Montenegrin

edit

Wp/cnr/Agram 2000

 

Agram 2000 je hrvatsko automatsko oružje, koje su stvorile na temelju talijanske mašinke Beretta M12. Ime Agram je stari njemački naziv Zagreba.

Hrvatske specijalne snage su ga koristile u hrvatskom ratu (1991–1995), također je bio u uporabi u Bosni i Hercegovini, te u kosovskom ratu (1998–1999). Zbog loše konstrukcije (često propusti metke iz magazina) nije bio prouzdan na fronti. Bolje je popularan među kriminalnim organizacijama u Balkanu. Osobito zbog dostupnosti nakon rata i prigušivača. Osim toga je Agram je mnogo brže oružje nek Beretta.

Amerikanski Crnogorci

edit
 
Dan Crnogoraca u Americi u 20. vijeku

Amerikanski Crnogorci su Amerikanci, koji su crnogorskog porijekla. Broj obuhvata sve ljudi, koji su povezani Śedinjenimi Amerikanskimi državima Amerike, koji tvrde da su crnogorskog porijekla, takođe i one, koji su rođeni u državama in ​​naturalizirane državljanine nek i one dvojnim državljanstvom, koji su povezani SAD-om i Crnom Gorom ili njihovimi kulturima. Broj crnogorskih Amerikanaca u SAD-u nije znano, naime se crnogorska zajednica u popisima stanovništva Śedinjenih Amerikanskih država nije razlikovala od tijesno povezanih srpsko-amerikanskih i jugoslovenskih amerikanskih zajednica; vjerojatno se crnogorski Amerikanci identificirali ovimi zajednicama.

Literatura

edit
  • Nicolson, Mary C.; Slemmons, Mary Anne (1998): Alaska Newspapers On Microfilm, 1866-1998. Fairbanks/Juneau: University of Alaska Fairbanks/Alaska State Library. s. 63–64.

Spoljašnje veze

edit