Wp/fit/Tuvalu

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Tuvalu

Tuvalu on FN:hiin kuuluva Tyynelä valtamerelä sijaitteva saarivaltio ja perustuslailinen munarki. Son yksi mailman pieniimistä maista. Pinta-alalthaan son mailman neljäneks pieniin valtio. Asukhaita Tuvalula on 12 373 ja ittenäisistä valtioista vain

Vatikaanissa ja Naurula on vähemän asukhaita. Sen lähimät krannimaat on Kiribati, Salomonsaaret, Fidji, Samoa, Wallis ja Futuna (Franska) sekä Tokelau (Uusi-Seelanti). Tuvalhuun kuuluu yheksän atolia, joissa on yhteensä 129 saarta. Maan hallinolinen keskus on Funafutin atolila. Tuvalun korkein kohta on vain noin viis metriä merenpinnan yläpuolela, ja sen takia klimaatin lämpenemisestä johtuva merenpinnan nousu on suuri uhka koko valtion olole.

Tuvalu asutethiin noin aijanlaskun alun aikhaan, ja saaritten ensimäiset asukhaat tulit lähinä Samoalta. Ensimäinen euruuppalainen, joka saapui Tuvalule, oli spannialainen Álvaro de Mendaña de Neira, joka näki Nuin saaren vuona 1568. Myöhemin euruuppalaiset aloit kuttua saaria Ellicesaariksi, ja vuona 1892 saaret liitethiin britannian Gilbert- ja Ellicesaaritten protektoraathiin. Vuona 1975 se erosi omaks siirtokunnaks nimelä Tuvalu, ja kaks vuotta jälemin se ittenäistyi. Vuona 2000 Tuvalu liittyi Yhtistyneishiin kansakunthiin (FN) saatuaan lisätuloja.