Wy/bg/Алта

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Алта

Алта (на норвежки: Alta) е град в северна Норвегия, северно от Северния полярен кръг, на 69,98N 23,30E. Алта е място за почивка сред екзотичната северна природа.

Гледка към Алта

География

edit
 
Едноименният фиорд

Градът е разположен около устието на река Алтаелва във фиорда Алтафьоден на Норвежко море, фюлке Финмарк. Градът е най-големият във фюлкето с населението си от 18 403 жители към 2008 г. От 16 май до 21 юли в града има бели нощи, а от 21 ноември до 21 януари слънцето не изгрява. През зимните месеци в града може да се наблюдава Северното сияние.

История

edit

Най-старите следи от човешка дейност в Алта са от след 8000 пр.н.е. и са сред най-старите на територията на Норвегия. През 20 век Кофиорд, намиращ се на по-малко от 20 км от Алта, е голям минен център във Финмарк. В планината Халде, на височина 904 метра, е първата обсерватория за северното сияние. По време на първата половина на века обсерваторията играе важна роля в развитието на геофизиката и метеорологията.

Градът е основан през 1704 г. Статут на община получава на 1 януари 1838 г. По време на Втората световна война гражданите на Алта, както и останалите граждани на Финмарк, са принудително изселвани, а имуществото им — изгаряно. Някои отказват да бъдат евакуирани и се крият из пещерите в околните планини. Получава статут на град през 1999 г.

Достигане

edit

Автомобил

edit

Най-близкият до Алта град е 70-хилядния Тромсьо, който се намира на 303 km, които се пропътуват за около шест часа с автомобил, като пътят включва пътуване с два ферибота, или 544 km ако не се ползват фериботи. Тогава пътуването трае над седем часа. От Алта може да се достигне Нуркап, който е на 236 km (около 3:30 часа). Поради огромния брой красиви гледки по пътя, пътуването може да трае и цял ден.

Автобус

edit

Пътуването до Алта с автобус изисква внимателно плануване и актуална информация за автобусите, свързаващи града с други населени места в Северна Норвегия.

Самолет

edit

Въпреки населението си от около 20 000 жители, Алта има собствено летище – Летище Алта, което обслужва само вътрешни полети до Хамерфест, Киркенес, Лакселв, Мехамн, Осло, Сьоркьосен, Тромсьо и Вадсьо. Някои от полетите траят под половин час, например този до намиращия се на 140 km Хамерфест.

Музеи

edit
 
Скални рисунки от 4200 г.пр.н.е.

Алта е известен с музея на рисунките в скали, най-ранните от които са правени през 5000 г.пр.н.е.

Език

edit

Официалният език в Норвегия е норвежки. Туристът в Алта, както и практически в цяла Норвегия, може да разговаря практически с всеки местен на английски език.

Метеорологични условия

edit

Независимо от това през кой сезон пътувате, вземете си още по-топли дрехи. Температурите в Алта варират между -11°C и 17°C, като рядко спадат до под -20°C или се покачват до над 23°C.

Кухня

edit

Традиционната кухня включва риба, еленско месо и месо от лос.