Wn/hu/Lendületes emelkedés a tőzsdéken

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Lendületes emelkedés a tőzsdéken

2008. október 14., kedd

A múlt heti rekord nagyságú visszaesést követően e hét elején visszatért az optimizmus a világ tőzsdéire. A kilátásba helyezett nagy állami pénzügyi mentőakciók hírére a pénzpiacok egyelőre megnyugodni látszanak.

A pénteki tőzsdepánik után tegnap a világ tőzsdéin a részvényárak erőteljes emelkedésnek indultak, és az emelkedés ma is folytatódott. A tokiói és a moszkvai tőzsdék szárnyaltak, ugyanez történt több közép-európai, köztük a budapesti (BÉT) tőzsdén is. A BÉT-en a múlt hét nagy vesztesei közül különösen az OTP árfolyama szárnyalt, ami a múlt heti indokolatlan zuhanása után nem volt meglepő. A BUX-index ma záráskor közel 7 %-os erősödéssel zárta a napot, a prágai börze ennél nagyobb, a varsói szerényebb növekedést mutatott.

A befektetői hangulat változása részben az állami pénzügyi mentőakciók eredménye. A hét végén az Európai Unió gazdaságilag legerősebb országaiban helyeztek kilátásba „mentőövet” a bankszektor megsegítésére; az Egyesült Államok legnagyobb bankjaiban az állam elsőbbségi részvényeket készül vásárolni.

Itthon az Országgyűlés tegnap megszavazta azt a módosító rendelkezést, amely szerint a bankoknál elhelyezett betétek biztosítási határát a korábbi 6 millióról 13 millió forintra emelik és eltörlik a betétesek önrészét. Az új rendelkezés már a mai napon érvénybe lépett.

Lásd még

edit


Források

edit