Wp/fit/Tailanti

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Tailanti

Tailantin kuninkaskunta (thaiksi ราชอาณาจักรไทย, Raatša aanaatsak thai) eli Tailanti (tailantiks ประเทศไทย, Pratheet tai) on valtio Kaakkois-Aasiassa. Maan rajakrannit on Laos ja Kambodža iässä, Siaminlahti ja Malesia etelässä, sekä Andamaanienmeri ja Myanmar lännessä. Valtion pinta-ala on noin puoli miljoonaa kvatraattikilometriä ja asukasmäärä noin 65 miljoonaa. Tailantin pääkaupunki on Bangkok.

Tailantin vanhaa nimi on Siam (thaiksi ประเทศสยาม, Pratheet siaam). 24. kesäkuuta 1939 sen aijan pääministeri Luang Phibulsongkhram muutti valtion nimeksi Tailanti (thaiksi ประเทศไทย, Pratheet thai). Tailantissa se on ollu valtion nimenä siittä lähtien. Nimi Siam oli käytössä länsimaissa lyhyn aijan 1945-1949. Tailantin perustuslakiuuistus vuoelta 1949 tuntee kuitekki vain nimen Tailanti, joka sen jälkhiin on ollu ylheisesti käytössä ollu nimi Tailantista.

Tailantin aijanlasku perustuu buddhalaisen kalenterin itäisheen versuunhiin, joka on 543 vuotta gregoriaanista kalenteria eelä. Buddhalaisen kalenterin vuosi 2554 vastaa vuotta 2011. Vuosi vaihtuu kuitekki 1. tammikuuta kuten gregoriaanisessa kalenterissa.

Sanan "tai" (tailantiks ไทย) merkitykset on "vapaus" ja "ittenäisyys" sekä maahan ja kansaan liittyv "thai", "Tailanti" ja "tailantilainen.