Wn/hu/Jön a Tisza, zárva a rakpart

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Jön a Tisza, zárva a rakpart

2010. január 8., péntek


Elöntötte a Tisza a Huszár Mátyás rakpartot.

Az utóbbi napok csapadékgazdag ám enyhe időjárása jelentősen megnövelte az alföldi folyók vízszintjét. A Tisza növekvő vízszintje miatt már január 3-án le kellett zárni a szegedi belvárost kelet felől elkerülő Huszár Mátyás rakpartot.

A rakpartzár a város életében jelentős fennakadást jelent. A Szegeden és környékén zajló építkezések miatt hónapok óta zárva tartják a város egyik legfontosabb útvonalát, a Kossuth Lajos sugárutat. A város három nagy körútja közül kettő csak nehezen járható a Kossuth sugárút környékén, a belvárosban futó kiskörút kapacitása pedig egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy a város északi és déli részei közötti forgalmat átengedje. Most az eddig a rakpartot használó autósok is arra kényszerülnek, hogy a Tisza Lajos körúton araszoljanak át a belvároson. A szakemberek arra számítanak, hogy a Tisza legalább két héten át nem vonul vissza a rakpartról.

A Tisza partján futó rakpart a szegedi belváros közlekedésének egyik leggyengébb láncszeme. A területet rendszeresen lezárják a nyári időszakban, hogy ott vásárokat, rendezvényeket tartsanak. Tél végén az olvadás (jégár), nyár elején pedig a sok csapadék (zöldár) miatt kell az arra közlekedőknek más utat választaniuk. A tél végi és nyár eleji árvizek miatt a rakpart sokszor hetekig zárva van, de a legnagyobb áradások még ennél hosszabb időre is „kiüthetik” Szeged fontos útvonalát. Legutóbb 2006 tavaszán szembesültek több hónapon át tartó rakpartzárral a városlakók.

Források

edit
  1. Saját gyűjtés újságcikkek alapján.