Wp/fit/Tornionväylä

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Tornionväylä
Tornionväylän matka
Kattilakoski
Aavasaksan silta
Pikisaari

Tornionväylä

edit

Tornionväylä on Ruottin-Suomen rajaväylän vanhiin nimitys, suomeksi Tornionjoki. Tornion-, Muonion, ja Könkämäväylät on Ruottin mannerrajat Suomheen. Tornionväylä (ruott. Torne älv, pohjoissaameksi Duortnoseatnu) on 510 kilometriä pitkä väylä, jonka alajuoksu Ruottin Pajalan kunnan eteläpuolelta alkaen on samala Suomen ja Ruottin välinen valtakunnanraja vuoen 1809 Haminan rauhasta saakka. Sillon Tornionlaakson alun perin kokonhaans kylttyyrisesti ja kielelisesti yhtenhäinen suomenkielinen kansa jaethiin keinotekosesti kahtheen valtihoon. Rajalinja on määritelty kulkehmaan väylän syvvintä kurua myön, ja saattaa sen tähen välistä kulkea lähempänä Suomen rantaa, välistä lähempänä Ruottin puolta. Tästä poieten kuitekki Suensaari, jossa Tornion keskusta on, kuuluu Suomele, vaikka se sijaitteeki Tornionväylän länsipuolela, ja sen Ruottin puolisesta manteresta erottava vesiväylä ei ennää ole auki vain paikoin umpheen kasunu.

Tornionväylä alkaa Torniojärvestä, Kirunan kunnasta Ruottista ja laskee Perämerheen Tornion ja Haaparannan rajala. Tornionväylän sivuväylät on Lainioväylä, Muonionväylä, Tengeliönväylä ja Könkämäeno. Yli puolet Tornionväylän yläjuoksun veestä virtaa Pajalan Junosuvanosta noin 50 kilometriä pitkää Täränönväylää pitkin Kaihnuunväylhään. Ilmiötä kuttuthaan bifyrkkasjuuniksi ja Tornion-Kalix-väylän bifyrkkasjuuni onkin mailman toiseksi suuriin.

 
Tornionväylä

Tornionväylä on tunnettu kans runshaana lohiväylänä. Se on kans Euruupan pissiin vaphaana virtaavana väylä. Tornionväylä on merkittävä vaikuttaja Tornionlaakson kylttyyrissä. Kahtheen valtakunthaan jakautuvassa väylänlaaksossa väylässä on varsinkin viimi aikona pruuvattu tekemhään yhistävää työtä rakentamalla yhtenhäistä siviili yhteiskuntaa. Tosin pitkhään jatkunheen ruottalaistamispulitiikan vuoksi väylän länsipuolen asukhaitten kieli on pääosin vaihtunu suomesta (tänhään meänkielestä) ruottiksi.

Väylän kosket

edit

Väylä-sanasta

edit

Meänkielen sanoista: Väylä merkittee 'joki' ja joki merkittee 'suurempi puro' ja oja merkittee 'puro'.


Kylät Tornionväylän varrela

edit

Lissää tietoja

edit

Tornionjoki