Wn/hu/Európa légiközlekedése megbénult: helyzetjelentés

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Európa légiközlekedése megbénult: helyzetjelentés

2010. április 17., szombat

Az izlandi vulkánkitörés nyomán a légkörbe került hamu hatalmas felhőként terpeszkedik Európa nagy része felett. Magyarország légterét tegnap 19 órakor zárták le emiatt egy napra, a felszállási tilalom még a légimentőkre is vonatkozik. A felhő az északi országrészt este 10 és éjfél között érhette el, most hajnalra pedig már az egész ország felett ott volt. Nálunk – a széljárástól függően – várhatóan vasárnap délre tisztul ki az égbolt. A balesetektől tartva repülőjáratok ezreit törölték Európa-szerte, Nagy-Britannától Oroszországig. A hamu ugyanis tönkreteheti a repülőgépek hajtóműveit és akadályozhatja a pilóták szabad kilátását. A lebegő porszemcsék másik – kevésbé problémás – hatása, hogy naplementekor sajátos, bíboros színezetet adnak az égboltnak. Az Eyjafjallajökull aktivitása időközben alábbhagyott, de alkalmanként még ki-kitör.

A hamufelhő elterülése szombaton délután hétkor.

A hamuszemcsék 6 és 9 kilométer közötti magasságban lebegnek és a széljárásnak megfelelően a vulkántól délkelet felé szállnak tova. A kontinentális Európa felett kialakult felhő jelenleg Oroszország felé halad, hozzávetőleg 40 kilométeres óránkénti sebességgel.

A légtérzárak miatt Európába tartó utazók ezrei rekedtek repülőtereken világszerte. A légiirányítási adatok szerint csak tegnap 17 000 járatot töröltek. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség napi 200 millió dollárra becsüli a légitársaságok ebből eredő veszteségeit. A Civil Air Navigation Services Organization jelezte, hogy a járatritkítások és az útvonal-változtatások miatt a légiforgalom eléggé kiszámíthatatlan marad az elkövetkezendő napokban.

– Észak-Európa légifolyosói konganak az ürességtől. - mondta Bryan Flynn, a Eurocontrol[1] igazgatója. – A napi átlag 28 000 járatból tegnap 16 000 nem szállt fel: kétszer több mint csütörtökön. A Malévnak tegnap 30, a Wizz Airnek 32 járata nem indult el Ferihegyről.

Eddig Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland (a vulkánkitörés környékére), Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Oroszország (a kalinyingrádi területen), Románia, Svédország és Szlovákia rendelt el részleges vagy teljes repülési tilalmat.

Az uralkodó nyugati széljárás miatt a felszálló por rövid úton elhagyja a szigetországot: az égbolt tiszta. Az ottani repülőterek így fogadnak és indítanak is járatokat. Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatott, hogy a kitörés hevessége alábbhagyott, s hogy így a hamufelhő anyag-utánpótlása is lassacskán megszűnik.

A légúti megbetegedésben szenvedőknek mindenesetre azt tanácsolják a hatóságok, hogy ne hagyják el házaikat, illetve hogy a járókelők viseljenek védőszemüveget és maszkot.

A vulkanológusok szerint az Eyjafjallajökull a közeljövőben rövidebb időszakokra még aktivizálódhat és lökhet fel hamut a légkörbe. Komoly aggodalomra ad okot, hogy eddigi kitöréseit eddig minden ízben követte a közeli – egyébként szintén jégmezőbe ágyazott – Katla tűzhányó aktivizálódása is.

A múlt szombaton elhunyt Lech Kaczyński államelnök temetése – a család kérésére – holnap lesz. Mivel az ország légtere is le van zárva, kétséges, hogy a világ vezetői közül hányan és hogyan tudnak eljutni a ceremóniára.

Szinte minden járatot töröltek a London-Heathrow-i repülőtéren (fotó: KTo288)

A brit légiirányítás este hétig[2] meghosszabbította a légtérzárat. A repülési tilalom alól ugyanakkor feloldották Skóciát és Észak-Írországot, de hangsúlyozták, hogy ez nem jelenti a légiforgalom azonnali helyreállását.

A Ryanair minden észak-európai útvonalán szünetelteti a forgalmat hétfőn délután egyig. A British Airways nem indít repülőt Londonból, s nem is küld oda egyet sem. A híradások szerint az ott rekedtek egyre türelmetlenebbek. Közben a komptársaságok jegyeladásai érezhetően megugrottak, mivel sok pórul járt utas nem vár tovább, s inkább hajóval kel át a La Manche csatornán.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Europe's airline chaos: in depth című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Lábjegyzet

edit
  1. A Eurocontrol (ejtsd: jurokontrol) 38 európai ország – köztük Magyarország – légiforgalmát felügyeli és irányítja.
  2. Közép-európai idő szerint ez este nyolc óra.

Kapcsolódó hírek

edit

Források

edit