Wp/fit/Kainuunkylä

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Kainuunkylä

Kainuunkylä

edit

Kainuunkylä eli Kaihnuunkylä on Tornionlaakson vanhiimpia kyliä, Ylitornion kunnassa Tornionväylän varrela, vastapäätä Hietaniemeä Ruottin puolela. Se sijaittee noin 50km pohjoisheen Torniosta.

Histuriaa lyhyesti

edit
 
Vanhaa kalastusverkko

Kainuunkylä on Tornionlaakson keskiaikaisen asutuksen yinaluetta, mutta se on puolen sattaa metriä ylempänä merenpintaa ja Kukkolan alue oli merenrantaa siinä 1000 vuotta sitte. Aluheela on tehty arkeolookisia kaivauksia, jokka osoitit ette pysyvää asutusta alueela on ollu jo 1060-luvulta lähtien. Kylän vanhiin nimitys on Hälsingeby, eli suomeks Helsinginkylä. Kylän lähistössä on muutamia ruottinkielisiä paikannimiäki: Huitaperi (r. Vitberget), Riisperi (r. Risberg), Uksperi (r. Oxberg), Sältinki, Pukhulmi ja Pälkkö. Helsinginkylän asukhaat muutit joskus myöhemin nimeä Kainuunkyläksi, eli paikkakunnnan kielelä Kaihnuunkylä. Ei ole vieläkhään hyvvää vastausta miksi muutethiin ruottalaisesta nimestä suomenkielisheen nimheen. Asutushistuurian tärkeimät eetniset ryhmät on juuri hälsingar, kainulaiset ja kveenit. Kukkas asutit Kainuunkylän ensimäiseks?

Vanhiimat asuinrakenukset on 1700-luvulta, Huitaperissä (r. Vitaberget), ison Mustajärven rannala, Rousunvaarassa ja Kierivaaran rintheilä löytyy rakkakuoppia, kiviaiala eristettyjä viljelystarhoita, vanhoita kvartsikiven louhospaikkoja sekä asuinpainantheita.

Vertaa Kaihnuunmaa, Kaihnuunmeri, Kaihnuunväylä, Kainus, kainulainen, kveeni