Wy/hu/Európa

< Wy‎ | hu
Wy > hu > Európa

Európa Földünk egyik kontinense, amelynek határai nyugaton az Atlanti-óceán, északon a Jeges-tenger, keleten az Urál-hegység, az Urál-folyó és a Kaszpi-tenger, délkeleten a Kaukázus és a Fekete-tenger, délen pedig a Földközi-tenger. Európa Ázsiával együtt alkotja Eurázsiát, amelynek Európa a nyugati ötöd részét teszi ki.

Régiók

edit
 
Európa régiói a CIA World Factbook szerint
Kelet-Európa
Ide tartoznak a szláv és a Balti államok, szinte teljes egészében egyetlen hatalmas összefüggő sík szárazföld.
Észak-Európa
A Skandináv államokat és Izlandot magában foglaló terület, északi elhelyezkedésük miatt kiválóak a sarki fény magtekintésére és téli sportokra.
Közép-Európa
Európa középső része, amelybe az alpesi államok és a Visegrádi államok tartoznak, köztünk hazánkkal.
Délkelet-Európa
A Balkán-félsziget északi államai és bizonyos értelmezésekben Ciprust is magában foglaló régió népszerű turisztikai célpont. (Sokszor Görögországot is ide sorolják)
Dél-Európa
Itt található Görögország és Olaszország, azaz az európai kultúra bölcsője, mediterrán éghajlatba öltöztetve. (Sokszor Spanyolországot és Portugáliát is idesorolják)
Nyugat-Európa
Európa legfejlettebb nyugati része tele kulturális értékekkel és kiváló utazási célpontokkal.
Délnyugat-Európa
A Spanyolországot és Portugáliát jelentő régió nem mindenhol használatos, de a helyek amelyeket magában foglal kétség kívül meglátogatandóak.
 
Az Eiffel-torony Párizsban

Földrajzi adatok

edit

Terület szerint Európa a második legkisebb kontinens, 10 508 000 négyzetkilométerrel, amivel kissé meghaladja Ausztrália területét. Így az összes szárazföld közel tizenötödét teszi ki.

Népesség alapján a negyedik helyen áll Ázsia, Afrika és Amerika után. 2001-ben Európa népességét körülbelül 666 és fél millió főre becsülték, ami a Föld népességének hetede.

Az európai civilizáció a gyarmatosítás és az európai népek kivándorlása révén más kontinensekre is kiterjedt, így az európai kultúrkör fogalma Európán kívül az észak-amerikai geopolitikai régió, valamint Ausztrália és Új-Zéland kultúráját is magában foglalja.

 
A Parthenón látképe Görögországban

Európában a mediterrán tengerpartoktól kezdve (Görögország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország) a sarki fény megfigyelését lehetővé tevő északi szélességekig (Norvégia, Svédország, Izland, Finnország), illetve a kifinomult konyhaművészeti kultúrával rendelkező országokig (Franciaország, Magyarország, Olaszország) szinte mindent megtalál az utazó.

 
A sarki fény Norvégiában
 
A Matterhorn hegycsúcsa

A téli sportok szerelmesei szerte a kontinensen találnak kedvükre való síterepeket mind Bulgária, Szlovénia, Horvátország hegyvidékein, mind pedig Svájc, Franciaország, Norvégia, vagy akár Svédország magasabban fekvő vidékein.

Az aktív pihenés kedvelői többek közt vadvízi evezéssel tölthetik el szabadidejüket Északnyugat-Szlovéniában a Száva folyó egyik ágán, a Sava Bohinijka kanyonjában, illetve a Száva folyó másik ágán, a Sava Dolinkán is, illetve a hegymászást kedvelők több igazi kihívást nyújtó sziklafallal találhatják szemben magukat, többek közt a Dolomitokban, a Matterhorn hegycsúcsán, illetve a Mont Blanc vidékén.Európa számos Világörökségi helyszínnel rendelkezik mind a kulturális javak és az épített örökség, mind pedig a természeti értékek területén.

Országok

edit

Észak-Európa

edit

Nyugat-Európa

edit

Délnyugat-Európa

edit

Dél-Európa

edit


Közép-Európa

edit

Kelet-Európa

edit

Délkelet-Európa

edit

Lásd még

edit