Wn/hu/Pécsi ámokfutás

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Pécsi ámokfutás

2009. november 27., péntek

November 26-án a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerészeti szakán lövöldözés történt, amit egy ottani hallgató hajtott végre egy fizika előadáson. A magyar kriminalisztika történetében ez volt az első eset, hogy tanintézményben fegyveres támadást hajtottak végre.

Az eset

edit

A támadó elsőéves, 23 esztendős hallgató volt, aki a Biofizikai Intézet épületében órára ment, majd fél tizenkettő körül egy cseh típusú 9 mm-es parabellum[1] pisztollyal tüzet nyitott társaira. A férfi négy embert talált el, egyikük – egy 19 éves hallgató – a helyszínen életét vesztette. Egy hallgatót súlyosan megsebesített, valamint egy takarítónőt és az oktatót, akik könnyebb sérülést szenvedtek.

A támadás után a férfi azonnal elhagyta az épületet és a közeli 400 ágyas kórházba[2] ment. Ott később feladta magát és megvárta a kiérkező rendőröket.

Az ügy háttere

edit

Néhány órával az eset után az fn.hu nevű internetes oldal olyan információkat közölt, hogy az ámokfutás hátterében szerelmi ügy áll.[3] A pécsi rendőrséghez 12.21-kor érkezett bejelentés. A rendőrség által kiadott közlemény szerint az akkor nem azonosított elkövető több lövést adott le, amely egy ember halálához és három másik megsebesüléséhez vezetett.

Mint utóbb kiderült, a férfinak – aki az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja – volt érvényes fegyvertartási engedélye.

A Magyar Televízió híradója beszámolója szerint a férfi alkohol- és drogproblémákkal küszködött, pszichiátriai kezelés alatt állt, de ez utóbbi hírt az egyetem rektora később cáfolta. Ismeretes az is, hogy a fiú magába forduló, zárkózott ember volt, de különösebb problémái nem adódtak. Társai elkerülték, és csak néhány barátja volt, akikkel aztán konfliktusa támadt. A mostani hírek valószínűsítik, hogy ez állhat a támadás hátterében.[4]

Források, lábjegyzetek

edit
  1. Halálos lövöldözés a pécsi egyetemen - percről-percre (magyar nyelven) (html). BAMA.HU. (Elérés: 2009. november 27.)
  2. (2009. november 27) Halálos lövés az egyetemen. Népszava, 1; 8. o. 
  3. Lövöldözés volt a pécsi egyetemen (fn.hu)
  4. Megismétlődhet a pécsi ámokfutás? (hirado.hu)