Wp/fit/Lovinoita

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Lovinoita
Aafriikkalainen lovinoita

Lovinoita edit

Enontekiössä, Kuolajärvessä, Kemissä, Piilijärvessä ja Kittilässä on saattu tietoja ette on ollu lovinoitia jokka pystyit kulkemhaan yliluonolisheen mailmhaan. Mutta arkiston 1900-luvun tiot lovinoijista on vähissä ja haastatteluissa on vain muutamat kuulheet sellaisista, mutta ei yksikhään ollu nähny tapahtumaa kun noita mennee lovheen.

On kuitekki jääny aika ylheisiä sanontoja näistä suuriimista noijista: - Viattomalle ei lentävä noitakhaan voi mithään. Kompelusvaarassa sanothaan: - Jos vannot sen et minheen kyyttiä tarvitte. Vain ossaat lentääkin. Piilijärven Einari oli se kuuluisin lentävä noita. Jokku noijat saatoit oppia lentämhään.

Noijat on kuitekki noitunhet ittens lovheen, niin sitä kuttuthaan sitä mielen tilanetta missä net olit. Lovheen mennessään noita sanoi salhaiset lovisanat. Yks meni näin: Isä nouse ylös hauvvin suolen soukerista kolmanesta koukelosta.

Enontekiössä tiethään ylheisesti ette noita voi mennä lovheen. Yks lovinoita sanoi tyttärelleen: - Herätä kolmen vuorokauven perästä. Ukko lankes lovheen, mutta tyär unohti herättää ja noita kuoli kohta.

Piilijärven Einari oli yksi niistä suuriimista noijista mikä on koskhaan eläny Pohjoiskalotila, joka saattoi mennä lovheen, mitä Einari sanoi menevänsä lumhuun.

Kattokaa edit

Lissää tietoja: Kansansusko