Wn/hu/Wikihírek:Blokkolás

< Wn‎ | huWn > hu > Wikihírek:Blokkolás
Green check.png Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve, ami minden szerkesztő számára követendő.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye az irányelv vitalapja vagy a társalgó.

A Wikihírek érdekében néha elkerülhetetlen egyes felhasználók vagy IP-címek blokkolása. Az adminisztrátorok belátásuk szerint döntenek a blokkok kiosztásáról és azok hosszáról. Ehhez iránymutatóul:

Mikor blokkoljunk?Edit

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A felhasználó vagy IP-cím blokkolható, ha:

  • vandalizálja a cikkeket;
  • megszegi a három visszaállítás szabályát;
  • tartósan és kirívóan a szabályokkal ellentétesen cselekszik. Ilyenkor a blokkolás az utolsó lépés — előbb meg kell próbálni felvilágosítani a szerkesztőt, s ha ez nem segít, előbb még figyelmeztetni;
  • szándékos bajkeverő, aki a projekt céljaiért nem tesz semmit.

Mennyi időre?Edit

Vandalizmusért és a három visszaállítás szabályának megsértéséért legfeljebb 24 óra a szokásos. Egyébként esetekben elsőre érdemes rövidebb blokkal kezdeni, és 24 órás vagy hosszabb blokkot csak akkor használni, ha valóban szükséges.

Hogyan blokkoljunk?Edit

Az adminok számára elérhető a blokkolási lap, ami leírja a további teendőket. Ez a friss változtatásoknál a be nem jelentkezett felhasználók neve mellett megjelenő linken át is elérhető.

A beírt indoklás meg fog jelenni a blokkolt félnek, amikor szerkeszteni próbál, illetve a blokkolási naplóban és a blokkok listájában is. Az indoklásban is ugyanúgy működnek a linkek és a sablonok, mint bárhol máshol.

Az időtartamot GNU standard formátumban kell megadni [például: 12 hours (12 óra), 2 days (2 nap), 1 month (1 hónap)]; ez lehet „infinite” vagy „indefinite” (végleges) is, ami csak akkor szűnik meg, ha egy admin azt feloldja.

Ha nem adsz meg lejárati időt, hibaüzenetet fogsz kapni.

Egyéb esetekEdit

ZavarkeltésEdit

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Demonstráció helyett használj érveket!

Az adminok blokkolhatnak IP-címeket vagy felhasználókat, ha azok zavarnák a Wikihírek rendes működését. Példák: más felhasználók aláírt szövegének megváltoztatása, modortalanság az új szerkesztőkkel szemben vagy szándékosan félrevezető szerkesztések. Dinamikus IP esetén 24 órás blokkok javasoltak. Statikus IP, illetve regisztrált felhasználó esetén az első blokknak 24 óra ajánlott, de a visszaesők egyre hosszabb időkre is blokkolhatók, akár 30 napra.

Az új felhasználói fiókok bármennyi időre (akár véglegesen) blokkolhatók, ha sok káros szerkesztést csinálnak. A szándékosan szabályszegésre létrehozott zoknibábok kizárása végleges. IP-címekhez köthető elszigetelt esetek, illetve káros és hasznos szerkesztéseket is végrehajtó regisztráltak esetén a blokkolás kerülendő.

Akiket korábban blokkoltak, de újraregisztráltak más néven, blokkolhatók ha a zavarkeltést folytatják, vagy azzal fenyegetőznek.

FelhasználónevekEdit

A magyar Wikipédia vonatkozó irányelve irányadó. E szerint a provokatív, sértő, szándékosan megtévesztő vagy más miatt helytelen felhasználónevek szükség esetén blokkolhatók, hogy a felhasználót névváltoztatásra bírjuk.

Figyelj rá, hogy a felhasználó IP címe ne maradjon automatikusan blokkolva, amikor legközelebb szerkesztene: ilyenkor a blokklistán a sorszám és az autoblokk szövege mellett levő gombbal oldható fel a blokk, ami után a felhasználó már beléphet és szerkeszthet az új nevével.

Az automatikus blokk marad, ha a felhasználó a nem megfelelő név mellett vandalizmusért is tiltva lett.

UtánzásEdit

Ha valaki a felhasználónév hasonlóságával visszaélve egy másik felhasználónak próbálja kiadni magát, haladéktalanul és végleg blokkolni kell. Ilyenkor nem kell feloldani az IP autoblokkot. Ha valaki az aláírásában megtévesztő módon egy másik felhasználó nevét adja meg, azt előbb figyelmeztetni kell, s ha folytatja: blokkolni.

Győződj meg róla, hogy valóban rosszindulatú utánzásról, és nem csak véletlen hasonlóságról van-e szó. Használd a józan eszed. Ha a felhasználó vandálkodik, más felhasználókat zaklat, vagy más módon rosszindulatú, akkor haladéktalanul blokkolható. Ha hasznos szerkesztéseket végez, akkor szólj neki a névhasonlóságról, és javasold neki a névváltást.

„Nyilvános azonosítók”Edit

A nyilvános azonosítók ismérve, hogy jelszavuk szabadon elérhető vagy megosztott, így azokat akárki vagy több személy használhatja. A felhasználónév lényege, hogy a szerkesztéseket egy személyhez kapcsolja. A nyilvános azonosítóval egy felhasználó egy megbecsült szerkesztő mögé bújva cselekedhet. Ez a Wikihírekben tilos: az oldal anonim módon is szerkeszthető, és új azonosítók könnyen, akár e-mail cím megadás nélkül is létrehozhatók.

A nyilvánosan megosztott jelszavú azonosítók véglegesen blokkolhatók. Az indoklásban utalj rá, hogy a nyilvános azonosítók használata nem megengedett.

Alternatív megoldásként, akár adminisztrátori jog nélkül is beléphetsz az ilyen fiókokba, és a beállítások alatt egyszerűen meg is változtathatod a jelszót. A fiók innentől már nem nyilvános.

BotokEdit

A nem megfelelően működő, elszabadult botok letilthatóak. Az első blokk 24 órás – ez elég idő rá, hogy a bot üzemeltetője válaszolhasson.

ProxykEdit

Az anonimitást biztosító proxyk IP-címei véglegesen blokkolhatók.[1] (Olvasd el az üzenetváltást a teljesebb megértéshez.) A blokkolás ilyen esetekben rutinszerű és vitán felül áll.

Szerkesztőket veszélyeztető személyes támadásokEdit

Akik fenyegetőznek, illetve akik (akár Wikihíreken kívüli cselekedeteikkel) politikai, vallási vagy akármilyen meggyőződésbeli alapon állami, munkáltatói vagy más üldöztetésnek teszik ki a Wikihírek szerkesztőit, blokkolhatók. Ha ilyet fedeznél fel, egy időkorlátos blokkot azonnal kioszthatsz, és kötelező bizalmas módon értesítened a többi adminisztrátort és az alapítót, Jimbo Walest.

Mikor nem használható a blokkolás?Edit

Tilos blokkolással előnyt szerezni a tartalmi vitákban. Hasonló okból jobb, ha az admin nem blokkol olyat, akivel éppen vitában áll vagy konfliktusban van.

Az adminok önmagukat (például hogy „szabadságot” kényszerítsenek magukra) lehetőleg ne blokkolják, mert az így létrejövő autoblokkok más felhasználókat is érinthetnek. (Kivétel, ha az admin átlátja, mit csinál: például statikus IP-címe van.) Lásd még a következő szakaszcímet.

A blokkolás hatásaiEdit

A blokkolt felhasználók láthatják a Wikihírek minden oldalát, de a „szerkesztés” fülön számukra a blokkolási üzenet jelenik meg, együtt az adminisztrátor által a blokkoláskor megadott indokkal, és iránymutatással arra, hogyan lehet a blokk feloldását kérni.

A kiosztáskor szabott lejárati idő határozza meg, mikor ér véget a blokk. Ez lehet végtelen („infinite” vagy „indefinite”) is: ekkor a blokk visszavonásig érvényes.

Ha egy blokkolt felhasználó szerkeszteni próbál, akkor az IP-je automatikusan blokkolódik, hogy ne szerkeszthessen névtelenül vagy másik néven. Az autoblokk tartama 24 óra: a végleg kitiltott felhasználó IP-je az utolsó hozzáférési próbálkozása utáni 24 órára lesz blokkolva.

A blokkolás a szerkesztésen túl semmi más lehetőséget nem gátol: továbbra lehet cikket olvasni, vagy módosítani a figyelőlistát és a beállításokat. Az adminisztrátorok és bürokraták továbbra is tudják használni saját lehetőségeiket: blokkolhatnak/feloldhatnak, visszaállíthatnak (vandalizmust), jogosultságokat adhatnak stb. Ha adminisztrátorként vagy bürokrataként tartalmi vita miatt blokkoltak (például a három visszaállítás megsértése miatt) akkor ezen lehetőségeket ne használd a kérdéses cikkekben, mert ez a speciális jogköröd ideiglenes megvonásával járhat, hogy biztosíthassuk a tartalmi vita rendezését.

Véletlen blokkolásokEdit

Ha dinamikus IP-címed van, előfordulhat, hogy arról korábban egy vandál vagy egy kitiltott felhasználó szerkesztett, és ezért blokkolva van. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha IP-t váltasz. Ha ez nem lehetséges, kérd meg az egyik adminisztrátort e-mailben, hogy vegye le a blokkot.

Blokkolhatnak, ha egy kitiltott felhasználót utánzol vagy vandalizmust színlelsz. Ha ezt el akarod kerülni, inkább ne csinálj ilyet.

Tartományok blokkolásaEdit

Néha egy vandál vagy „problémás” szerkesztő, akinek már több IP-jét blokkolták, mindig újabb és újabb IP-ken tér vissza. Megoldás lehet az általa használt teljes IP tartomány blokkolása, de ez valószínűleg más szerkesztőket is érinteni fog. Ezért tartományokat csak akkor blokkolj, ha az eset olyan súlyos/gyakori, hogy a megállítása megéri a rendes szerkesztők átmeneti kizárását is. Az adminisztrátor erről a megítélése szerint, az érintett felhasználók várható számát figyelembe véve dönt.

A tartományra vonatkozó blokkok a lehető legrövidebbek legyenek.

A tartomány-blokkolás helyes használata megkívánja a bináris aritmetika ismeretét. Be kell tartani bizonyos megkötéseket, például a blokkolt tartomány mérete kettő hatványa kell legyen, a tartomány első és utolsó címének pedig a méret többszörösének. A részleteket lásd a MediaWiki súgójában.

FeloldásEdit

A blokklistán láthatók az aktuálisan blokkolt IP-k és felhasználónevek. Az adminok mindegyiknél látják a feloldó linket. Kattints erre rá, írd be a feloldás indokát, majd kattints a feloldó gombra.

A blokkolt admin, ha szerinte a korlátozás alaptalan, az őt blokkoló admintól vagy egy másiktól kérheti annak feloldását.

A blokk feloldható, ha:

  • ezen irányelvnek megsértéséért lettek blokkolva;
  • időközben okafogyottá vált;
  • túl hosszúra nyúlt már; illetve
  • egyéb helyénvaló esetekben.

A blokkok feloldására nincsenek egyszerű és pontos irányelvek, ezért az „egyéb helyénvaló esetekben” pont. Hallgass a józan eszedre. A három visszaállítás szerint azonban a blokkok sem oldhatók fel 24 órán belül háromnál többször. (Az ilyenfajta szerkesztési háború a legsúlyosabbak közül való.)

Fellebbezni a blokk ellen lehetséges: írd le miért kellene feloldani azt, és hogy kívánod elkerülni a továbbiakban a helyzetet, ami a blokkoláshoz vezetett. Személyes adatot viszont a fellebbezési eljárás keretében az adminisztrátornak megadni soha sem kell vagy szabad.

Lásd mégEdit