Wy/bg/Будапеща/Бел-буда

< Wy‎ | bg‎ | Будапеща
Wy > bg > Будапеща > Бел-буда

Бел-буда (на унгарски: Bel-Buda, в превод „Вътрешна Буда“, официално Várkerület, „Квартал „Замък““) е квартал на Будапеща, граничещ с хълма „Gellért“, гара „Юг“ („Déli“) и моста „Маргарет“.

Хълма на замъка (Várhegy) е заселен за първи път през XIII век, когато гражданите на Буда търсят начин да се защитят от монголско нападение. През XIV век там живеят 8000 души. Османската империя владее селището от 1541 до 1686 г., а замъкът е разрушен напълно след 75-дневна обсада от страна на австрийците, които го превземат. След нея тук живеят 300 души. През 1849 и 1945 г. замъкът е атакуван отново. През януари 1945 г. обградените германски войски издържат почти месец в 31-вата обсада на хълма. От 1987 г. той е част от Списъка на световното културно наследство. Трите основни части от квартала Várnegyed са Замъка „Буда“, площад „Свети Георги“ (Szent György tér) и историческия квартал.

Туристическа информация

edit

В замъка: I. Tárnok u. 15, работи ежедневно от 9:00–18:00. В нея има безплатни листовки, карти и туристически справочници, съдържащи информация за музика, гастронимия, нощен живот и пазаруване. Тук можеш да резервираш концерти и туристически обиколки.

Достигане

edit

Линиите 2 и 4 на метрото, както и трамваите 4, 6, 18, 19, 41, 56, 59 достигат квартала.

Можеш да ходиш и по моста „Széchenyi lánchíd“ („мост с окови“) от Пеща, което е по-бързо от пътуването с такси или градски транспорт в час пик.

Обикаляне

edit

Кварталът е достатъчно малък, за да бъде обикалян пеша. Има и фуникулер (Budavári Sikló), който е туристически и доста скъп. От него има хубава гледка, но струва 1000 форинта еднопосочно или 1400 двупосочно.

Виж

edit
  • Фонтан на Матяш (Матей) (Mátyás Szökőkút) – западното предверие на замъка
  • Паметник на Принц Ойген от Савой (Savoyai Jenő herceg lovas emélműve) – до Дунавската тераса при замъка
  • Фонтан на ловящите риба деца (Szökőkút Horgászó Gyerekekkel) – на Дунавската тераса
  • Лъвска порта (Oroszlános Kapu)
  • Порта на Фердинанд (Ferdinánd Kaputorony)
  • Палат на Шандор (Sándor-palota)