Wn/hu/A bécsi tőzsde megvette a prágai tőzsde részvényeinek 92,4 százalékát

< Wn‎ | hu
Wn > hu > A bécsi tőzsde megvette a prágai tőzsde részvényeinek 92,4 százalékát

2008. november 11., kedd

Felvásárolta a prágai tőzsdét a bécsi. A részvények 92,4 százaléka bécsi tulajdonba került a hétvégén, a tranzakciót hivatalosan is megerősítették. A vételár összege nem ismert.

A cseh média szerint négymilliárd koronát fizettek a bécsiek a felvásárlás során, korábban hatmilliárd koronát emlegettek. Inkább az utóbbiról lehet szó, tekintve, hogy a varsói tőzsde 5 milliárd koronát ígért annak idején a prágai tőzsdéért. Az üzletkötés már csak a cseh versenyhivatalban akadhat fenn. Az Aktualne.cz hírportál pozitív döntést jósol.

A prágaiak kisebbségbe kerültek a saját országuk tőzsdéjén belül. „Rövid távon a tranzakciónak nem lesz semmiféle hatása a prágai tőzsde forgalmára. Hosszú távon kedvező hatással számolunk” – nyilatkozta Petr Koblic, a prágai értéktőzsde vezetője. Michael Buhl, a bécsi tőzsde igazgatója pedig így kommentálta az üzletet: „A prágai tőzsde jelentős partner lesz, s mint olyan, komoly mértékben megerősíti a jelenlegi Budapest-Ljubljana-Bécs tengelyt”.

A bécsi tőzsde többségi tulajdonhányaddal rendelkezik a budapesti és a ljubljanai értéktőzsdében is. A Bukarestben, Szarajevóban és szerb Banja Lukában működő tőzsdékkel pedig szoros kapcsolata van a bécsi tőzsdének.

A Budapesti Értéktőzsdében is megszerezhetik a bécsiek a részvények többségét.


Források

edit