Wp/cnr/Miomir Abović

< Wp‎ | cnrWp > cnr > Miomir Abović

Miomir Abović (Kotor, 22. 8. 1974), crnogorski je filolog.

BiografijaEdit

Miomir Abović rođen je 22. 8. 1974. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Tivtu. Opštu gimnaziju u Kotoru završio je 1992. godine. Na Filozofskome fakultetu u Nikšiću doplomirao je 1999. godine s prośečnom ocjenom 9,62. Iste godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću upisao je postdiplomski studij iz lingvistike. Nakon položenih ispita na postdiplomskome studiju, 2003. godine odbranio je magistarski rad s temom „Izražavanje posesivnosti u staroslovenskim jevanđeljskim spomenicima“.

Na Fakultetu za humanističke nauke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru 2017. odbranio je doktorsku tezu „Jezik Psaltira iz Nikoljca od 1510. godine“.[1] Bio je angažovan kao saradnik u nastavi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i na Fakultetu za strane jezike „Univerziteta Mediteran“ u Podgorici. Angažovan je kao docent na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Uže oblasti lingvističkoga interesovanja su mu: staroslovenski jezik, istorija crnogorskoga jezika (prije svega istorijska sintaksa i leksikologija crnogorskoga jezika) i sintaksa savremenog crnogorskoga, bosanskoga, srpskoga i hrvatskoga jezika.

Vanjske vezeEdit

ReferenceEdit

  1. http://radiotivat.com/miomir-abovic-doktorirao/2017/03/