Inkubátor:Adminisztrátori fejléc (Incubator:Administrators/top/hu)

This page is a translated version of the page Incubator:Administrators/top and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.
Az adminisztrátoroktól az üzenőfalukon kérhetsz segítséget.

Felhasználói csoportok az Inkubátoron

A [[Special:ListGroupRights|Szerkesztői csoportok jogai]] speciális lapon megtalálhatod a csoportok teljes listáját a felhasználói jogaik részletezésével együtt. A szerkesztői jogok kézi változtatásait [[Special:Log/rights|naplózzuk]]. (Megjegyezzük, hogy egyes csoporttagságok – így köztük a teszt-adminisztrátori – automatikus lejárattal kerülnek kiosztásra. A jogok lejárat miatti elvesztését nem naplózzuk.)

Teszt-adminisztrátorok

Leírás
A teszt-adminok az egyes inkubátoros tesztprojektek aktív szerkesztői, akik ezt a tisztséget azért kapták, hogy az adott tesztek gondját viseljék.
Jogaik
 • Quickly rollback the edits of the last user who edited a particular page
 • Delete pages
 • Undelete a page
 • View deleted history entries, without their associated text
 • Block or unblock a user from sending email
 • Block or unblock other users from editing
 • Not create redirects from source pages when moving pages
A jogaikat azonban csak a saját teszt-projektjükben és az abban aktív felhasználók lapjain használhatják. Ezt a korlátozást nem az informatikai rendszer kezeli, hanem a többi felhasználó (általában az adminok és bürokraták) tartatják be. Ha ezen jogodat a projekteden kívül használod, akkor legyen nyomós indokod, amit felhozol, ha számon kérnének, különben elvesztheted a bitet.
Megjegyzés a más projektekben már adminisztrátori tapasztalatot szerzett szerkesztőknek: a legfontosabb dolgok, amiket teszt-adminként nem tudsz végrehajtani: a változatok törlése (revdel), a MediaWiki-névtér szerkesztése és a lapvédelem. Ha ilyen műveletekre lenne szükség, fordulj az adminisztrátorokhoz az üzenőfalukon.
Mielőtt a posztra pályáznál…
 • Egy tesztprojektnek több teszt-adminja lehet, és fordítva: egy felhasználó több projektben is teszt-admin lehet.
 • Rendelkezz felhasználói lappal az Inkubátoron és légy [aktív] szerkesztő nálunk.
 • A kiszemelt tesztprojektnek legalább 50 főnévtérbeli lapja/cikke kell legyen. Több tesztprojekt megjelölése esetén legalább egynek teljesítenie kell ezt a kritériumot.
 • Szerezz tapasztalatot: ne számíts újoncnak a Wikimedia-projektek terén. Értened kell az Inkubátor céljait, és el kell fogadnod azokat.
 • El kell fogadnod az érvényes irányelveket, és követned kell fejlődésüket.
A jog kérelmezése
 • Írd meg a kérelmed, s benne hogy mely teszt(ek)ben szeretnéd használni a jogot, majd helyezd el a #Current requests for test adminship szakaszcím alatt.
 • A szerkesztőknek 5 napjuk van a véleményezésre. Ennek elteltével egy bürokrata megvizsgálja a kérelmet, s ha nincs érdemi ellenkezés, teljesíti a kérést.
  • A kérelmeket nem szavazás útján bíráljuk el, de a lehetőség adott, hogy más felhasználók felhívják a figyelmet az esetleges problémákra. Ha senki sem fűzött kommentárt a kérelmedhez, az csak annyiban minősít téged, hogy senki sem ellenzi, hogy teszt-admin légy.
 • Lehetséges az is, hogy a saját projektetek „közösségi lapján” tartsatok erről megbeszélést. Öt nap elteltével a kérelem benyújtható itt, s azt hamarosan elbírálja egy bürökrata.
A jog eltávolítása és megújítása
 • A teszt-adminok a kinevezésüktől számított egy év múlva automatikusan elvesztik jogaikat, s akkor is, ha a tesztprojektjüket időközben élesítettük (azaz amikor a teszt önálló projektté vált, s kikerült az Inkubátorból).
 • Ezen egy év elteltével a teszt-adminisztrátor egyszerűen ugyanitt kérheti a tisztsége megújítását.
A teszt-adminok aktuális listáját itt találod: Incubator:Test-administrators.
Több tesztprojektre kiterjedően
 • Teszt-adminisztrátori jog több tesztprojektre is kérhető, feltéve hogy a kérelem megfelel a fenti követelményeknek.
 • Hasonlóképp kérhető az egy év közben is, hogy a már megkapott teszt-adminisztrátori jogokat terjesszék ki más tesztprojektekre is. Ebben az esetben az új tesztprojektben a jogok csak tört évig érvényesek, mivel ugyanakkor fognak lejárni, mint az eredetileg megjelölt tesztprojektre érvényes jog. A tisztség megújítása a jog lejártával egyben kérhető mindegyik tesztre.

Adminisztrátorok

Ez a jog a közösség ismert, az Inkubátor szabályait ismerő és megbízható tagjainak kerülhet kiosztásra. Az Inkubátor adminisztrátorai a jogot nem jutalomként kapták kiemelkedő tartalmi hozzájárulásaik miatt — ez csak egy extra eszköz azoknak, akiket érdekel a mások utáni takarítás. Az adminisztrátori csoport véletlenül sem valami szerkesztőségféle. Ezek a felhasználók egyszerűen jogot kaptak az alábbi műveletek elvégzésére:

 • Change protection settings and edit cascade-protected pages
 • Delete pages
 • Undelete a page
 • Block or unblock other users from editing
 • Block or unblock a user from sending email
 • Edit the user interface
 • stb.

Adminisztrátor az Inkubátorban akkor lehetsz, ha:

 • nem teljesen új számodra a Wikimedia projektek világa, illetve érted és elfogadod az Inkubátor, mint projekt céljait;
 • szerkesztője vagy az Inkubátornak, és van is felhasználói lapod rajta;
 • elfogadod az érvényes irányelveket, követed változásaikat, és tiszteletben tartod a közösségi konszenzust.

Ahogy a Metán és a Commonson, úgy itt is megvonható az inaktív felhasználók adminjoga. Ezen irányelv szerint minden inaktív felhasználótól meg is vonjuk azt — inaktívnak számít, akinek az elmúlt egy évben nem volt szerkesztése vagy naplózott művelete. Az inaktivitás miatt elvesztett jogot a szokásos módon lehet újrakérvényezni.

Az adminisztrátoroktól elvárt, hogy figyeljék az üzenőfalukat (I:AN), ahova a többi felhasználó feléjük kérésekkel fordulhat.

A kérvényt hét nap elteltével egy bürokrata bírálja el, aki a szavazatok és hozzászólások alapján megadhatja jogot, elutasíthatja a kérvényt, vagy szükség esetén további időt hagyhat a megbeszélésre.

Az új adminisztrátoroknak eleinte erősen ajánlott, hogy előre bejelentsék — különösképp a nagyszámú műveletek előtt — mit szándékoznak tenni, hogy az esetleges nagyszámú hibát és az azok kijavításával járó feladatokat elkerüljük. A bejelentésre alkalmas mondjuk a közösségi portál (I:CP). Egy bizonyos idő (néhány hónap) után — amikor az admin már ismeri a helyi gyakorlatot — erre már nincs szükség.

Bürokraták

A bürokraták olyan adminisztrátorok, akik az ezen a lapon kért extra felhasználói jogokat ki tudják osztani a kérelmezőknek.

Ennek a jognak nincs külön feltétele: a kinevezésétől számított egy hónap elteltével bármely admin az lehet (feltéve, hogy jól viselkedett).

Fióklétrehozók

Jelenleg a Wikimedia-projektekben egy IP-címről 24 órán belül legfeljebb hat fiók regisztrálható. Lehetnek esetek, mondjuk egy rendezvény kapcsán, amikor ez a hat kevés.

Az adminisztrátorok és bürokraták már eleve mentesülnek a hatos korlát alól, ezért nincs szükségük külön erre a jogra. Mindenki más (beleértve a teszt-adminokat is), akinek mentességre lenne szüksége, annak azt itt kell kérvényeznie.

 • Normál esetben csak az Inkubátor (és más Wikimedia-projektek) felelősen dolgozó szerkesztőinek osztjuk ki ezt a jogot.
 • A kérvényedben kérjük pontosan jelöld meg, miért lenne szükséged a mentességre (az esemény ideje, helye és támogatója). A jog csak erre az időre él majd, utána eltávolítjuk.
 • Ideális esetben legalább három nappal előre kérd meg a jogot, hogy legyen idő a hozzászólni a kérelmedhez. Ennek elteltével egy bürokrata dönt az ügyben.

Importálók

Az importálók (és adminok) jogosultak egyes más projektek lapjait — azok teljes laptörténetével együtt — beemelni az Inkubátorba. Ezentúl az XML-állományok szerkesztésével tömegesen módosíthatják a lapokat, aminek a bezárt projektek importálásánál van jelentősége.

A wikiközi importálók csak egyes wikikből tudnak beemelni, tömeges módosításokat az XML-állományok szerkesztésével végrehajtani nem tudnak.

A kérvényekről három nap elteltével egy bürokrata dönt, aki a szavazatok és hozzászólások fényében megadhatja a jogot, elutasíthatja a kérvényt, vagy szükség esetén további időt hagyhat a megbeszélésre.

Az adminisztrátoroknak a jog azonnal kiosztható. A bürokraták a jogot maguknak is megadhatják.

Felületadminisztrátorok

Szerkeszthetik a JavaScript (JS), Cascading Style Sheet (CSS) és JSON lapokat (például ezeket is: MediaWiki:Common.js, MediaWiki:Vector.css). Az egyes felhasználók saját CSS és JS lapjait is tudják módosítani: ezeket általában mindenki csak saját magának tudja szerkeszteni. A CSS és JS lapok szerkesztési joga különösen kényes dolog, amivel véletlenül vagy szándékosan visszaélve jelentős károk okozhatók. A felületadminok ezért gondosan kell ügyeljenek a fiókjuk bejelentkezési adataira és óvatosan kell eljárniuk, amikor ilyen lapokat szerkesztenek. Jogi és biztonsági okokból az Alapítvány úgy döntött, hogy ehhez a joghoz kétfaktoros azonosítás kell.

Ezt a jogot is a bürokraták osztják ki vagy vonják meg, szükség esetén akár maguknak/maguktól is — kérvényezni ugyanúgy lentebb lehet. A kérvényeket csak legkevesebb hét nap elteltével bírálják el.

Akik nem adminisztrátorok, legfeljebb egy évre kaphatják meg ezt jogot, de annak elteltével hosszabbítást kérhetnek.

Fordítók és fordítási adminisztrátorok

 • A fordítók egy speciális felhasználói csoport, akik szerkeszthetnek a MediaWiki-névtérben is. A jog eredetileg az Inkubátor felületének fordítására szolgált (lásd: Incubator:Translation project). Különleges célokra még mindig kiosztható, de szinte teljesen kiváltotta a fordítás a translatewiki.net oldalán, illetve a Fordítás eszköz.
 • A fordítási adminisztrátorok a Fordítás eszközben elérhető lapokat kezelik.

Mindkét jogot a bürokraták oszthatják ki, illetve saját belátásuk szerint vonhatják meg (például inaktivitás miatt). Ezentúl az adminisztrátorok saját maguknak megadhatják, illetve saját maguktól elvehetik a fordítási adminisztrátori jogot.

Botok

A botok szerkesztési alapból nem látszanak a friss változtatások listáján.

A kérvényedben tüntesd a magad és botod felhasználói nevét is, illetve hogy milyen feladatra használnád a botot. Egy bürokrata fogja eldönteni, hogy az adott botra szükség van-e, s biztonságos-e a használata, de a kérvényhez bárki hozzászólhat. Megjegyzés: a cikkek tömeges létrehozására készült botokat általában nem engedélyezzük. A tesztprojektek élesítése inkább múlik azon, hogy mennyire aktív benne a közösség, minthogy hány cikke is van neki.

Kérvények

Itt olvashatod a jogok iránti aktuális kérelmeket.

Mielőtt jogot kérnél, kérjük előbb olvasd el a fenti irányelvet.