Wn/hu/Négy EU-tagállam is megtiltotta egyes ukrán élelmiszerek és a gabona importját

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Négy EU-tagállam is megtiltotta egyes ukrán élelmiszerek és a gabona importját

2023. április 21., péntek

Az elmúlt egy hétben négy uniós tagállam is ideiglenesen korlátozta egyes ukrajnai mezőgazdasági termékek importját a hazai termelők védelmében. Miután múlt év februárjában orosz invázió indult Ukrajna ellen, az EU felfüggesztette az ukrán agrártermékekre kivetett importvámokat és -kvótákat, hogy a területén keresztül tovább folyhasson velük a kereskedelem. Az uniós egységes piac elve szerint a kereskedelempolitika nem tagállami, hanem uniós hatáskör.

Tárcsázó traktor, Ivano-frankivszki terület, Ukrajna, 2018 (fotó: Vitalii Bashkatov)

A lengyel és magyar kormányok szombaton, a szlovák hétfőn, a bolgár pedig szerdán jelentette be az intézkedést — közülük Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szomszédos Ukrajnával.

A bolgár importtilalom kijelölt időtartama következő hét hétfővel indul és június 30-ig tart, s többek közt a búzára, búzalisztre, rozsra, árpára, szójára, kukoricára, tejre és egyes nyers húsokra is vonatkozik. Ezen termékek országon való átszállítása plombált konténerekben és járművekben engedélyezett.

Több milliárd [leva értékű] terményünk van, amit szerintünk nehéz lesz eladni és [még akkor is] veszteséggel fog járni, hacsak nem teszünk lépéseket.[1] – indokolta a lépést a bolgár agrárminiszter, Javor Gecsev. – Bulgária szolidáris Ukrajnával, de a helyi piac túltelítődik, mert országaink exportfolyosó helyett lerakatokká váltak.[2]

Lim Kitak, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet főtitkára gabonaszállítmányt ellenőriz az odesszai kikötőben, a Fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény keretében (fotó: Nemzetközi Tengerészeti Szervezet)

A lengyel tilalom szombat este életbe lépett, és június 30-ig tervezik fenntartani. Robert Telus agrárminiszter szerint a cél, hogy ezzel „felnyissák az Unió szemét, mert további intézkedések kellenének, ami a termékeket Ukrajnából Európa belsejébe [terelné], hogy ne maradjanak Lengyelországban.”[3] Az ország az elején még tiltotta az átszállítást is, de kétnapos értekezlet után megállapodtak az ukrán féllel abban, hogy a tranzitforgalmat mégis megengedik.

A magyar agrárminiszter, Nagy István szombaton jelentette be a tilalmat, „érdemi uniós intézkedések hiányában”. A Magyar Közlönyben kedden jelent meg a kapcsolódó 130/2023. (IV. 18.) kormányhatározat, ami szerdán lépett hatályba, június 30-ig megtiltva többek közt a búza, búzaliszt, rozs, árpa, kukorica, cukor és egyes nyers húsok behozatalát. A tranzitforgalom megengedett, de a szállítmányokat a határon plombálni kell. Egyes árucsoportoknál kötelező regisztrálni az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) akkor is, ha a rakomány nem Ukrajnából való.

Nem tartható fenn az ukrán mezőgazdasági áruk teljes körű vámmentessége sem, hiszen nem behozható versenyelőnnyel termelnek az európainál jelentősen alacsonyabb önköltséggel, köszönhetően a hatalmas üzemméreteknek, valamint az Európai Unióban már nem megengedett termesztési és növényvédelmi gyakorlatoknak is. - indokolta a döntést a miniszter a tárca honlapján.

A parameter.sk internetes újságnak nyilatkozva a Szlovák Agrárkamara elnöke, Patasi Ilona kifejtette, hogy „… az ukrán mezőgazdászok a terményeikért sokkal kevesebbet kértek: például egy tonna búzáért 50 eurót, míg nálunk [Szlovákiában] ennek az ára 350 euró volt.”

Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter felvette a kapcsolatot Nagy Istvánnal is, jelezve hogy a tilalom nem elfogadható — a két fél megállapodott a párbeszéd folytatásáról. Az ukrán agrárminisztérium kifejtette továbbá, hogy a lengyel tilalom sérti az export-megállapodásokat.

Értesültünk a lengyel és magyar bejelentésekről a gabona és egyéb mezőgazdasági termékek Ukrajnából való behozatalának tilalmáról […] Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a kereskedelempolitika kizárólagos uniós hatáskör, ezért az egyoldalú döntések nem elfogadhatóak.[4] - nyilatkozta Arianna Podestà az Európai Bizottság (EB) képviseletében.

Az EU tavaly júniusban oldotta fel az ukrán mezőgazdasági termékek importvámját és -korlátjait egy évre, hogy a blokád alatt levő fekete-tengeri kikötők helyett alternatív útvonalat biztosítson. Az ukrán áru elkezdett Közép-Európa felé áramolni, de azokat a szállítási költségek miatt csak részben vitték tovább. A tárolók elkezdtek telítődni, lefelé víve az árakat, ami gazdatüntetésekhez vezetett. Április 4-én az EB elfogadta a 2023/739-es végrehajtási rendeletet, ami 56 millió eurós keretösszeget biztosít a gazdák kártalanítására Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában, de a törvényszövegben is elismerte, hogy ez csak részben fedezi a veszteségeket.

Február 23-án az EB javasolta, hogy egy újabb évre, 2024 júniusig hosszabbítsák meg a vámmentes időszakot. Erre hivatkozva, s mivel a gazdák a vámok visszaállítását várták volna el, Henryk Kowalczyk korábbi lengyel agrárminiszter április 5-én lemondott.

A tengeri szállítás a Fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény keretében tovább zajlik, de a háború előttinél jóval kisebb volumenben. Az ENSZ adatai szerint múlt hét kedden egyetlen hajó sem esett át az ellenőrzésen, tovább növelve a veszteglő hajók számát. Az egyezmény május 18-án lejár, és az orosz fél azzal fenyegetett, hogy azt nem hosszabbítják meg, ha nem enyhítenek az Oroszországot sújtó szankciókon.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Four EU members ban importing Ukrainian agricultural products című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek forrásnyelvükön

edit
  1. Angolul: „we have produce worth several billion that we believe we will have a hard time selling and we will incur losses, unless we take measures.”
  2. Angolul: „Bulgaria is in solidarity with Ukraine, but a local glut is being created on the agricultural market, because instead of export corridors our countries are becoming warehouses.”
  3. Angolul: „open the eyes of the EU to the fact that further decisions are needed that will allow products from Ukraine to go deep into Europe, and not stay in Poland.”
  4. Angolul: „We are aware of Poland and Hungary's announcements regarding the ban on imports of grain and other agricultural products from Ukraine […] In this context, it is important to underline that trade policy is of EU exclusive competence and, therefore, unilateral actions are not acceptable.”

Források

edit