Wp/cnr/Slikarstvo

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Slikarstvo

Slikarstvo je sve što nastaje umjetničkim slikanjem.

Slikarstvo

Slikanje je postupak đe se nečim (četkom, špahtlom, pastelom itd) nanosi boja (mješavina pigmenta i veziva) na podlogu. Tako nastaje slika. Čovjek koji se ozbiljno bavi slikanjem je slikar. Slikar koristi kombinaciju, crteža, kompozicije, svijetla i boje da iskaže koncepte ili opiše svijet oko sebe.

Podloga je često napeto platno, koje se unapred priprema za slikanje u zavisnosto od vrste boje koja će se koristiti. Osim platna, podloga može biti takođe i papir, drvo, staklo, zid (freske), lesonit itd. Slike i crteži obično se stavljaju u ram i kače na zid, ali ima i mnogo drugih načina da se izlažu.

Crtanje je postupak đe se nešto (olovka, grafit, kreda, pero itd) pritiska ili miče po površini i ostavlja tragove na njoj. Tako nastaje crtež. Čovjek koji se ozbiljno bavi crtanjem je crtač.

Slikarstvo može biti realistično i da predstavlja realne objekte (kao npr. mrtva priroda ili pejsaž), abstrakto, nabijeno opisnim elementima, simbolima, emocijama ili političkim sadržajima. Istorijski, veliki broj dela se bavio duhovnošću i religioznim temama. Ova vrsta slikarstva se pojavljuje još od mitoloških prizora na grnčariji do biblijskih scena na zidovima katedrala.


Slikarske tehnike edit

Template:Wp/cnr/Main

Postoji uzajamni odnos slikarskih tehnika i boja. Jedna od slikarskih tehnika je pastel, on stvara ugođaj nježnosti i ljupkosti. Akvarel svojom providnošću daje bojama prozračnost. Fresko-slikarstvo, tehnika zidnog slikarstva, nema puno detalja i dočarava prostornost i monumentalnost. Temperi je svojstvena plošnost, pa je svojstvena plakatu, a uljene boje (obično na platnu napetom na drveni okvir) su pogodne za slikanje najmanjih detalja.

Različite vrste slikarkih boja se obično identifikuju medijumom u kome je pigment rastvoren. Taj medijum određuje osnovne karakteristike boje kao što su gustina, elasticitet, rastvorljivost, brzina sušenja i tako dalje.

Vrste boja:

  • Akrilik
  • Enkaustika (vosak)
  • Fresko
  • Gvaš
  • Mastilo
  • Ulje
  • Suvi pastel
  • Uljani pastel

Smerovi u slikarstvu: edit

Poznati slikari: edit

Najpoznatije slike su: edit


Pogledajte takođe edit

Template:Wp/cnr/Commonscat