Wn/hu/Az ausztrál állam megvette az őslakosok zászlajának szerzői jogait

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az ausztrál állam megvette az őslakosok zászlajának szerzői jogait

2022. január 28., péntek

Az ausztrál állam kedden, a január 26-i nemzeti ünnep, az Ausztrália nap előtti napon bejelentette, hogy 20,05 millió ausztrál dollárért megvásárolta az ausztrál őslakosok zászlajának szerzői jogait.

Az őslakosok zászlaja egy ausztrál nagyvárosban (Adelaide, Victoria Square, 2007)
(fotó: Peripitus)

Az őslakosok földdel való kapcsolatát kifejező zászlót 1970-ben alkotta meg Harold Thomas, a bennszülött luritja nép tagja. 1995-ben ausztrál nemzeti jelképpé nyilvánították, de a szerzői jog az alkotónál maradt, így a zászlót nem lehetett használni a tulajdonos engedélye és a jogdíj megfizetése nélkül.

Scott Morrison miniszterelnök megígérte, hogy a zászló az országzászlóhoz hasonlóan szabadon használható lesz minden esetben, amikor „megadják neki a kellő tiszteletet.”[1]

Az őslakos zászlót most már minden ausztrál viselheti a ruháján, legyen az sportöltözet vagy ing, felfesthető sportpályákra, feltüntethető a honlapokon, festményeken és más alkotásokon, használható digitális vagy bármely egyéb formátumban külön engedély vagy díjfizetési kötelezettség nélkül... felszabadítottuk a zászlót az ausztrál nép számára.[2]

Az elmúlt 50 évben Harold Thomas alkotása hozzánk nőtt – vonultunk alatta, beálltunk mögé, és büszkén figyeltük, ahogy lobog a szélben[3] – tette hozzá a bennszülött ügyekért felelős miniszter, Ken Wyatt. – Most, hogy már a szövetségi állam a szerzői jog birtokosa, a zászló mindenkié, és senki nem veheti el [tőlünk][4]

A zászló körüli jogi problémákra 2019-ben vetült fény, amikor az egyik használati licenccel rendelkező ruházati cég, a WAM Clothing szerzői jogi figyelmeztetéseket küldött egyebek közt az Ausztrál Futball Ligának és a Nemzeti Rögbi Ligának, amiért a bennszülött mérkőzéseken a mezeken szerepelt a zászló. Ken Wyatt akkor arra buzdította a szurkolókat, hogy a védjegy elleni tiltakozásuk jeléül viseljék a zászlót.

A kormány végül 20,05 millió dollárt fizetett ki Thomasnak és a licenctulajdonosoknak, hogy a szerzői jog átszálljon, és ígéretet tett rá, hogy:

 • a kereskedelmi értékesítésből befolyó jogdíjakból a megemlékezés-heti[5] rendezvényeket finanszírozza;
 • 100 000 dolláros ösztöndíjat alapít a bennszülött tanulók vezetői képességeinek fejlesztésére, Thomas nevével fémjelezve;
 • elfogad és kiállít egy, a zászló 50 éves évfordulója és a jogok átszállása alkalmából készült Thomas-festményt;
 • oktatási céllal honlapot készít és tart fenn a zászló történetéről.

Lidia Thorpe, a zöldpárti szövetség[6] szenátora, aki maga is bennszülött, üdvözölte a megállapodást, de fenntartásainak is hangot adott:

Aggaszt, hogy a szerzői jog a zászlónk felett most már az állam tulajdona, és hogy ez mivel jár közösségeink soha fel nem adott önállóságára és önmeghatározására nézve... Őszintén kellene beszélnünk róla, hogy a szövetségi államnak mit is jelent ez a szerzői jog, és hogy felmerültek-e egyáltalán más lehetséges megoldások a tulajdonviszonyok rendezésére, [gondolva itt] a közösségi tulajdonra. Most úgy tűnik, hogy ez így jó.[7]

Malarndirri McCarthy, az Ausztrál Munkáspárt[8] szenátora ugyanakkor bejelentette, hogy alaposabban megvizsgálja majd az ügyet: – A következő havi bizottsági üléseken átnézzük és górcső alá fogjuk venni a megállapodást, különös tekintettel a szerzői jogok és egyéb fenntartói feladatok szempontjából... Scott Morrison és a bennszülött ügyekért felelős miniszter azzal is el kell számoljon, honnan volt erre pénz.[9]


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Australian government pays A$20m for copyright to Aboriginal flag című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek eredeti nyelvükön edit

 1. Angolul: „[in a] respectful and dignified way”
 2. Angolul: „All Australians can now put the Aboriginal Flag on apparel such as sports jerseys and shirts, it can be painted on sports grounds, included on websites, in paintings and other artworks, used digitally and in any other medium without having to ask for permission or pay a fee... We’ve freed the Aboriginal Flag for Australians.”
 3. Angolul: „Over the last 50 years we made Harold Thomas’ artwork our own — we marched under the Aboriginal Flag, stood behind it, and flew it high as a point of pride”
 4. Angolul: „Now that the Commonwealth holds the copyright, it belongs to everyone, and no-one can take it away.”
 5. Angolul: NAIDOC Week
 6. Angolul: Australian Greens
 7. Angolul: „I’m concerned that the Commonwealth owns the copyright over our flag and what that means for the unceded sovereignty and the self-determination of our people... We need to have genuine conversations about what it means for the Commonwealth to own the copyright of our flag and if any other models of community ownership were seriously considered. For the moment, this is a win.”
 8. Angolul: Australian Labor Party
 9. Angolul: „I look forward to scrutinising this deal and examining the details through Senate Estimates next month, in particular the copyright and custodianship of the flag... Scott Morrison and the Indigenous Affairs Minister need to also clarify where the money for this deal is coming from.”

Források edit