi nyilatkozatot. Sem részletek, sem a teljes cikkek átvétele nem megengedett.

Ha valamiben nem vagy biztos, inkább hagyd ki. Ha valahonnan nem kapsz engedélyt, keress alternatív forrást.

A témával kapcsolatban érdemes még megnézni:

Lásd még

edit