Inkubátor:IP-blokk alól mentesülő szerkesztő

This page is a translated version of the page Incubator:IP block exemption and the translation is 100% complete.
A leírást a Meta azonos című oldaláról hoztuk át 2018. augusztus 21-én. Bővebb leírásért és az irányelvekért keresd fel az eredeti oldalt.

Az IP-blokk alól mentesülő felhasználókat ('ipblock-exempt' csoport) nem érintik az automatikus blokkok, illetve az egyedi IP-címek és IP-tartományok blokkjai sem, akár globális, akár helyi legyen is szó. Mentesülnek továbbá a nyílt proxyk és a Tor blokkolása alól is. Az adminisztrátorok automatikusan ilyen felhasználónak minősülnek,[1] de a többieknek külön be kell állítani a jogosultságot, hogy akkor is szerkeszthessenek, ha az IP-címük vagy IP-tartományuk blokkolt. A jogosultság nem osztható ki a felhasználói fiók nélkül szerkesztőknek.

Néhány esetben a Wikipédiát blokkoló tűzfalak csak konkrét aldoméneket érintenek. (Blokkolhajták például a *.wikipedia.org-ot.) Ugyanakkor lehet, hogy az Inkubátort nem, aminek a címe: incubator.wikimedia.org. Kérjük, hogy mielőtt ezt a jogosultságot megigényelnéd, ellenőrizd, hogy az Inkubátort nem éred-e el már most is.

Az adminisztrátorok bármely felhasználónak megadhatják a jogot, illetve bárkitől megvonhatják azt, önmagukat is beleértve.[1] A jogosultságot – normál körülmények között – a felhasználók maguk kérhetik az adminisztrátorok üzenőfalán vagy e-mailen. Az eljáró admin a jogot legfelejebb 6-12 hónapra adhatja meg, de az megújítható, ha a felhasználó újra kéri és továbbra is aktív itt.

Lábjegyzet

  1. 1.0 1.1 Bár az adminisztrátoroknak általában nincs szükségük erre a jogosultságra, azt mégis kifejezetten be kell állítani nekik, ha Tor alól szeretnének szerkeszteni – az átláthatóság jegyében az érintett adminisztrátor ilyenkor jelezze ezt egy bürökratának.

Lásd még