Wy/bg/Тромсьо

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Тромсьо

Тромсьо (на норвежки: Tromsø) е най-северният голям град в света, с население от над 70 000 души, намиращ се на 69,67° с.ш. и 18,93° и.д. Градът е университетски център и в него ежегодно се провеждат „Маратон на среднощното слънце“ и „Полумаратон в полярна нощ“. През лятото туристите могат да се наслаждават на незалязващото слънце, а през зимата могат да наблюдават северното сияние.

Гледка към Тромьо

Гледки и музеи

edit
 
Панорамна снимка от зимата

Впечатляваща гледка над града има от планината Сторстейнен (Stor­stei­nen), на надморска височина 421 m (градът се намира на морското равнище), до която се достига с лифт за около четири минути, който е в ремонт до февруари/март 2016 г. Цени в двете посоки – 150 норвежки крони за възрастни, 60 крони за деца, 110 крони за студенти.

 
Арктическата катедрала
 
Катедралата на Тромсьо

Арктическата катедрала (Tromsøysund kirke или Tromsdalen kirke) и Катедралата на Тромсьо (Tromsø domkirke) имат впечатляващи сгради.

В Полярния музей (Polarmuseet) са представени животът в арктическите региони; историята на трапера Хенри Руди, убил 713 бели мечки; първата жена, нощувала в Арктика – Вани Волдстад; лов на тюлени в Северния ледовит океан; животите и експедициите на Фритьоф Нансен и Руал Амундсен; Свалбард и др.

Климат

edit

Климатът в Тромсьо е умерен океански. Посредством продължението на Гълфстрийм температурите на водата са много високи предвид северното положение. От 20 май до 23 юли слънцето не залязва, а през следващите 4 месеца денят постепенно намалява; от 25 ноември до 17 януари слънцето не изгрява, а през следващите около 4 месеца съответно нощта постепенно намалява. Поради заобикалящите града планини слънцето се вижда за първи път в началото на февруари. Слънцето грее средно по 1 250 часа на година. Средногодишните валежи са от 1031 mm, до април има около един метър сняг. На 29 април 1997 г. е постигнат рекорд от 2,4 метра снежна покривка.

Дори през най-топлите летни дни е добре да си вземете топли дрехи. Лятото в Арктическия регион е студено.

Придвижване

edit

Докато в центъра на града придвижването пеша е напълно възможно, достигането на околностите на града е най-удобно с кола. На летището няколко фирми предлагат автомобили под наем.

История

edit

Районът на Тромсьо е населен от 8000 г.пр.Хр. Културата на сами съществува поне от 1 век. В средата на 19 век Тромсьо се превръща в отправна точка за трапери в арктическия регион. В началото на 20 век се превръща в отправна точка за експедиции към Арктика и Антарктика, които му дават прякора „Порта към Арктика“.

По време на Втората световна война, на 12 ноември 1944, край Тромсьо е потопен германският кораб „Тирпиц“.

Летище

edit

От Летище Тромсьо има

Храна

edit

Поради големината си в Тромсьо има по-голям избор на ресторанти отколкото в останалите градове в Северна Норвегия. Въпреки това вземете под внимание, че дори и слънцето да не залязва, ресторантите затварят нощем.

Външни препратки

edit