Wn/hu/Wikihírek:Szavazás

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Szavazás

Tudnivalók

Ez a lap két, a magyar Wikipédiában és az angol Wikihíreken is külön oldalakon kezelt célt szolgál:

  • Általános szavazás a Wikihírek működéséről és szerkesztői közösségét érintő témákról. Mielőtt új szavazást indítanál, vesd fel a témát a társalgóban. A megegyezés ott is elérhető, illetve a szavazáson feltett kérdés/javaslat pontosítható.
(Wikipédia:SzavazásWikinews:Polls)
  • Tisztségviselő-választás: hagyományosan itt lehetett jelentkezni, illetve előzetes belegyezés után jelölni valakit, miután elolvastad a Wikihírek:Adminisztrátorok című lapot, és aszerint mérlegelted, hogy szükség(ed) van-e az illető jogkörre.
A magyar Wikihírek szerkesztői teszt-adminisztrátori jogot az Incubator:Administrators című lapon kérhetnek: ez a választást jelenleg kiváltja, de a kérés ott véleményezhető.
(Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztásáraWikinews:Requests for permissions)

Beilleszthető minta szavazáshoz (allapot kell létrehozni!)

== A szavazás címe, évszáma ==
 [bevezetés: az indokok összefoglalása] 
 [linkek az előzményekre]
 [a kiíró neve és a kiírás időpontja, a szavazás időtartama]
=== Formalitások ===
 [Ki szavazhat?]
 [Hogyan kell szavazni?]
 [Hogyan történik a kiértékelés?]
=== A szavazás témája ===
 [az előzetesen jóváhagyott szöveg, kivastagítva]
=== Szavazás ===
=== Megjegyzések, vita ===

A szavazás kiírása

Az új szavazást mindig allapon hozd létre, és sablonként illeszd be a lenti Folyamatban szakaszba, a következő formában:

{{Wikihírek:Szavazás/A szavazás címe, évszáma}}

Tisztségviselők

A felhasználói jogok teljesebb leírását az Incubator:Administrators (röviden: I:A) című lapon találhatod, illetve áttekintheted a magyar Wikipédia kapcsolódó lapját.

Különbség a magyar Wikipédiához képest, hogy az Inkubátorban az egyes tesztprojekteknek külön teszt-adminisztrátorai lehetnek, akik az Inkubátor egésze szempontjából nem teljes értékű adminok.

A magyar Wikihírek története és jövője szempontjából jelentősége – szerkesztői közösségének mérete miatt – az adminisztrátori és bürokrata jogköröknek van.

Beilleszthető minta választáshoz (allapot kell létrehozni!)

==[[User:Példa|Példa]] ([[User talk:Példa|v]], [[Special:Contributions/Példa|k]]), (tisztség neve)==
[A jelölés indoklása.]

:'''''A választás lezárása: 0000. hónap 00.'''''

===Mellette===
===Ellene===
===Kérdések a jelölthöz===
===Megjegyzések===

A választás alapelvei és menete

  • A jelölt legyen képes a jogosultságait meggondoltan és megfontoltan alkalmazni, és inkább kérdezzen kétszer, minthogy elsőre – esetleg elhamarkodottan – cselekedjék.
  • Nagyon kellemetlen, ha valaki tévesen töröl lapokat, vagy – horribile dictu – tilt ki egy IP-t.
  • Az adminisztrátornak a többi szerkesztőnél jobban kell ügyelnie arra, hogy indulatait visszafogja, és amennyire lehetséges, objektív legyen (ez szinte lehetetlen, de ha valakinek szándékában sem áll így eljárni, ne akarjon adminisztrátor lenni).

A választáshoz a fenti minta szerint allapot [Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Jelölt neve (tisztség)] nyitunk, amit aztán a lenti Folyamatban szakaszba illesztünk. Mindenképp szerepeljen a felhasználói név, a dátum, az, hogy miért szeretnél/szeretne (az illető) tisztet viselni, és hogy milyen feladatokra használná(d) a jogosultságot. Ezután lehet szavazni és kérdéseket feltenni. A választás két hétig tart: lezárásának idejét már a kiíráskor percre pontosan el kell helyezni a kiírás alatt. Kivételes esetben a szavazási időtartam meghosszabbodhat.

A jelölés érvényes, ha a jelölt a választási allapján jelzi, hogy elfogadja a jelölést. Új felhasználókat, IP-címeket nem szabad nevezni, azok nem nevezhetnek másokat, és nem szavazhatnak, de kommentálhatnak.

Folyamatban

edit

Lezárva

edit

2011

edit

2008

edit

Kapcsolódó szavazások és megbeszélések más oldalakon

edit