Wn/hu/Gyöngyösön nem lesz gumiabroncsgyár

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Gyöngyösön nem lesz gumiabroncsgyár

Gyöngyös környéke2008. augusztus 15., péntek

Az Apollo Tyres Ltd, a világ egyik legnagyobb gumiabroncs gyártója tegnap jelentette be, hogy új helyszínt keres tervezett új gyárának felépítéséhez. A vállalat idén januárban közölte, hogy Gyöngyöst választotta a gyár helyszínéül. A 200 millió eurós beruházás a város ipari parkjában épült volna fel és 900–1000 ember számára teremtett volna munkalehetőséget.

A cég szóvivője a mostani visszalépést azzal indokolta, hogy a városban népszavazást készültek kiírni az építkezés megakadályozására, és ők nem akarták, „hogy a népszavazás megossza a helyi lakosságot“. Utalt rá, hogy olyan helyet fognak keresni, ahol a helyiek szívesen fogadják őket. A döntés után egyelőre azt sem tudni, vajon a beruházás Magyarországon vagy valamely más környező országban kerül megvalósításra.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Fideszt hibáztatta, mely szerinte „pártpolitikai érdekekből“ lépett fel a beruházás ellen, és bejelentette, megpróbálják az országban tartani a beruházást. Az ilyenkor szokásos nyilatkozatháború során a két legnagyobb párt, a Fidesz és az MSZP tisztségviselői egymást vádolják. A szocialisták a városi önkormányzat ellenzékben lévő fideszes frakcióját hibáztatják a beruházás meghiúsulásáért, szerintük a népszavazás kezdeményezésében a Fideszt egyértelműen politikai szándék vezette.

A Fidesz helyi vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Mátra körzetét nem szabad környezetszennyező vegyipari gyárral terhelni, ezért ellenezték a beruházást. A cég ugyan közölte, hogy gyártási technológiájuk megfelel az előírt szabványoknak és a legszigorúbb előírásoknak, a környezet terhelésére vonatkozó adatokat azonban nem hozták nyilvánosságra. Az ellenzéki vezető ugyanakkor a város szocialista önkormányzatának iparpolitikáját ítélte elhibázottnak, véleménye szerint ennek is következménye, hogy az utóbbi időben több beruházó lépett vissza a gyöngyösi helyszíntől, mivel nem kívántak a gumigyár szomszédságában működni.

Ma több magyar település vezetése nyilatkozott úgy, hogy a korábbi feltételekkel szívesen fogadná területén a projekt megvalósítását. Ilyen hír érkezett Békéscsaba, a Hajdú-Bihar megyei Polgár és egy óvatosabb érdeklődő megnyilatkozás Miskolc hivatalos köreiből.


Források

edit