Wn/hu/A kínai óriáscsomag dübörög

< Wn‎ | hu
Wn > hu > A kínai óriáscsomag dübörög

2008. november 10., hétfő

Az 586 milliárd dolláros kínai segélycsomag hírére emelkedni kezdtek a tőzsdék mutatói. A négyezer milliárd jüannak megfelelő összeg nyugtatóan hatott a piacokra. Az amerikaiak újabb, 200 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot terveznek, ami mintegy a fele a kínai kezdeményezésnek.

A Bloomberg szerint kínai „New Deal”-ről van szó. A hírügynökség szerint a pekingi Állami Tanács csomagja nem engedi recesszióba süllyedni a világot.

A távol-keleti tőzsdéken pozitívba ugrott a mutató. Az építőipari, a gépgyártó, a bányaipari és a nyersanyagszállító cégek máris dörzsölik a markukat. A kínai építőanyag-gyártó Anhui Conch Cement részvényei 31 százalékkal szárnyaltak a hongkongi tőzsdén. A bankok részesedtek a haszonból, hiszen banki átutalásokkal történt a hatalmas összeg átutalása. Tokióban a Hitachi nehézgép-gyártó 19 %-kal ugrott meg. Ez a cég termékeinek kb. 16,7 %-át Kínában értékesíti. De nem csak ázsiai cégek erősödtek. A brit-ausztrál BHP Billiton bányatársaság 7 százalékkal erősödött. Az olaj ára 60-ról 63 dollárra emelkedett.

A főbb nyugat-európai részvényindexek pluszban vannak (német DAX +2,4, francia CAC-40 +2,6, angol FTSE 100 +2,3%).

Több gazdasági szakember szerint az amerikaiakat a kínai gazdaság húzza majd ki a recesszióból. Az amerikai Dow Jones Stoxx 600 index 3,2%-kal emelkedett a nyersanyag- és az energiaszektor papírjainak drágulása által. Az AIG számára készített mentőcsomag átalakításra került. Kína a globális növekedés 27 százalékát adja. Az American International Group 24,47 milliárd dolláros harmadik negyedéves veszteséget adott hírül.

Az ArcelorMittal részvényei 11,9 %-ot emelkedtek. Az ArcelorMittal acélipari konszern, mely Magyarországon, Csepelen is jelen van, nemrégiben 13 nyugat-európai üzemét zárta be ideiglenesen. A bányaóriás Rio Tinto 10,6 százalékkal, az olajkitermelő Total pedig 4,7 %-kal értékelődött fel. A bankpapírok ma nem villogtak: a Santander 7,2 milliárd euró értékben volt kénytelen tőkét emelni, most 5,3 %-os minuszban van; az Allianz 2,02 milliárd eurós veszteségről számolt be.

Helyi idő szerint 9:22-kor Kínában egy 6.5-ös erősségű földrengés pusztított.

Lásd még

edit


Források

edit