Wn/hu/Egyesül a Continental és a United Airlines

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Egyesül a Continental és a United Airlines

2010. május 8., szombat

A két légitársaság hétfőn jelentette be a tervezett fúziót, miután mindkét vállalat vezetősége jóváhagyta azt a megelőző nap délutánján.

Az új vállalat a Continental arculati elemeit (köztük a stilizált földgömböt is) fogja tovább használni

Bár a létrejövő vállalat United Continental Holdings Inc. névre fog hallgatni, külsőleg tovább használja majd a United Airlines nevét, ugyanakkor pedig átveszi a Continental arculati elemeit. Gazdasági erejét tekintve az új cég felülmúlja majd a nemrégiben egyesült Deltát és Northwestet, s ezzel a világ legnagyobb légitársasága lesz. A létrejövő vállalatban 55-45 lesz a tulajdoni részarány a United javára, s a cég központjaként Chicagót (a United jelenlegi székhelyét) jelölték meg. A cég irányítását a Continental jelenlegi főigazgatója veszi kézbe.

A Continental székhelyéül szolgáló Houston aggodalmát fejezte ki, mivel a központ áthelyezése miatt a cég ezer ott dolgozó alkalmazottjának majdani elbocsátását jelentette be. A mindkét nagycéggel együttműködő regionális szerepű ExpressJet Airlines sorsa egyelőre szintén bizonytalan. A hír hatására mindenesetre a Continental és a United részvényárai emelkedtek.

Az egyesülésről egyébként már néhány évvel korábban is tárgyalt a két fél, de akkor a Continental kihátrált a szerződés elől, vélhetően nem kis részben a United rossz anyagi helyzete miatt. A United ezután a US Airwaysszel kezdett egyeztetni, de később ebből sem lett fúzió. A vállalatok jelenleg az Amerikai Igazságügyi Minisztérium trösztellenes bizottságának állásfoglalására várnak.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Continental and United Airlines to merge című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források

edit