Wp/fit/Vatikaanivaltio

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Vatikaanivaltio

Vatikaani, viralisesti Vatikaanin kaupunkivaltio (lat. Status Civitatis Vaticanae, ital. Stato della Città del Vaticano) on Italian pääkaupunkin Romin ympäröimä, pinta-alalthaan ja väkiluvulthaan mailman pieniin ittenäinen valtio. Pinta-alalthaan son vain 44 hehtaaria.

Vatikaanin suvereeni valtionpäämies on paavi. Valtiomuooltaan Vatikaani on teokratia; kaikki puliittinen valta on papistola. Käytänössä ylintä valtaa käyttävät paavin lisäks tämän nimittämät kartinaalit, joitten tehtävhiin kuuluu muun muassa paavin valitteminen. Praatikielessä Vatikaanila saatethaanki tarkottaa paitti valtiota itteään, kans katuulisen kirkon ylintä johtoa.

Vatikaanila ittelhään ei juurikhaan ole puliittista eli soltaatti (tosi sillä on 125 sotilhaan sveitsiläiskaarti) vaikutusvaltaa. Insfrakstryktyyrilthään ja talouvelthaan son täysin sioksissa kranhiin Italihaan. Valtio ei kuulu Yhistyneishiin kansakunthiin muuten ko tarkkailijajäsenenä Pyhän istuimen kautta. Kaikesta tästä huolimatta Vatikaanila on paljon kansainvälistä painoarvoa, sen tähen ko Vatikaanista käsin johethaan katuulista kirkkoa.