Wp/fit/Israel

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Israel

Israelin valtio eli Israel (hepreaks ‏מדינת ישראל‎, Medinat Jisra'el, arab. ‏دولة إسرائيل‎, Daulat Isrā'īl) on valtio Välimeren ja Jordan´väylän välissä Lähi-iässä.

Israel perustethiin Palestiinan alueele vuona 1948. Se on valtiomuoolthaan parlamenthaarinen temukratia ja olemukselthaan vahvasti "juutalainen valtio", mikä on viralisena iteolokiana kirjattu lakhiin.

Väestölthään Israel on kuitekki monikansalinen ja uskontopohjalthaan moninainen, eikä kaikki tunnusta juutalaisitten kansalisvaltion periaatetta. Se onki johtanu jatkuhviin sisäishiin levottomuukshiin ja yhteenotthoin palestiinalaisitten kans koko Israelin valtion olemassaolon aijan.

Israelissa oli 7,4 miljoonaa asukasta vuoen 2008 lopussa väestönlaskenan mukhaan. Viraliset kielet on heprea ja arabia. Asukhaista 78 prusenttia on juutalaisia, 17 prusenttia arabia, loput druusia ja muita vähemistöjä. Israelin arabit on uskonnolthaan enimäksheen sunnimuslimia eli kristittyjä. Israelin krannimaat on arabivaltiot Egypti, Jordania, Syyria, Libanon sekä epäittenäiseks alueeksi luokiteltava Palestiina, joka on israelilaisitten miehittämä ja saartama. Israelin pinta-ala on 20 700 km², mihin on laskettu mukhaan Golanin kukkulat mutta ei Itä-Jerusalemia tai Länsirantaa ja Gazan kaistaa.

Vaikka Israel ei ole myöntäny eikä kieltäny yinasethaan, sen ylheisesti ajatelhaan olevan Lähi-iän ainoa yinasevaltio.