Segítség:Nyelvi eszközök (Help:Language support/hu)

This page is a translated version of the page Help:Language support and the translation is 100% complete.

A teljes értékű nyelvi támogatás alapvető fontosságú – szerencsére ez az Inkubátoron, és általában a többnyelvű projektjeinkben, sosem volt még ilyen könnyen elérhető.

Univerzális nyelvválasztó

Az univerzális nyelvválasztó (UNyV) a legtöbb nyelvet gond nélkül támogatja.

  • Elsőnek keresd meg az UNyV kezelőfelületét – ezt a felhasználói neved vagy a Not logged in felirat közelében találhatod, vagy a képernyő felső részén vagy az oldalmenüben, attól függően, hogy melyik felületet használod. Az ikonja egy kínai karakter és egy A betű kombinációja, mellette a most használt nyelv nevével.
  • Itt keresd meg és válaszd ki a kívánt nyelvet. (Keresni név vagy ISO-kód alapján lehet.)

Ha be vagy jelentkezve, akkor a beállítások alól is választhatsz nyelvet.

Alapból, ha a nyelved támogatva van, nincs több teendőd.

Nem találom a nyelvem a nyelvválasztóban

Azok a nyelvek, amikre a TranslateWikin még nincs lefordítva a fő Mediawiki-szövegek legalább 13%-a, még nem érhetők el a nyelvválasztóban. (Megjegyzés: a fő MediaWiki-szövegekben benne van a MediaWiki (legfontosabb szövegek) alcsoport.)

  • A Nyelvi Bizottság addig sosem hagyja jóvá az első projektet egy adott nyelven, amíg arra nincsenek lefordítva a legfontosabb szövegek, és (ezzel együtt) a fő szövegekből legalább 13%-nyi. A fordítás egy olyan feladat, amit a tesztprojekt szerkesztőinek ilyenkor fel kell vállalniuk.

További információ a TranslateWikin.

Mi lett a "Narayam" és a "WebFonts" kiterjesztésekkel?

A Narayam és a WebFonts voltak a fő nyelvtámogatási eszközeink (MediaWiki-kiterjesztéseink), mielőtt az univerzális nyelvválasztót bevezettük volna – ezek már nem elérhetők.

További nyelvi eszközök

Az univerzális nyelvválasztón túl a következő eszközök érhetőek el:

Beviteli eszközök

Az alapértelmezett szerkesztőablak felett van egy eszközsor, amivel különleges karakterek adhatók a szöveghez néhány kattintással.
A szerkesztőablak alatti eszközsoron további karakterek is elérhetők. A közösségi portálon kérheted, hogy ehhez adják hozzá a neked kellő karaktereket, ha még nem szerepelnének ott.

Többféle ábécével írt nyelvek

A technikai lehetőség adott rá, hogy ha egy nyelvet több ábécével vagy írásmóddal is jegyeznek, akkor a nyelv projektjeiben ezek mind megjelenjenek, és közöttük automatikusan (szoftveres úton) lehessen váltani. Erre két élő példa:

  • a szerb Wikipédia (elérhető latin és cirill ábécés változatban); és
  • a kazak Wikipédia (elérhető latin és cirill ábécés változatban, illetve arab írásképpel is).

Lehetőség van több írásmódot használni egy wikin úgy is, hogy azok anyagait kézzel szerkesztik – ilyen például a ladino Wikipédia, amelynek egyes szócikkei elérhetők latin betűs és héber írásban is.

További információ:

További segítségre van szükséged?

Segítségért fordulhatsz még az Inkubátor közösségi portáljához vagy a TranslateWiki támogatási oldalához.

Lásd még