Wn/hu/Eladná állomásai elnevezési jogát a chicagói Metra

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Eladná állomásai elnevezési jogát a chicagói Metra

2010. február 18., csütörtök

Az Ogilvie Transportation Center, a legforgalmasabb chicagói állomások egyike. (fotó: DaveofCali)

A cég Illinois állam, azon belül is Chicago és vonzáskörzetének helyi érdekű vasútja. Működési területe Cook, DuPage, Kane, Lake, McHenry és Will megyékre[1] terjed ki, 11 vonalat és ezekhez kapcsolódóan 200 állomást üzemeltet. A társaság bevétele – az utasforgalommal együtt – némileg visszaesett az elmúlt évben, így ennek ellensúlyozására a vállalat most alternatív forrásokat keres. Az egyik felmerült ötlet szerint értékesíteni lehetne az állomások, a vonalak, de még egyes hidak elnevezési jogát is.

A menetdíjakból származó bevétel több okból is csökkent. Egyrészt a gazdasági világválság nyomán növekedett a munkanélküliség, így kevesebb lett az ingázó és ezzel csökkent az utasok száma is. Míg 2008-ban 86,8, addig 2009-ben csak 82,3 milliónyian utaztak a vállalat vonalain. Másrészt Illinois korábbi kormányzója, Rod Blagojevich 2008-ban kihirdette az idősek ingyenes utazásáról szóló törvényt. Az állam hivatalai egyébként most készítenek elő egy törvénytervezetet, amely a jogosultak körét a korhatáron túl anyagi helyzethez is kötné.

A vállalat másik fontos forrása a helyben szedett forgalmi adó ráeső része: a magyarországi gyakorlattól eltérően ez az adónem többszintű, a nettó árra az állam mellett a megye, a város és ezeken keresztül a helyi tömegközlekedés is adókulcsot tehet, sőt bizonyos termékkörök más szervezetek által is adóztathatók. Cook megyében például (amelyben maga Chicago is található) 10,25% az adókulcs, amelyből 6,25% állami, 1,75% megyei és 1,25% városi szintű, továbbá 1% illeti meg a tömegközlekedést. A válság nyomán azonban a fogyasztás is visszaesett, vele együtt pedig az általa generált adó.

A Mars csokoládégyár nevét már viseli egy megálló – miközben a Metra ebből nem lát pénzt. (Fotó: Zol87

Az elnevezési jogok értékesítése nem lenne egyedi lépés: Cleveland és Rhode Island tömegközlekedési vállalatai élő példaként szolgálnak. 26 éves fennállása alatt a Metra mindössze két állomás nevét változtatta meg, a többinél a mai napig megtartotta a korábbi üzemeltető által is használt neveket. A vállalat egyik megállója egyébként éppen a Mars édességgyár (többek között a Milky Way, a Twix és a Snickers gyártója) nevét viseli – azonban ez is örökölt, s jelenleg nem fizetnek díjat utána. A vállalat vezetősége nem zárja ki, hogy a környező gyárak mellett akár helyi kórházak is így hirdessék majd magukat. Mindazonáltal leszögezték, hogy a megálló régi neve – az egyértelmű azonosíthatóság kedvéért – az újban is fel lesz tüntetve. Például ha az állomás környéke után elnevezett Naperville Station névjogát megvenné a Boeing, akkor az Naperville Boeing Station gyanánt működhetne tovább.

A Metra egyik további terve, hogy online hirdetési felületeket alakít ki honlapján.

Lábjegyzet

edit
  1. Csak ebben a szövetségi államban 102 megye van.

Források

edit
  Ez a híradás az angol Wikihírek Chicago Metra considers selling naming rights for train lines, stations című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.