Wp/cnr/Ulcinj

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Ulcinj

Ulcinj (na albanskom: Ulqini) je grad i opština u najužnijem dijelu Primorske regije Crne Gore koja ima površinu od oko 255 km2. Prostor opštine je otvoren prema moru. Graniči se sa opštinom Bar i sa državom Albanijom a granica ide rijekom Bojanom u dužini 24km a potom kopnom u dužini vazdušne linije 7 km.

Pogled na centar Ulcinja i Ulcinjskom tvrđavom

TeritorijaEdit

Na teritoriji opštine Ulcinj živi 20265 stanovnika u 39 naselja. Grad Ulcinj (koji ima 10828 stanovnika) je opštinski, administrativni, ekonomski, kulturni, zdravstveni, turistički i saobraćajni centar za čitavu opštinu. Ulcinj je naselje sa najvećim brojem stanovnika u Opštini, skoro 11 puta veće od Donjeg Štoja koji je drugo po redu najveće naselje u Opštini sa 1176 stanovnika. Predstavlja napredan multi-kulturalni centar koji se sastoji od Starog grada, užeg gradskog centra i stambenih naselja Meterizi, Liman, Nova Mahala, Bijela Gora, Pristan, Pinješ, Totoši, Meraja i Đerane. Kao šire gradsko područje identifikovane su zone brda Mendra i Pinješ, dio Ulcinjskog polja do kanala Port Milena.

Vladimir (767 st.) je u opštini Ulcinj centar lokalnog značaja. Nalazi se u središtu Anamalskog polja i podmiruje potrebe većine seoskih naselja u zaleđu. Nalazi se na raskrsnici magistralnom putu M2, koji od Bara, preko Ulcinja, vodi do graničnog prelaza Sukobin i regionalnog puta R16 Vladimir-Ostros-Virpazar. Ova velika površina, uz okolno prvoklasno poljoprivredno zemljište ima izvanredne potencijale za razvoj poljoprivrede.

Osnovna karakteristika ulcinjske opštine je jasna podjela na brdovito planinske terene ne zapadu, śeverozapadu i śeveru, i ogranke pobrđa sa ravničarskim terenima u istočnom i središnjem djelu opštine. Posmatrano u cjelini područje je u pravcu śeverozapad-jugoistok podijeljeno sa nekoliko paralelnih grebena. Niski greben Mendra (164 mnv), na kome djelimično leži grad Ulcinj, pruža se od rta Mendre kod Valdanosa do rta Đerane jugoistočno od Ulcinja. U dodiru s njim paralelno leži greben Mavrijan (386 mnv) i Bijela Gora (322 mnv). Između ova dva grebena na śeverozapadu je uvala Valdanos sa šljunkovitim žalom,a na jugoistoku dolina u kojoj se najvećim dijelom nalazi grad Ulcinj. Treći greben koji se prostire od rta Stari Ulcinj na śeverozapadu pa sve do rijeke Bojane na istoku čine Možura (622 m) i Briska Gora (212 m). Dubokom dolinom Velike Brdele on je presječen na dva dijela. Između ovog grebena i prethodnog na śeverozapadu se nalazi uvala Kruče (Stari Ulcinj). Paralelno sa grebenom Možure i Briskom gorom, pruža se greben Šaskog brda (123 m) koji je preśečen kratkom dolinom Međureča. Izmedu Možure i Šaskog brda na zapadu formira se nešto niži teren. između Briske gore i ogranaka Šaskog brda je Šasko jezero. Śeverno od Šaskog brda proteže Medurečka planina koji djeli područje opštine od basena Skadarskog jezera. Od njega su se kao ostrva odvojila brda Rastiš (793 mnv), Vranje gnijezdo (634 mnv) i Vladimir (436mnv). Izmedu ovog grebena i pomenutih brda na severu i Šaskog brda na jugu, nalazi se Vladimirsko polje. Cijelo Ulcinjsko polje sa Adom i dolinom Bratice prema Baru pripada ravničarskom terenu. Prostrana ravan Ulcinjskog polja zahvata površinu od 72 . Jedan dio polja zahvata Luka Milena i Ulcinjska Solana (10). Ada, trouglasto ostrvo između rukavca Bojane i mora ima površinu 4 .

Duž ulcinjskog primorja je više klifova i ravničarskih djelova, lijepih pjeskovitih i šljunkovitih plaža. To su: Mala plaža, Valdanos, Vučja jama, zaliv Kruče, pjeskovite Velika plaža i Ada Bojana koje su zajedno duge 12 km.

KlimaEdit

Klima ulcinskog kraja ima povoljnost mediteranske klime sa veoma toplim i suvim ljetnjim periodima, umjerenim jesenjim i proljećnim periodima sa relativno malim količinama padavina, uglavnom u vidu kiše, i blagim zimama. Ima manje izražene razlike prośečnih mjesečnih temperatura od drugih gradova u Crnoj Gori. Rasponi srednjih mjesečnih temperatura kreću se u granicama od 6.9 0 C u januaru do 24.3 0 C u julu i avgustu, sa srednjom godišnjom temperaturom od 15.5 0 C. U odnosu na ostali dio Crne Gore ima manju količinu padavina (prosječno 1261 mm) a više sunčanih sati (prośečno godišnje 2567 h). Dominantni vjetrovi su śeveroistočni i istočni i zapadni. Ulcinjsko primorje, nizija i brdoviti zaleđe su bogati raznolikom mediteranskom vegetacijom. Kraj je poznat po gajenju masline, mandarine, limuna, po bogatim lovištima pernate divljači, ribolovu na Bojani, jezerima i na moru.

Rijeka Bojana sa pritokama se izdvaja kao najveća rijeka. Formirana su dva jezera Šasko jezero i Zoganjsko jezero.

Zaštićena prirodna dobraEdit

Na prostoru opštine su zaštićena prirodna dobra: — Plaža Valdanos (3 ha) spomenik prirode[1], — Velika plaža (600 ha) spomenik prirode[2], — Mala Ulcinjska plaža[3] (1,5 ha) spomenik prirode, — Ulcinjska solana, Park prirode[4], — Ostrvo Stari Ulcinj, predio izuzetnih odlika ( 2,5 ha), — Zaštičena pojedinačna stabla i skupine, kao spomenici prirode zbog atraktivnog i markantnog izgleda, značajnih dimenzija i starosti, — Maslinjaci, kao dobro od opšteg interesa, uživaju posebnu zaštitu. Posebno, maslinjak “Maslinada Valdanos“ je uživa zaštitu u skladu sa programom posebne zaštite maslina koji donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na teritoriji opštine Ulcinj sledeće oblasti su prepoznate za EMERALD mrežu zaštićenih područja: — Rijeka Bojana, Ada Bojana, Šasko jezero i Knete (7397 ha) — Velika plaža sa Solanom (2835 ha) — Rumija -Površina 12221 ha. Od toga je u opštini Ulcinj 1916 ha, 1595 mnm.

Kulturna baštinaEdit

 
Džamija Namazđah

Kulturnu baštinu ovog područja u prvom redu reprezentuju nepokretna kulturna dobra[5] (zaštićeni spomenici kulture). Na području Ulcinjske opštine ukupno je registrovano 10 nepokretnih spomenika kulture, i to pet sakralnih objekata, dva profana objekta, dvije urbane cjeline i jedan arheološki lokalitet. I kategorija 1. Stari grad Ulcinj, potiče iz ilirsko – grčko – turskog perioda, 2. Srednjevjekovni grad Svač, Vladimir, urbana cjelina iz VIII vijeka II kategorija 3. Crkva – Džamija, nastala u XIV – XVI vijeku kao crkva, zatim džamija, a danas je u objektu arheološki muzeg Ulcinja III kategorija 4. Saborna crkva sv. Nikole[6], zidana 1890. godine 5. Sahat kula, Podgrađe, nastala u XVIII vijeku 6. Pašina džamija[7], iz doba turske vladavine 7. Pašina kuća s tavanicom u duborezu, Podgrađe, Ulcinj, građena 1718. godine 8. Glavna džamija zvana “Namazjah”, zidana 1728. godine 9. Kruče - arheološki lokalitet, nastao u IV vijeku 10. Crkva sv.Nikole pod Bijelom Gorom, zidana je 1869. Godine

ReferenceEdit

  1. Uvala Valdanos
  2. Velika plaža Crna Gora, Ulcinj
  3. Mala plaža
  4. Posmatranje ptica
  5. Nepokretna baština Crne Gore - ULCINJ
  6. Crkva sv. Nikole
  7. Pašina džamija