Wn/hu/Megtalálták a második világháborúban kilőtt Montevideo Maru roncsait

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megtalálták a második világháborúban kilőtt Montevideo Maru roncsait

2023. április 25., kedd

A felfedezést helyi idő szerint szombaton (magyar idő szerint pénteken) jelentette be Ausztrália miniszterelnök-helyettese, Richard Marles a Twitteren keresztül. A roncsot az ausztrál székhelyű Silentworld Alapítvány[1] találta meg a Dél-kínai-tengeren. A Montevideo Maru japán kereskedelmi hajó volt: épp hadifoglyokat szállított, amikor az amerikai haditengerészet tengeralattjárója 1942-ben megtorpedózta – a művelet 1080 halottat követelt.

A Montevideo Maru 1941 körül. (fotó: Ausztrál Háborús Emlékhely)

A roncs a fülöp-szigeteki Luzontól északnyugatra fekszik, 4000 méter alatti mélységben – mélyebben, mint az RMS Titanic.

Az alapítvány csapata az ausztrál honvédelmi minisztérium támogatásával, kiegészülve a holland Fugro vállalat mélytengeri specialistáival, tizenkét napon át kutatott Luzon környékén egy távirányítású tengeralattjáróval.

A kilövés napján – 1942. július 1-jén – a hajó a pápua új-guineai Rabaulból vitt hadifoglyokat a japán megszállás alatt levő Hainan szigetére. A hadifoglyok között 14 ország állampolgárai, civilek és katonák is voltak; közülük 864 az ausztrál hadseregben szolgált.

A hajón nem volt a hadifoglyok szállítására utaló jelölés, így egy amerikai tengeralattjáró megtorpedózta és elsüllyesztette.

Az alapítvány szerint emberi maradványok kiemelését nem tervezték, de július 1-jére, a kilövés évfordulójára megemlékezést terveztek.

Ezzel lezárult az ausztrál tengerészeti történelem egyik legtragikusabb fejezete, – mondta Marles – [tudni], hogy hol van a roncs, számos ausztrál családnak hoz megnyugvást.[2]

Ausztrália miniszterelnöke, Anthony Albanese a következőket fűzte hozzá:

A felfedezés mögötti rendkívüli erőfeszítés [is] mutatja, hogy [megtartjuk] az ausztrál nemzet fogadalmát: mindig tisztelettel emlékezünk azokra, akik az országunkat szolgálták.[3]

Simon Stuart vezérkari főnök is méltatta a csapat munkáját:

Szeretnék köszönetet mondani a Silentworld csapatának és a kitartó kutatóknak, köztük a hadsereg elesetteinket felkutató osztályának, akik sosem adták fel a reményt, hogy megtalálják a Montevideo Maru végső nyughelyét. Egy ilyen veszteség átüt az évtizedeken, és mindannyiunkat emlékeztet a háború emberéletekben mért árára. Nem felejtünk![4]


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Expedition locates wreck of World War II-sunk ship Montevideo Maru című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek forrásnyelvükön

edit
  1. Angolul: „Silentworld Foundation”
  2. Angolul: „This brings to an end one of the most tragic chapters in Australia's maritime history… [Knowing] the location of this wreck provides comfort and relief to so many Australian families.”
  3. Angolul: „The extraordinary effort behind this discovery speaks for the enduring truth of Australia's solemn national promise to always remember and honor those who served our country.”
  4. Angolul: „I want to thank the Silentworld team and the dedicated researchers, including the Unrecovered War Casualties team at Army, who have never given up hope of finding the final resting place of the Montevideo Maru. A loss like this reaches down through the decades and reminds us all of the human cost of conflict. Lest we forget.”

Sources

edit