Wn/hu/Egyesül a British Airways és az Iberia

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Egyesül a British Airways és az Iberia

2010. április 10., szombat

Egy Airbus A321-200 az Iberia színeiben (fotó: Adrian Pingstone)

Az angol illetve spanyol légitársaságok tegnapelőtt jelentették be, hogy aláírták egyesülési szerződésüket. Szakmai körökben mindez nem okozott különösebb meglepetést, hiszen a két cég 2008 júliusa óta egyeztetett az ügyben.

A megállapodással létrejövő International Airlines Group (IAG) holding[1] részvényei 55-45 arányban oszlanak meg a British Airways és az Iberia részvényesei között. A konvertálás során az egyes BA részvények után 1, az Iberiások után pedig 1,0205 részvény jár az új vállalatban. Az IAG adózni Spanyolországban fog, de Londonban jegyzik be. A szerződésben foglaltakat a tervek szerint 2010 végére teljesítik.

Az IAG - a pénzügyi bevételeket nézve - a világ harmadik legnagyobb légitársasága lesz. Azonban mind a British Airways, mind az Iberia megtartja saját nevét és a vezetőségük is külön marad: az egyetlen változás, hogy az IAG lesz mindkettő tulajdonosa. Az egyesítéstől viszont így is 530 millió dolláros megtakarítást remélnek éves szinten. A két cég működésének összehangolása továbbá menetrend-optimalizálást tesz lehetővé és jobb növekedési lehetőségeket teremt.

Az Independent James Halstead független szakértőt idézve kiemelte, hogy ugyan a Heathrow repülőtérnek köszönhetően a British Airways helyzeti előnnyel bír, de ez önmagában nem elég a hosszú távú versenyképességhez. Az angol vállalat a szerződéssel a Lufthansa és az Air France-KLM csoport egyenrangú vetélytársává kíván előlépni. Az elsődleges cél azonban a költségek lefaragása: a februári pénzügyi jelentés szerint a BA vesztesége 102,4 millió dollár volt 2009 utolsó három negyedévében. Az Iberia által termelt hiány 629 millió(!) ugyanerre az időszakra.

Lábjegyzet

edit
  1. A holding olyan vállalat, amelynek egyedüli célja, hogy más vállalatok részvényeit birtokolja.

Forrás

edit
  Ez a híradás az angol Wikihírek British Airways and Iberia sign merger deal című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.