Wp/fkv/Engelskan kieli

< Wp‎ | fkv
Wp > fkv > Engelskan kieli

Engelskan kieli oon yksi mailman suurin kieli. Engelskaa praatathaan ensimäisenä kielenä Yhđysvalloissa, Engelskassa, Uuđessa-Seelannissa , Austraaliassa ja parissa pienessä maassa, mutta sitä opiskelhaan monessa maassa. Engelska oon indo-eurooppalainen ja germaaninen kieli ja oon indo-euroopalaisista kielistä suurin. Engelskan lähiitä sukukielii oon esim. tyskä tahi hollanti. Engelskaksi ossaa praatata 2b ihmistä. Engelskan sanasto oon suurimaksi osaksi latinalainen koska normanđialaisten invaašuunit ja Rooman impeeriumi oon vaikuttaneet siihen.

Englaska mailman kielenä

edit

Brittiläisen impeeriumin tähđen engelskan kieli levisi ympäri mailmaa ja myöski ko Yhđysvalloista tuli ekonoomiamahti niin engelskan kielen voimasta tuli suuri. Oon ollut paljonki pröövinkiitä saađa mailman kieli niin ko esperanto tahi volapuk mutta tyhä engelska oon onnistunu siinä. Täänäpä melkkein koko internetti oon engelskaksi tahi spanskiksi, mutta engleska oon paljon vahvempi ko spanski.

Grammatikki

edit

Ko kväänissä oon sijamuotoi niin engelskassa oon prefiksiitä. Esim ko kväänissä sanothaan "Vetheen" engelskasssa sanothaan "into/ to the water". Myöski engelskan lausuminen oon vaikheeta ja kaikki sanat lausuthaan eri tavala ko kirjotethaan ja ei ole tietyi reekeliitä miten mikäki sana lausuthaan. Esim sana "rough" lausuthaan "raf" mutta sana "plough" lausuthaan "plau".

Dialektit

edit

Engelskan dialektiin variašuuni ei ole iso tahi pieni mutta het ymmärethään toissii hyvin.