Wy/hu/Szlovákia

< Wy‎ | hu
Wy > hu > Szlovákia

Szlovákia Magyarország északi szomszédja, Közép-Európa egyik állama. Nyugatról Ausztria és Csehország, északról Lengyelország, keletről Ukrajna, délről Magyarország határolja.

Földrajz

edit

Domborzat

edit

Szlovákia felszíne túlnyomó részt hegyvidéki jellegű; a Kárpátok foglalják el majdnem teljesen az ország északi felét. A Tátra hegység több részből áll: Alacsony-Tátra, Liptói-havasok vagy Nyugati-Tátra az igazi magashegység Magas-Tátra mely a világ legkisebb területű alpesi hegysége, valamint a Bélai-Tátra. Legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m).

Az ország déli része inkább síkvidéki, míg nyugaton és keleten széles völgyekkel szabdalt dombság a jellemző. Három nagy síkság van az országban: az Erdőháti-alföld a Kis-Kárpátoktól nyugatra fekszik, a Dunamenti-alföld a Kisalföld Dunától északra eső folytatása, a Kelet-Szlovákiai-alföld pedig a Bodrogköz északi folytatása.

Szlovákia határainak hossza 1672 km, ebből Ukrajnával 98 km, Magyarországgal, 669 km, Lengyelországgal 547 km, Ausztriával 106 km, Csehországgal 252 km a közös.

Vízrajz

edit

Az ország legfontosabb folyói a Duna, a Vág és a Garam, a Nyitra, az Ipoly, a Hernád és a Bodrog.

Éghajlat

edit

Szlovákia éghajlata mérsékelt, viszonylag hűvös nyárral és hideg, felhős és nedves téllel.

Élővilág

edit

A hegyvidéki területeken előforduló barnamedve becslések szerinti egyedszáma 500-800. A csekély számban előforduló, azonban súlyos sérüléseket okozó medvetámadások, óvatosságra intik a hegyvidéken túrázókat.