Wn/hu/A nagyobb kaliforniai áruházak 2024-től kötelesek a játékokat nemsemleges módon is forgalmazni

< Wn‎ | hu
Wn > hu > A nagyobb kaliforniai áruházak 2024-től kötelesek a játékokat nemsemleges módon is forgalmazni

2021. október 12., kedd

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szombaton aláírta az 1084. alsóházi törvénytervezetet (AB-1084), ami kötelezi az 500 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató üzleteket, hogy a gyerekápolási termékek és játékok számára nemsemleges területet tartsanak fenn. A törvény 2024-től hatályos.

Egy JCPenney üzlet bejárata a kaliforniai Carlsbadban. (fotó: Amin Eshaiker)

A törvény megfogalmazás szerint: „a gyermekápolási termékeket és játékokat is forgalmazó kiskereskedelmi áruházak nemsemleges részleget kötelesek fenntartani, amelyet saját belátásuk szerint jelölhetnek meg, és kötelesek ott számottevő választékot kihelyezni ezen termékekből, függetlenül attól, hogy ezen termékek hagyományosan fiúk vagy lányok számára készültek.”[1] A boltok továbbra is fenntarthatnak választék szerint fiúknak vagy lányoknak címzett részlegeket, de egy közös terület kialakítása előírás lesz. Az eredeti tervezetben a ruházati termékekkel is foglalkozott, de ezeket a szövegrészeket a felsőházi szakaszban kivették belőle.

A törvény megszegését első alkalommal 250 amerikai dolláros, a továbbiakban 500 dolláros bírsággal sújtják. A polgári bíróságok kötelezhetik a felet a perköltségek megfizetésére is.

A törvényjavaslatot Evan Low és Cristina Garcia alsóházi demokrata képviselők jegyzik. A szöveget mindkét ház módosította, majd az alsóházi végszavazáson 49-16-os aránnyal fogadták el szeptember 2-án, mielőtt a kormányzóhoz aláírásra elküldték volna.

Low a törvény céljairól szólva kifejtette, hogy:

– Egyrészt annak biztosításáról van szó, hogy ha egy kislány rendőrautót, tűzoltót, periódusos táblát vagy dinoszauruszt szeretne, akkor megtalálhassa. Másrészt, ha egy kisfiú művészibb hajlamú, és csillámmal kísérletezne, miért ne tehetné? Miért kellene megbélyegezni azzal, hogy »ez szégyellnivaló«, és átvonszolni egy másik áruházi sorba?[2]

A másik előterjesztő, Garcia július 25-én egy Facebook-posztban a következőképp érvelt:

– Matematikatanárként magam is tapasztaltam, hogy a játékkal töltött idő alapozza meg azt a térlátást, ami fontos a geometria elsajátításához. Sajnos az ehhez való játékok gyakran fiúsnak vannak kikiáltva. Az ilyen nemi előítéletek felszámolásával remélhetőleg több gyermek fordul majd a természettudományos területek felé.[3]

A republikánusok szembe helyezkedtek a törvénnyel. Melissa Melendez felsőházi képviselő szerint:

- Nem gondolnám, hogy a szülőknek arra lenne szükségük, hogy a kormányzat mondja meg, hogyan vásároljanak a gyermekeiknek.[4]

A törvényt ellenezte a Törvényházi Kutatóintézet (Capitol Resource Institute) is:

– Nem a kormány dolga az áruházaknak megmondani, hogy azok az árukészletüket hogyan forgalmazzák és rendezzék el.[5]

Greg Burt, a Kaliforniai Családosok Tanácsa (California Family Council) nevében április 6-án, az alsóházi üzleti ügyek bizottsága előtt kifejtette, hogy a törvényt szerinte „lehetetlen betartani”, mert nem határozza meg, hogy mit ért „számottevő” alatt, s így „[ez] a törvény szélesre tárja a kaput a a forgalmazási gyakorlattal elégedetlen aktivisták panaszáradata előtt”.

Low korábban is foglalkozott a témával, de a 2020-ban az alsóház elé terjesztett 2826. számú tervezete akkor elakadt a törvényhozási folyamatban.

Az Egyesült Államokban 1915 áruházat üzemeltető Target lánc már 2015-ben felhagyott a játékrészlegek hagyományos elkülönítésével.

– Valójában manapság már nehezebb olyan nagy láncot találni, ahol még nemek szerint elkülönítik a játékokat, [mint fordítva][6] – fejtette ki a törvénytervezet egy másik ellenzője, a Délnyugat-kaliforniai Törvénytanács (Southwest California Legislative Council).


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek California to require large retailers to have gender-neutral toy sections from 2024 című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett mondatok eredeti nyelvükön

edit
  1. Angolul: „a retail department store that offers childcare items or toys for sale shall maintain a gender neutral section or area, to be labeled at the discretion of the retailer, in which a reasonable selection of the items and toys for children that it sells shall be displayed, regardless of whether they have been traditionally marketed for either girls or for boys.”
  2. Angolul: „Part of it is to make sure if you're a young girl that you can find a police car, fire truck, a periodic table or a dinosaur. And then similarly, if you're a boy, if you're more artistic and want to play with glitter, why not? Why should you feel the stigma of saying, 'Oh, this should be shamed', and going to a different location?”
  3. Angolul: „As a math teacher I saw 1st hand how playtime creates the building blocks for attaining spatial awareness that’s important for studying geometry, unfortunately these toys are often labeled as boy toys. Removing the gender identity from these toys will hopefully lead to more boys & girls entering STEM fields.”
  4. Angolul: „I don't think parents need the government to step in and tell them how they should shop for their children.”
  5. Angolul: „it is not the business of the government to instruct retail stores how they should display and market their merchandise.”
  6. Angolul: „In fact it would be more difficult to find a large retailer today that segregates toys by gender”

Források

edit