Wy/bg/Будапеща

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Будапеща

Будапеща е столицата на Унгария. С уникалната си младежка атмосфера, световно известните класически концерти и трептящия си нощен живот, все по-харесван от европейските младежи, и не на последно място с невероятното си разнообразие от естествени термални бани, Будапеща е един от най-харесваните градове. Поради живописната си архитектура, градът бива наричан „Париж на Изтока“.

Забележителности в Будапеща

Модерния град е следствие от сливането на два исторически града, намиращи се един срещу друг от двете страни на река Дунав. Буда е на западния (левия) бряг на реката, с висок хълм, на който се намира замъка „Буда“. „Пеща“ е на относително равния източен (десен) бряг на реката, където се намират парламента и ред други държавни сгради, както и оживени улици, запазили архитектурата си от XIX век.

През 1987 г. Будапеща е добавена към Списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО за културното и архитектурното значение на бреговете на Дунав, квартала около замъка „Буда“ и авеню „Андраси“ (Andrássy).

Райони

edit

Будапеща има 23 административни района, имащи номерация, но често е разделяна на други части, относително точно отговарящи на двата града – Буда и Пеща – които обхваща.

 
Райони на Будапеща
Бел-буда / Bel-buda (Вътрешна Буда) (Район I)

Това е най-старата част от града, в която се намират замъка и някои от най-известните атракции в Будапеща, например Бастиона на рибарите, Лабиринтът и Църквата на Матей. Целият район е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Обуда / Óbuda (Стара Буда) (Район III)

Това е третият по-малък град на север преди обединението и мяст оза водни спортове, археология и caving

Хегивидек / Hegyvidék (Планинската част) (Райони II и IV)

Най-зелената част от Будапеща. Много възможности за планинарство, катерачество и каране на маунтин байк

Uджбуда и Тетени / Újbuda; Tétény (Нова Буда) (Райони I и XXII)

Южната част има известни изби за вино. Природния резерват „Гелерт“ (Gellért) с цитадела и баня са част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Белварос / Belváros (Градът) (Район V)

Важните места в този район са парламентът, базиликата св. Ищван (Стефан) и Променадата (място за разходки) с красиви гледки към Дунав и хълма на замъка. Целият район е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Централна Пеща (Райони VI-VIII)

Исторически райони с много монументални сгради, музеи, луксозни магазини по булевард Andrassy и еврейски квартал, всички които са част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Повечето театри и места за нощуване се намират тук.

Северна Пеща (Райони IV и XIII)

Angyalföld е известен с големия си брой галерии на модерното изкуство.

Остров Маргарет (Margaret) е зелен оазис в центъра на града

Újpest с много малък брой стари сгради и чувство за провинциален град е добра отправна точка за разглеждане на северната част на Пеща и Danube Bend с автомобил, влак или автобус

Източна Пеща (Райони X и XIV-XVII)

Включва районите Rákospalota, Sashalom и Zugló. Последният включва площада на героите и музеите му, вилите по външната част на булевард Andrassy и градския парк (Városliget), където има копие на трансилвански замък-дворец на име „Vajdahunyad vára“. Всички те са част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Южна Пеща (Райони IX и XIX-XXIII)

Остров Csepel, Ferencváros, Józsefváros, Kispest, Kőbánya, Pesterzsébet

Разбира се, кварталите често имат собствена атмосфера заради историята и жителите си. В общи линии, райони близо до и особено в Nagykörút („Голям булевард“ или „Кръгов път“), биват считани за централни, въпреки че някои от тях не са в идеално състояние и не биват посещавани от туристи често. В Пеща, Kiskörút („Малък булевард“) традиционно бива считан за границата на центъра.

Belváros („Градът“) и Lipótváros („Градът на Липот/Леополд“), заедно с район „Belváros“ (традиционно най-големият квартал дава името на целия район), са сърцето на сърцето на Пеща, и включват важни забележителности, но също така и красиви площади и кафенета. Lipótváros също така е важен политически и бизнес център на страната. Името се отнася към Хабсбургския император Леополд I, чиято коронация като крал на Унгария през 1790 г. дава името на тогава новия квартал.

Újlipótváros („Новият град Липот/Леополд“) е в централната част на XIII район, на външната граница на Големия булевард, на север от Lipótváros. Там се намира мостът на Маргарет (Margaret), който е построен между 1910-те и 1930-те. Бива считан за едно от най-добрите за живеене места в Будапеща със спокойна атмосфера и ред ресторанти, кафенета и малки магазини. Също така включва Комедийния театър („Vígszínház“) и няколко малки кина. В квартала традиционно живеят хора с еврейски корени, тъй като с квартала са свързани хора като Раул Валенберг, Джорджо Перласка и Карл Луц.

Terézváros („Град на Тереза“) е в VI район. Тук се намира гара-запад („Nyugati pu“), която е архитектурна забележителност. Кварталът получава името си през 1777, когато хабсбургската императрица и кралица Мария Тереза посещава града.

'Erzsébetváros („Град на Елизабет“) е в VII район и в него се намира известната синагога на улица Dohány. Наречен е на съпругата на австро-унгарския император Франц-Йозеф I – Елизабет, известна като Сиси, през 1882 г.

История

edit

Климат

edit

От ноември до началото на март в Будапеща може да е студено и има малко слънчеви часове. Снеговалежът е често срещан в повечето години и нощен температури от -15°C не са нетипични от средата на декември до средата на февруари.

Пролетните месеци (март и април) са с променливо време, включващо рязко покачване на средната температура. Времето в края на март и през април често е много приятно денем и свежо нощем.

Дългото лято на Будапеща, продължаващо от май до средата на септември, е топло до много топло. В Будапеща има толкова слънцегреене, колкото в много средиземноморски курорти. През май е юни се срещат бури със силни дъждове.

Есента (средата на септември до края на октомври) е може би най-добрият сезон за туризъм в Будапеща, тъй като има малко валежи и дълги слънчеви дни със средни температури. В края на октомври времето често застудява рязко.

Стандарт на живот

edit

За онези с приемлив бюджет, Будапеща предлага относително висок стандарт на живот. По отношение на култура, храна и обща атмосфера, Будапеща е сравнима с други важни европейски градове, но цените са по-ниски.

Абсолвенти от университета печелят 150 000 – 350 000 унгарски форинти след данъци и осигуровки, а минималната работна заплата е около 90 000 форинта към 2012 г.

По-сериозен проблем е безработицата. Наблюдава се увеличение на бездомните хора по спирките на метрото. Докато това е нетипично за местното население, което често е отраснало без да вижда видимо бездомници преди 1989 г., наличието им не представлява проблем за сигурността на туристите.

Туристическа информация

edit
 • Туристически офис на Будапеща, 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113, тел. +36 1 438-8080. Тук можеш да получиш безплатни упътвания, като карта на Будапеща, карта на Унгария с всички хостели и цени, както и пълна брошура за северна Унгария на ред езици

Пътуване до Будапеща

edit

Със самолет

edit

Международно летище Ференц Лист (IATA: BUD, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) е най-голямото летище в страната, намиращо се на около 16 km югоизточно от центъра на града. Пътуването до центъра с обществен транспорт отнема 40 минути до един час и включва пътуван ес автобус и железница или метро. Автомобилният път до летището е еднолентов и двулентов и често на него има задръствания.

Авиокомпании

edit
 • Wizz Air, за която летището е хъб. Към 2012 г. има полети до Белгия, България, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Испания, Швеция и Украйна
 • Easy Jet, с полети до Франция, Германия, Великобритания и Швейцария

и др.

С влак

edit

Будапеща е свързана с почти всички централно и източноевропейски страни с влакова връзка. Всички влакове спират на гара Budapest Keleti, освен ако не е посочено друго.

 • Берлин: 11:15 часа, два директни влака дневно, един с прекачване в Брецлав и нощен влак Metropol
 • Мюнхен: 7:30 часа, четири пъти дневно с Railjet, и един нощен влак – Wiener Walzer. Тези влакове спират и във Виена и Залцбург. Купени по-рано билети от bahn.de струват значително по-малко (от 29 евро, вместо 110 евро в последния момент еднопосочно)
 • Виена: 3 часа, на всеки два часа до гара Wien-Meidling. За влакове до Виена цената започва от 19 евро еднопосочно, при закупуване рано
 • Цюрих: 11 часа: два директни влака – един дневен и един нощен. Еднопосочните билети започват от 39 евро.
 • Прага: 7 часа: три директни влака, два с прекачване в Брецлав и нощния влак Metropol
 • Братислава: 2:45 часа: шест директни влака дневно
 • Варшава: 10:30 часа: четири влака дневно
 • София: 18:15 часа с Балкан експрес. Директният билет е по-скъп отколкото два билета София–Белград и Белград–Будапеща.

Забележителности

edit

Изключително забележителни в Будапеща са гледките от Дунав. По течението ѝ се намират следните мостове в Будапеща, от север на юг:

 • Megyeri híd – северна граница на града и най-нов мост. Построен е през 2008 г. и има четири пътни платна.
 • Árpád híd – модерен мост, свързващ северния остров Маргарет. Най-дългият мост в Будапеща с дължина 973 метра, както и най-ползван мост
 • Margit híd – мост на Маргарет. Лесно разпознаваем, защото прави завой на около 35 градуса, на южния край на остров Маргарет
 
Мостът Széchenyi
 • Széchenyi lánchíd – „Оковен мост“, завършен през 1849 г., той е най-старият постоянен мост на Дунава. Малко използван и най-сниман от всички мостове в Будапеща
 • Erzsébet híd – „Мост на Елизабет“, завършен през 1903 г. Оригиналната му структура е разрушена по време на Втората световна война.
 • Szabadság híd – „Мост на независимостта“, открит през 1896 г., свързва баните Gellért с централните хали (Nagy Vásárcsarnok) в Пеща
 • Petőfi híd – „Мост на Петьофи“, свързва вътрешния околовръстен път на Пеща с Буда
 • Rákóczi híd – вторият най-нов мост в Будапеща.