Hjälp:Språkstöd
Det är viktigt att ditt språk kan få ordentligt stöd på Inkubatorn. Som tur är har det aldrig varit enklare att få tillfredsställande språkstöd på Inkubatorn (och andra flerspråkiga Wikimedia-projekt).
Universal språkväljare
Det mesta språkstödet tillhandahålls av MediaWiki-förlängningen Universal språkväljare.
- Till att börja med, hitta kontrollen för Universal språkväljare. Den finner du bredvid ditt användarnamn eller bredvid frasen Not logged in, vid toppen av din skärm eller i sidmenyn, beroende på vilket utseende du använder. Den består av ett tecken som kombinerar ett kinesiskt tecken med bokstaven "A" samt namnet på ditt nuvarande inställda språk.
- För att aktivera ditt språk söker du på och väljer ditt språk. (Du kan söka på namn och ISO 639-kod.)
Om du är inloggad kan du också gå till Special:Inställningar för välja ditt språk.
Så länge ditt språk stöds, är det allt du behöver göra.
Varför saknas mitt språk i den universala språkväljaren?
Ett språk blir inte tillgängligt förrän minst 13% av MediaWikis kärnmeddelanden har översatts på translatewiki.net. (Notera: MediaWiki (most important messages)-gruppen är en undergrupp till MediaWiki core messages.)
- LangCom godkänner inte ett första projekt på ett nytt språk förrän de viktigaste meddelandena, samt tillräckligt många kärnmeddelanden för att nå upp till 13%, har översatts. Så detta är något er testgemenskap borde göra ändå.
För mer information, gå till translatewiki.net.
Vad hände med "Narayam" och "WebFonts"?
Tidigare fanns det två viktiga verktyg för språkstöd i MediaWiki-förlängningarna Narayam och WebFonts. De här förlängningarna har avvecklats till förmån för förlängningen Universal språkväljare.
Andra verktyg för språkstöd
Förutom den universala språkväljaren finns det andra verktyg och resurser för språkstöd tillgängliga:
Skriva: Redigeringsverktyg
Standardredigeraren inkluderar ett avsnitt med specialtecken (i rutan ovanför redigeringsfönstret). Du kan klicka på ett tecken för att skriva in det.
Det finns också ytterligare tecken under redigeringsfönstret. Du kan ansöka om att lägga till tecken till avsnittet. (Gå till Gemenskapens portal och fråga.)
Språk som skrivs med flera skriftsystem
Om ditt språk skrivs med flera olika skriftspråk (alfabet), är det möjligt att ha en wiki med mjukvara som automatiskt översätter innehåll från en skrift till en annan. Två existerande projekt där detta är i bruk är:
- Serbiskspråkiga Wikipedia, tillgänglig på det latinska och kyrilliska alfabetet
- Kazakiskspråkiga Wikipedia, tillgänglig på det latinska, kyrilliska och persisk-arabiska alfabetet
Det är också möjligt att ha en wiki där olika skriftspråk kan skrivas in manuellt. Se ladinospråkiga Wikipedia, tillgänglig till viss grad på både latinska och hebreiska alfabetet, till exempel.
För mer information, se:
Behöver du mer hjälp?
Besök Incubator:Community Portal eller translatewiki:Support.
Se även
- en:Help:Multilingual support (information om skript och typsnitt)