Wp/fit/Täräntö

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Täräntö

Täräntö (r. Tärendö) on Täränön entisen seurakunnan kirkonkylä ja aiemin Täränön kunnankeskus. Sana "täräntö" on luultavasti saamelaista taustaa (johos suom. tärkkä), mutta ei ole selviä tietoja. Jokkut meinaavat ette se on sanasta "tärö" niinkun sanassa "vyötärö".

Täränön kirkko
Kaihnuunväylä Täränön sillalta
Täränön kylänosia

Kylässä olu 208 asukasta (2000), mutta lukumäärä laskee, jos ei vasta alotettu kruuvatyöt Kaunisvaarassa muuta pitkänaikasta tendensiä. Kylänosat on Heinonen, Isokylä ja Niva. Kylän suuriin privaatti työantaja on yks saha. Täränössä on kans koulu aina 9-heen luokhaan, kauppa, posti, bensiiniasemia (2) ja hotelli.

Urheilussa Täräntö on ollu erittäin hyvä nuorten baaskettipallossa ja nykysin on Charlotte Kalla kuuluisa hihtoja joka on syntyny Täränössä ja on saanu patshaan kaupan ja koulun välisellä maakaistalheela.

Filmi Popyläärimusiikkia Vittulasta pelathiin sisäle kylässä.

Kaihnuunväylä valoaa läpi kylän ja Täränönväylä loppuu kylän niemessä missä on Täränönsaari, joss on pietty paljon festivaalia. Tämä bifyrkkasuuni on hyvin harvinhainen ilmiö koko mailmassa missä yks väylä yhistää kahta. Täränönväylä kulkee Tornion- ja Kaihnuunvälittien välissä.

Kylässä on kans kotiseutumyseymmi ja Folkka. Täränönssaaressa oli aiemin suurjuhlia juhaneksenaikana, heinäkuussa ja Eldfesti elokuussa. Väkeä tuli koko Norrbottenista, jopa 10 000 parhaimillaan.

Kylä perustethiin luultavasti 1620-luvula kun Grels Tomasson (Jatko) tuli Savolahesta kahen väylän niemele.

Kylätie, koulun entisen rektorin kohala

Kylän sivu

edit

Täräntö

Kylän tuttuja

edit