Wn/hu/Joe Biden bejelentette indulását a 2024-es amerikai elnökválasztáson

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Joe Biden bejelentette indulását a 2024-es amerikai elnökválasztáson

2023. április 29., szombat

Az Amerikai Egyesült Államok regnáló elnöke — a demokrata párti Joe Biden — kedden bejelentette, hogy újraválasztásért indul a következő, 2024-es elnökválasztáson. A kampányát indító háromperces videója megjelenését úgy időzítették, hogy pontosan négy évvel azután jelenjen meg, hogy bejelentette indulását az előző amerikai elnökválasztáson.

Kamala Harris alelnök (balra), Joe Biden jelenlegi (középen) és Bill Clinton korábbi elnökök a Fehér Háznál február 2-án (fotó: Cameron Smith, Elnöki Hivatal[1], Amerikai Egyesült Államok)

A kisfilm a Capitolium 2020-as ostromának és a legális abortusz melletti tüntetések képeivel indít, majd Biden így kezdi: „Szabadság. Az egyén szabadsága sarokköve annak, amik mi amerikaiakként vagyunk. Nincs ennél fontosabb. Nincs ennél szentebb.”[2]

… szerte az országban sorban állnak a MAGA [Tegyük Újra Naggyá Amerikát][3] szélsőségesei, hogy ezeket az alapvető szabadságainkat kikezdjék. [Hogy] elvegyék a társadalombiztosítást, amiért egész életedben fizettél, miközben csökkentenék a leggazdagabbak adóit. Hogy megszabják milyen egészségügyi döntéseket hozhatnak a nők, könyveket tiltsanak be, és megmondják, hogy az emberek kit szerethetnek. Miközben nehezebbé tennék, hogy szavazhass.[4] - folytatta.

Donald Trump egy tampai rendezvényen; Florida, 2022. július (fotó: Gage Skidmore)

A videó egy montázzsal folytatódik, ami Biden, Kamala Harris alelnök, civilek, illetve republikánus ellenfelei, köztük Donald Trump volt elnök, Ron DeSantis floridai kormányzó és Marjorie Taylor Greene georgiai képviselőnő képeivel operál, miközben Biden hozzáteszi:

Amikor négy éve elindultam az elnökségért, azt mondtam, hogy Amerika lelkéért vívunk csatát. És ez még mindig tart. A kérdés, ami előttünk áll az az, hogy a következő években több vagy kevesebb szabadságunk lesz. Több jogunk, vagy kevesebb…[5] Most nem szabad önteltnek lennünk. Ezért indulok a választáson… Itt a lehetőségünk megvédeni a demokráciát. Hogy kiálljunk a személyi szabadságainkért. Hogy kiálljunk a szavazó- és civil jogokért… Vigyük végig ezt a munkát. Tudom, hogy meg tudjuk csinálni.[6]

Biden kedden, az építőipari szakszervezet tagjai előtt tartotta első kampányrendezvényét. Az iparágban létrejött több tízezer munkahelyet felemlegetve a tömeg a „Gyerünk Joe!”[7] felkiáltással válaszolt, mire Biden így folytatta: „Mi - ti és én - együtt [végre] megfordítjuk a dolgokat… itt az idő, hogy végig vigyük ezt a munkát. Vigyük végig!”[8] Biden korábban megígérte, hogy az övé lesz „a leginkább szakszervezet-barát kormány Amerika történében”.[9]

Biden április 19-én (fotó: Maryland GovPics)

A demokrata előválasztáson már többen is bejelentették indulásuk; köztük a Kennedy családból Robert F. Kennedy Jr., illetve Marianne Williamson, önismereti könyvek szerzője és lelki tanácsadó — aki 2020-ban bár beszállt volna a versenybe, de végül egyik állam előválasztásán sem indult. Trump már elindította saját kampányát, hogy az őt 2020-ban megverő Bidentől visszavegye az elnöki széket.

Barack Obama korábbi elnök - aki alatt Biden alelnök volt - Twitter-profilján osztotta meg a kampányvideót, s a következő felütéssel linkelte Biden kampányoldalát: „Büszke vagyok mindarra, amit @JoeBiden és kormánya elért az elmúlt néhány évben. Tett az amerikai emberekért — és tenni is fog, ha újraválasztják. Lássunk munkához!”[10]

A Republikánus Nemzeti Tanács[11] (RNT) elnöke, Ronna McDaniel ezt nyilatkozatában vitatta:

Biden annyira elszakadt a valóságtól, hogy miután válságot válság után generált, úgy gondolja megérdemel még négy évet… Ha a szavazók hagyják, hogy Biden „végig vigye ezt a munkát”, akkor az infláció továbbra is szárnyalni, a bűnözés pedig nőni fog, még több fentanil szivárog át a nyitva [hagyott] határokon, továbbra is hagyjuk elveszni a gyerekeket, és az amerikai családoknak rosszabb lesz… A republikánusok egységbe tömörültek, hogy megverjük Bident, és az amerikaiak [már] számolják a napokat visszafelé, hogy mikor küldhetik el Bident csomagolni [a Fehér Házból].[12]

Biden kampánylogója (kép: Joe Biden 2024-es elnökválasztási kampánya)

Az RNT mesterséges intelligenciával generáltatott filmrészleteket arról, hogy milyen — az NBC News hírcsatorna megfogalmazásában — „apokaliptikus jövő” várna az országra Biden második elnöksége alatt.

Taylor Budowich, a Make America Great Again [Tegyük Újra Naggyá Amerikát] kampányadományokat gyűjtő, Trump-párti szervezet elnöke közleménye szerint „Amerika egy véres nukleáris háború küszöbén áll”[13], és Biden elnöksége „sikertelen”:

Az amerikaiak küszködve engedhetik csak meg maguknak az élelmiszert és az üzemanyagot. A határok nyitva a több millió illegális bevándorló és a több tonna drog előtt. Joe Biden nem érdemel meg még négy évet, hogy tovább pusztíthassa Amerikát… A választás egyszerű lesz 2024-ben… Trump elnök egyszer már naggyá tette Amerikát, s megteszi [majd] újra.[14]

Szintén kedden tartott gyűlést Kamala Harris az alma materében, a washingtoni Howard Egyetemen. Harris aláhúzta, hogy „büszkén” indul újra az alelnöki székért, és kiállt az abortuszjog mellett:

Ezek a szélsőséges úgynevezett vezetők megmondanák, hogy nekünk mi áll a legjobb érdekünkben. Nos, én azt mondom, hogy bízom az amerikai nőkben. Bízom az amerikai népben… Szóval ne álljanak az utunkba, mert ha így lenne, akkor felvesszük a kesztyűt, megszervezzük magunk, nem maradunk csendben, és megmondjuk, hogy ebből nem kérünk, ebben a játékban nem veszünk részt![15]

Jeff Link demokrata kampányszakértő az NBC-nek fejtette ki véleményét:

A legnagyobb támadási felület Bidenen a kora… Meg kell mutatnia, hogy a munkáscsaládokért dolgozik, ebben van benne, és erre fókuszál. És ezt egyfolytában kell csinálnia… Az emberek még mindig aggódnak a veszély miatt, amit Trump jelent… [A választás eredménye] kritikus, mert Biden második ciklusával biztos, hogy Trump nem kerül vissza a Fehér Házba. Biden szófordulata, miszerint „Ne a Mindenhatóhoz hasonlítsanak, hanem az alternatívához”, úgy gondolom nagyon fontos lesz a Trump-ellenes szavazók [megszólításában].[16]

2023 februári évértékelő beszédében Biden tuactnyi alkalommal használta a „Vigyük végig ezt a munkát!” szlogent, és republikánusokat azzal vádolta, hogy „túszul akarják ejteni a gazdaságot”[17], és hogy „nagyon meg akarják vágni azokat az [ellátó] rendszereket, amikre a dolgozó és középosztálybeli amerikaiak milliói támaszkodnak.”[18]

A Gallup közvéleménykutató Biden elfogadottságát 40%-osnak mérte, 56%-os elutasítottság mellett. Ugyanez a cég a 2020-as kampánya elején ezt 53 és 35%-ra mérte. Akkor a munkanélküliségi ráta 3,5% volt, ami az előző közel 50 év legalacsonyabb értéke. Az amerikai infláció Biden elnöksége alatt évtizedek óta nem látott magasságokba ugrott, de később 5% körülire mérséklődött, miután a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett.

Az NBC vasárnap kiadott felmérése szerint az amerikaiak 70, ezen belül az azonos pártállásúak 51%-a szerint Bidennek nem kellene újra indulnia — Trump esetében ezt 60, illetve 33%-ra mérték. A megkérdezett demokraták közel fele nyilatkozott úgy a Reuters és az Ipsos közös felmérésen, hogy Bidennek nem kellene újraválasztási kampányba kezdenie, és 60% szerint a kora miatt már nem elég fitt az elnöki hivatalhoz.

80 éves korával Biden a legidősebb regnáló elnök az ország történetében, 50 éve vesz részt a szövetségi politikában. Saját bevallása szerint is „teljesen jogosak” a korát érő kritikák. Kevin O'Connor, az elnökhöz kirendelt hivatali orvos februári vizitje alkalmával Bident „egészségesnek és élettelinek”, illetve hivatala betöltésére alkalmasnak találta.

Sajtótitkára, Karine Jean-Pierre kedden nem válaszolt arra a kérdésre, hogyha Bident másodjára is megválasztanák, kitöltené-e a ciklusát. Később Twitteren közölte: „Biztos akartam lenni benne, hogy nem megyek a 2024-es [témába] mélyebben bele, mint amennyire a törvények megengedik. De azt megerősíthetem, hogy ha újraválasztják, az elnök kitöltené mind a 8 évet.”[19]

Felesége, Jill Biden decemberben úgy nyilatkozott, hogy az újraválasztási kampányban benne lenne, „all in” (teljes mértékben). Joe Biden amikor áprilisban Írországba látogatott kijelentette, hogy az út „megerősítette” indulási szándékában.

Kampányfőnökének az Elnöki Hivatal egyik tanácsadóját, Julie Chávez Rodriguezt választotta — helyettesének pedig Quentin Fulksot, aki Raphael Warnock georgiai szenátor sikeres újraválasztási kampányát vezette 2022-ben.

A kampánystáb bejelentett társelnökei: Lisa Blunt Rochester, Jim Clyburn és Veronica Escobar alsóházi képviselők, illetve Chris Coons és Tammy Duckworth szenátorok, továbbá Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója, és Jeffrey Katzenberg médiamogul, a Demokrata Párt egyik rendszeres anyagi támogatója.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek 'Let's finish this job': US President Joe Biden announces 2024 reelection bid című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek és intézménynevek forrásnyelvükön

edit
 1. Angolul: Executive Office of the President of the United States
 2. Angolul: „Freedom. Personal freedom is fundamental to who we are as Americans. There's nothing more important. Nothing more sacred.”
 3. Angolul: „Make America Great Again
 4. Angolul: „… around the country, MAGA extremists are lining up to take on those bedrock freedoms. Cutting Social Security that you've paid for your entire life while cutting taxes for the very wealthy. Dictating what healthcare decisions women can make, banning books, and telling people who they can love. All while making it more difficult for you to be able to vote.”
 5. Angolul: „When I ran for president four years ago, I said we are in a battle for the soul of America. And we still are. The question we are facing is whether in the years ahead we have more freedom or less freedom. More rights or fewer.”
 6. Angolul: „This is not a time to be complacent. That's why I'm running for reelection… This is our moment [to] defend democracy. Stand up for our personal freedoms. Stand up for the right to vote and our civil rights [...] Let's finish this job. I know we can.”
 7. Angolul: „Let's Go Joe”
 8. Angolul: „We — you and I — together we're turning things around… It's time to finish the job. Finish the job.”
 9. Angolul: „the most pro-union administration in American history”
 10. Angolul: „Proud of all that @JoeBiden and his administration have accomplished these last few years. He's delivered for the American people — and he'll continue to do so once he's re-elected. Let's get to work!”
 11. Angolul: Republican National Committee
 12. Angolul: „Biden is so out-of-touch that after creating crisis after crisis, he thinks he deserves another four years… If voters let Biden 'finish the job,' inflation will continue to skyrocket, crime rates will rise, more fentanyl will cross our open borders, children will continue to be left behind, and American families will be worse off… Republicans are united to beat Biden and Americans are counting down the days until they can send Biden packing.”
 13. Angolul: „America is on the brink of a deadly nuclear war”
 14. Angolul: „Americans are struggling to afford groceries and gas. The border has been opened to millions of unknown illegal immigrants and tons of deadly drugs. Joe Biden does not deserve four more years to further destroy America… The choice will be clear for voters in 2024… President Trump made America great once and he will do it again.”
 15. Angolul: „These extremist so-called leaders would dare to tell us what is in our own best interest. Well I say, I trust the women of America. I trust the people of America [...] So don't get in our way because if you do, we're going to stand up, we're going to organize and we're going to speak up and we're going to say we're not having that, we're not playing that!”
 16. Angolul: „The big attack against Biden will be his age and his capability… He needs to show that he is engaged and focused and working for working families. And you've got to do that continuously… Folks are still concerned about the threat that Trump poses… Having a second Biden term is critical for making sure that Trump doesn't get back in the White House. Biden uses that line 'Don't compare me to the Almighty, compare me to the alternative,' and I think that's going to be very relevant," with anti-Trump voters.”
 17. Angolul: „want to take the economy hostage”
 18. Angolul: „[wish to see] huge cuts [to] programs that millions of hard-working and middle-class Americans count on.” (töredékes mondat)
 19. Angolul: „I wanted to be sure that I didn't go into 2024 more than is appropriate under the law. But I can confirm that if re-elected, @POTUS would serve all 8 years.”

Források

edit