Inkubátor:Szoftverinformációk és hírek (Incubator:Software information and news/hu)

This page is a translated version of the page Incubator:Software information and news and the translation is 100% complete.

A Wikimedia Incubator kiterjesztés

A WikimediaIncubator a MediaWiki-motor egyik kiterjesztése, ami az Inkubátor funkcióit hivatott kibővíteni. A fő fejlesztője SPQRobin. A többi bürokrata időnként besegít, hogy a megfelelő működést biztosítsuk.

A beállításoknál (a felület nyelve alatt) megadhatod az elsődleges tesztwikid, amin itt elsősorban dolgozol. Ehhez válaszd ki a projekt típusát, és add meg a nyelv ISO-kódját.

Az oldalsávban innentől lesz egy "Wx/xyz" rész, ami a megadott projektre vonatkozik — benne linkekkel a tesztwiki főoldalára, friss változtatásainak listájára és egy véletlen lapjára.

A logó szintén ennek megfelelően változik — ha a tesztwikid egy Wikipédia, akkor amikor annak lapjain dolgozol, a Wikipédia logó fog megjelenni.

Képernyőképek

További információk

Szoftver-változások

1.20wmf8

 • Bevezettük az újoncokat a csatlakozásban segítő lapot (Special:IncubatorFirstSteps).
 • Egyértelműsítettük, hogy mi az elsődleges tesztprojekt.

1.20wmf7

 • Kezdetleges formájában bevezettük az {{#infopage:}} függvényt.

1.20wmf6

Nem volt fontos változás

1.20wmf5

Nem volt fontos változás

1.20wmf4

 • Az információs lap mostantól automatikusan észleli, hogy van-e egy adott tesztprojektnek főoldala.

1.20wmf3

Nem volt fontos változás

1.20wmf2

 • Az alapértelmezett Vector felület mostantól elérhető nagy felbontásban is.

1.20wmf1

2012. április 25. — bevezettük a Mediawiki 1.20wmf1-est az Inkubátoron

 • Elérhető a keresés egy wikire.
 • Néhány üzenet (például a MediaWiki:Wminc-error-unprefixed) ki lett váltva a céloldal címét tartalmazó MediaWiki:Wminc-error-help üzenettel.
 • A tartalom nyelvét a tesztprojekteken mostantól mindig az előtagban megadott nyelvkód határozza meg (a Wp/xyz projekt lapjai alapból "xyz" nyelvűnek minősülnek).
 • A Wx/xyz információs lapok a felhasználó beállított nyelvén jelennek meg.
 • Az információs lapokon ismeretlen nyelvkód esetén megjelenő új válasz: „xyz” Wikipédia (ismeretlen nyelvkód).

1.19

2012. február 24. — bevezettük MediaWiki 1.19-et az Inkubátoron. Kiemelünk néhány, az Inkubátor szempontjából fontos változtatást:

 • A varázsszavak mostantól a tesztprojekt nyelvén is működnek, így mostantól nem kell sablonokat csinálni például a CURRENTMONTHNAME funkcióinak adott nyelven való eléréséhez
 • A WebFonts menüje megjeleníti a tesztprojekt számára releváns betűtípusokat, például a Wq/as/বেটুপাত esetén az asszámi fontokat
 • A LanguageConverter szoftveres íráskép-váltó (amit a többféle írást használó nyelvek, például a szerb és a kínai használnak) mostantól a tesztprojekt nyelvének megfelelően működik

1.18

2011. szeptember 27. — bevezettük a MediaWiki 1.18-at az Inkubátoron. Ha a nyelved nem latin ábécét használ, különösen pedig ha jobbról-balra író, olvasd el az alábbiakat:

A szoftver, ha a nyelvet felismeri, a tesztprojektek minden lapját adott nyelvűként fogja megjelölni. Például az egyiptomi arab Wikiszótár (Wt/arz) lapjai a következő jelöléseket kapják: lang="arz" dir="rtl" class="mw-content-rtl", így már szerkesztés közben is érvényesülni fog a jobbról-balra írás. A táblázatok, felsorolások stb. is ennek megfelelően jelennek majd meg.

A (még) nem felismert nyelvek lapjai, például a líbiai arab Wikipédián (Wp/ayl), a következő jelöléseket kapják: lang="en" dir="ltr" (nyelv: angol, irány: balról-jobbra). Ennek áthidalására a tartalmi részek elé illeszd be ezt: <div dir="rtl" class="mw-content-rtl">, a lap végére pedig ezt: </div>.

Ha a nyelved írásához másik betűtípus kell, azt hozzá lehet adni a MediaWiki:Common.css-hez (ahogy például ez esetben is tettük), amit majd át lehet vinni a saját wikitekre az élesítéskor. Ha ilyesmire lenne szükséged, kérd a közösségi portálon.

Lásd még