Wn/hu/A magyar kormány meghosszabbította a 480 forintos üzemanyagár-stopot

< Wn‎ | hu
Wn > hu > A magyar kormány meghosszabbította a 480 forintos üzemanyagár-stopot

2022. február 15., kedd

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szombati évértekelő beszédében bejelentette, hogy három hónappal meghosszabbítják a normál üzemanyagokra vonatkozó 480 forintos ármaximalizálást. A szabályozás november 15-étől van életben, és holnap vesztette volna érvényét. A kormány a lépéssel az inflációt kívánja visszavágni, illetve segíteni a gazdaságot, de a töltőállomások veszteségeit nem téríti meg. A rendelkezés így az április harmadikára időzített országgyűlési választások után jár le, amire a tizenkét éve kormányzó Fidesz-KDNP ellen a Parlamentben levő ellenzéki pártok, a Mi Hazánk kivételével egységbe tömörültek.

Üzemanyagárak egy szegedi MOL kúton az árrendelet életbe lépése előtt (balra) és után (jobbra). (fotó: Xbspiro)

Az »árstop« itt is bevált, ezért [azt] három, további három hónappal meghosszabbítjuk - indokolta a lépést Orbán az évértékelőjében.

A Magyar Közlönyben a következő napon, vasárnap jelent meg a kapcsolódó 39/2022. kormányrendelet. Egy héttel korábban a helyettes pénzügyminiszter, Tállai András a Magyar Távirati Irodának (MTI) úgy nyilatkozott, hogy az adóhivatal (NAV) több, mint 2000 töltőállomást ellenőrzött az árszabályozás kezdete óta, s tizenkét esetben szabott ki bírságot, összesen 3,2 millió forint értékben.

A kutak azonban betartják a szabályokat, ezt igazolja többek között az is, hogy ismételt jogsértés az elmúlt csaknem három hónapban nem történt. - tette hozzá.

Az üzemanyag ára [az Európai Unióban] nálunk az ötödik legalacsonyabb. Ma 480 forintot fizetünk [literenként], árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk. - hangzott el Orbán évértékelőjében.

A Holtankoljak.hu szerint a jelenlegi árak 512 forinton állnának a benzin, illetve 530-on a gázolaj esetében – kiemelték még, hogy a nagykereskedelmi árak február 4. óta meghaladják az előírt kiskereskedelmi árakat. Az oldal adataira hivatkozva a Napi.hu jelentette, hogy február első hetében három állomás zárt be. A 626/2001. kormányrendelet lehetőséget ad az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak arra, hogy a bezárt kutakra új üzemeltetőt nevezzen ki.

A 480 forintos korlátról a november 10-i kormányülésen döntöttek. Másnap arról Gulyás Gergely — a miniszterelnökséget vezető miniszter — tájékoztatta a sajtót, illetve a Magyar Közlöny lehozta a kapcsolódó 624/2021. kormányrendeletet. November 13-án jelent meg a 626/2021. kormányrendelet a részletszabályokkal. Az ársapka a 95-ös oktánszámú benzinre és a normál gázolajra vonatkozik, de az autógázra (LPG) nem. Azok a kutak, amik ilyen normál üzemanyagokat nem forgalmaznak, a prémium kategóriás termékeiket kell ilyen áron adják.

Orbán Viktor miniszterelnök, 2016 (fotó: Elnöki Sajtóhivatal, Oroszország)

A veszteség lényegében a töltőállomásokon csapódik le, mivel azok a nagykereskedelmi árat érdemben befolyásolni nem tudják. A november 11-i beharangozó sajtótájékoztatón Gulyás Gergely — a miniszterelnökséget vezető miniszter — a Népszava kérdésére kifejtette, hogy bár kompenzációt nem terveznek, de „kereskedőt kereskedésre kötelezni nem lehet”. November 12-én a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó az ATV-nek elmondta, hogy több kis, független kút tulajdonosa is az ideiglenes bezárást fontolgatja. A tájékoztatón elmondottakkal ellentétben a részletszabályok megtiltották a kutak bezárását, illetve a nyitvatartási idő rövidítését.

A kormány november 11-i álláspontja szerint nem tervezi az üzemanyag-adók csökkentését. Az Európai Bizottság olajügyi jelentése (oil bulletin) a múlt heti kisker árak adótartalmát 47%-ra teszi a 95-ös benzin, és 45%-ra a normál gázolaj esetében.

A Magyar Ásványolaj Szövetség 2021-es összesített adatai szerint az országban eladott benzinmennyiség 79%-a 95-ös benzin, illetve a dízel 88%-a normál fajta. A Holtankoljak.hu gyűjtése alapján 2020. november 8. és 2021. november 8. között a 95-ös ára 332 forintról 506-ra, míg a dízelé 341-ről 517-re emelkedett. Ugyan júliusban a nyersolajárak estek, de az amerikai dollárhoz képest gyengülő forint miatt a magyar árak akkor is emelkedtek.

A Központi Statisztikai Hivatal a januári éves inflációt 7,9%-nak mérte. Évértékelője alapján Orbán szerint az „üzemanyagár-stop” 0,5%-kal mérsékelte a pénzromlást.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Hungary extends fuel price cap című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Kapcsolódó előzménycikkeink

edit

Források

edit